Коментар

Не знаем защо липсва стандарт по Кардиология

21-02-2024 06:29
Като дружество, работихме усърдно, за да направим един добър документ, създаден от експерти, казва доц. Васил ТрайковНе знаем защо липсва стандарт по Кардиология
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
От няколко години медицински стандарти няма по седем специалности, eдин от тях е този по Кардиология. Защо той не съществува, как работят кардиолозите без него, създава ли това пречки стандарта и пред кого, какво следва да се направи, внасян ли е проект, какъв е резултатът, какво следва от тук нататък. Това попитахме доц. Васил Трайков. Той е председател на Българското дружество по кардиология.
В страната няма действащ стандарт по медицинската специалност „Кардиология" към момента. Доколкото знам, последният действащ в нашата специалност беше отменен от ВАС. Независимо, че в момента нямаме действаш стандарт аз мисля, че един стандарт за медицинска специалност има две основни функции. Първо, да регламентира административно дейността – т.е. да определи изискванията, на които отговоря една кардиологична клиника, ангиографска зала.

Тук говорим не само за оборудване,

но и за изисквания към сградата, в която се намира съответната клиника. Стандартът регламентира и каква квалификация трябва да имат лекарите, извършващи някаква процедура. Обикновено в страната ни квалификацията за извършване на дадена дейност се удостоверява със съответен сертификат. Второ, основна задача на такъв или подобен документ (например фармакотерапевтично ръководство) е да гарантира спазването на добрата медицинска практика. Тук е моментът да кажа, че Дружеството на Кардиолозите в България има много стабилна и ясна позиция, която сме изразявали многократно.

Във всички страни по света за целта

се използват ръководни правила, които се създават на базата на най-новите доказателства от литературата по отношение на почти всички заболявания (това важи особено за честите и значимите такива) в съответната медицинска специалност. Те обикновено се създават и обновяват от големи колективи учени и експерти, които биват назначени от големите научни дружества. Европейското Дружество по Кардиология (в което и ДКБ членува) е една такава организация. Ръководните правила, които тя създава са общодостъпни и препоръките им биват следвани от колегите в страните-членки. Ние също го правим. Нещо повече, Дружеството на Кардиолозите в България превежда всички новопубликувани от Европейското дружество ръководни правила и те биват разпространявани до членовете ни.

Обучаваме младите колеги-специализанти

да познават и да следват Европейските препоръки по-нататък в тяхната кариера. Нещо повече, стимулираме младите колеги да се явяват на Европейския изпит по кардиология, който поставя много високи изисквания към кандидадите и в основната си част проверява именно познаването на ръководните правила и препоръки. За щастие младите колеги се представят отлично. Това е нашият принос за спазване на добрата медицинска практика в кардиологията. Считаме, че това е правилният път да се гарантира спазването на добрата медицинска практика. Създаