Интервю

Ще прибавим в календара и имунизация срещу варицела

28-09-2017 08:33
Програмата за ротавируси работи добре, над 20% от бебетата са ваксинирани, казва д-р Ангел КунчевЩе прибавим в календара и имунизация срещу варицела
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Въпреки че във фокуса на обществото най-често са хроничните заболявания, заразните са тези, които за отрицателно време могат да предизвикат огромни щети и тревога сред хората. Последният пример за това беше съвсем скорошен – взривът с морбили. Как се справя страната ни в борбата с инфекциите, добро ли е покритието ни с ваксини, ще има ли промени в имунизационния календар, попитахме д-р Ангел Кунчев. Той е главен държавен здравен инспектор.

- Д-р Кунчев, има ли нови случаи на морбили у нас?

- Не, епидемичният взрив приключи на 20 юли, когато беше регистриран последния слуай. Тъй като се приема, че 100% гаранция за справянето с проблема е изминаването на два инкубационни периода, а те минаха, можем да кажем, че епидемичният взрив от морбили, който засегна основно ромската общност в Повдив, приключи. По време на него бяха заразени 165 души, като 140 бяха в Столипиново, имаше едно малко изнесено огнище в Пазарджик с 20 случая и още едно в Монтана с 4 души. Въпреки че морбилното заболяване е с най-висок контагьозен индекс, което означава, че ако вирусът срещне неимунизрано дете или човек, почти на 100% предизвиква заболяване, е радостен фактът, че не успя да намери повече от тези 165 деца, които да разболее. Това означава, че всички останали са имали имунитет. Но можеше да има и по-малко заболели, ако имунизационното ни покритие беше 97-98 процента. Все пак фактът, че въпреки тежките епидемиологични ситуации в много европейски страни като Италия, Германия, Румъния, ние успяхме да ограничим заболелите само до 165 деца, е покатзаелен, че положението не е толкова лошо, че общопрактикуващите лекари (ОПЛ) работят активно и то в най-тежките групи, каквито са ромските махали.

- Продължава ли епидмеията в Европа?

Ако трябва грубо да обобщим данните за всички видове ваксинации, то ще се окаже, че покритието ни е около 92%, което не е толкова зле

- Да, най-засегната е Румъния, само за тази година там има 7000 случая и 23 починали, около 4000 са заразените в Италия, 1000 в Германия и т.н.

- Овладяването на морбилите у нас се дължи само на доброто ваксинално покритие или има и други причини?

- Не, няма други фактори, когато гвоорим за заразни заболявания и възникнал взрив, само ваксината върши работа. Особено при заболявания с висок контагьозен елемент като морбилито, само имунизациите могат да имат ограничителен ефект.

- Означава ли това, че България е една от страните в ЕС с най-високо имунизационно покритие?

- За съжаление не сме с най-високо имунизационно покритие. Ако трябва грубо да обобщим данните за всички видове ваксинации, то ще се окаже, че покритието ни е около 92%, което не е толкова зле. Но ако искаме да нямаме епидимични взривове при внос на вирус, трябва да имаме минимум 95%. Може и 98 - 99 процента, но това е трудна задача дори за напредналите страни. Така че има накъде да се развиваме, но същевременно трябва да оборим и схващането, че сме толкова зле и какъвто и вирус да дойде, ще зарази мноог хора.

- Защо в Италия и Германия има толкова заразени?

- Защото там има много неимунизирани. В Италия и Франция причината е, че имунизациите не бяха задължителни, а в Румъния проблемите са сред ромските общности.

- Увеличават ли се антиваксиналните движения в страната ни?

- По-скоро флуктуират. Има периоди, в които са много активни и звучни, и такива, в които не са толкова кресливи. Моето мнение е, че тези хора не са много като брой, но създават шум, с който създават впечатление за масовост. Когато тръгнеш да разговаряш с джипитата или с родителите, виждаш, че е много малък процентът на хората, които са отявлени противнци на ваксините, да не кажем, че такива изобщо няма. Ако четеш интернет обаче, оставаш с впечателние, че те са много.

- За да стигнем до тези 95% ваксинален обхват, какви мерки се вземат?

- Много са разнопосочни. Първото е да се възстанови доверието в здравната система и като казвам „здравна система" нямам предвид нещо имагинерно, а общопрактикуващият лекар, който си избрал или регионалнаите здравни инспекции, здравни медиатори, всички, които са включени по някакъв начин в тази система. Ако доверието в тях е високо, ще бъде по-добро имунизационното покритие. Но при някои ваксини – специлано 5- и 6- валентните, сниженият обхват се дължеше на жестоката криза в продължение на две години с недостига им. Когато нямаш ваксини, каквато и органзиация да създадеш, тя няма как да е успешна. Отговорите на антиваксиналните движения чрез различни кампании и предоставянето на правдива информация до хората, които искат да знаят нещо повече също са част от мерките. Сложно е, но страните, които правят такава пропаганда, отчитат ефект, макар да не е бърз и лесен. Иска се голям ресурс, а резултатът идва най-рано след няколко години.

Смятаме при пневмококовата ваксина приемът от схема три плюс едно, да се намали на две плюс едно. Искаме да премахнем и една от реимунизациите срещу туберкулоза

- Има ли вероятност скоро отново да се стигне до проблем със снабдяването с ваксини?

- Фирмите ни уверяват, че са преодолели производствените проблеми с 5- и 6- валентните ваксини. Още тази година се видя, че не само възстановихме редовните имунизации, но и наваксваме с изостаналите групи, така че не очаквам някакъв проблем. Но и преди не очаквахме, а се случи.

- Ще има ли промени в имунизационния календар?

- Експертите разглеждат календара, има експертен съвет, който се събра септември и мнението на всички бе да запазим този стабилитет, който бе постигнат с голямо усилие. Затова предложението е за 2018 г. да няма промени в изпълнението на имунизационния календар, но през същата година да се отвори наредбата за имунизации и да се направят промените, които да важат за 2019 г.

- Какви са те?

- Те са в две посоки – както за влагане за нови антигени, имаме предвид най-вече варицелната ваксина, тъй като много родители имат информация за нея и я търсят, а и тя е част от календарите на развитите западни страни. Но другата насока е редуциране на някои приеми там, където България има повече от средноевропейските. За момента считаме, че това може да стане при пневмококовата ваксина – приемът от схема три плюс едно, може да се намали на схема две плюс едно. Също да премахнем една от реимунизациите срещу туберкулоза, защото сега са много. В Европа 9 страни не правят изобщо имунизации за БЦЖ, а други 20 правят, но при много специфични контигенти. Само Гърция и България правят за всички хора. Дори имаме специално становище на СЗО да преосмислим политиката си за БЦЖ и то е оправдано.

- Какво ще стане с ромските общности тогава?

- Ако трябва и при наас ще се обособят рискови групи, при които може да са повече реимунизацията, но няма смисъл масово да правим по пет приема за всички.

- Какво се случва с програмите за рак на маточната шийка и ротавирусните инфекции?

- Всичко, което говорихме като теория за имунизациите кристално ясно се вижда при тези две програми. Едната, която стартира успешно с голяма разяснителна кампания и външни експерти от Холандия, Великобритания беше за рака на маточната шийка. В началото имаше покритие от 20-30 процента, но заради случая с едно дете, за чиято смърт бе обвинена ваксината, програмата стигна до обхват от 3-4%. И няма никакво значение, че се доказа категорично, че няма никаква причинноследствена връзка между смъртта и ваксината. Както и че зад това становище седят подписите на 16 национални експерти по различни болести. Въпреки това се надяваме да ревитализираме тази програма, давайки много точна и ясна информация на родителите, но това е много бавен процес. Докато другата програма за ротавирусите, стартира много добре. Макар че имаме само няколко месеца от започванерто й ваксинираните деца са над 23-24 процента, което е много добре. Може би една от причините е и формата на ваксината – тя се слага като капки, няма инжекция.

- Каква е ползата от тази ваксина за бебетата?

- Тя ги пази от ротавирусна инфекция, която е изключително честа. При малките деца до година и половина – две близо 67% от всички диарийни заболявания се дължат на ротавируси. Получавайки навреме ваксина срещу ротавируси, всяко дете ще е защитено.

- Идва грипния сезон, има ли смисъл от ваксини?

Системата, която осигурява защитата срещу заразни заболявания е в много лошо състояние. Тя непрекъснато губи хора, рано или късно това ще доведе до нейния срив

- Винаги има. Няма друго специфично средство, което да е толкова ефективно, но съм много далече от идеятя, че трябва да се имунизира цялото население. Целта е да се имунизират рисковите групи и най-вече възрастните хора над 65 години. Защото масово те са с хронични заболявания и един грип при тях може да е с фатални последици и тежки усложнения. СЗО дори е поставила задача обхватът в тази група да е 75%, а при нас е 10-15 на сто, а сред цялото население – 2-3 процента.

- Кои вируси очакваме тази година?

- Това, което СЗО очаква са два щама – „Мичиган" А(H1N1), който замести много дълго задържалия се – 7 години, пандемичен грип. И другият е „Хон Конг" А(H3N2). Кой от тях ще превалира тепърва ще видим. Хубавото е, че тази година има ваксина, в която са включени два типа А и В вируси, така че е с по-пълен обхват.

- В крайна сметка България добре ли се справя с борбата със заразните заболявания и имунизациите?

- Сравнително добре се справя. Фактът, че нямаше възникнали големи взривове през летния сезон е показателен. Но се изискват много усилия, защото системата, която осигурява тази защита е в много лошо състояние. Тя непрекъснато губи хора поради ниското заплащане, няма нови кадри и това рано или късно ще доведе до нейния срив.


Проблем с 6-валентната ваксина

Проблем с 6-валентната ваксина

Лекари алармират, че нямат количества, в момента разпределяме 40 000 дози по области, казаха от здравното министерство

Казват дали ваксините пазят от Омикрон

Казват дали ваксините пазят от Омикрон

Европейскаат агенция по лекарствата ще може да одобри адаптиран вариант до 4 месеца, каза директорът й Емер Кук

Бустер за сертификат над 9 месеца

Бустер за сертификат над 9 месеца

Причината е, че след шестия защитата на ваксината срещу КОВИД-19 намалява, казват от Европейската комисия
ЕМА одобри ваксинaцията на деца на 5 г.

ЕМА одобри ваксинaцията на деца на 5 г.

Европейският регулатор препоръча препарата на Пфайзер, досега той бе позволен само за подрастващи над 12 години
Телефонът за ваксини тръгна

Телефонът за ваксини тръгна

От днес експерти от МУ-София ще отговарят на всякакви медицински въпроси, които засягат имунизацията срещу КОВИД

И бустерът в зеления сертификат

И бустерът в зеления сертификат

ЕМА започна оценка за прилагане на трета доза и от ваксината на Янсен

Имаме твърде много ненужни болници

Имаме твърде много ненужни болници

Защо българите, като цяло са антиваксъри, кой и кога пропусна момента да създаде доверие на хората към ваксините, много ли са ни лечебните заведения и защо сме най-болната нация на Стария континент. Това и още попитахме доц. Михаил Околийски

КНСБ призова да се спазва зеления сертификат

КНСБ призова да се спазва зеления сертификат

За тази цел обаче трябва да се осигурят безплатни тестове за работниците, настояват от синдиката

Ваксина - без информирано съгласие

Ваксина - без информирано съгласие

От днес се издава зелен сертификат и на хората, които са изкарали КОВИД за втори път

12 136 деца със завършена ваксинация

12 136 деца със завършена ваксинация

Имунизацията срещу КОВИД не замества тази по отношение на други инфекциозни заболявания, казват от МЗ
1 2 3 4 5 ... 50 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Банер
Декември 2021 Предишен Следващ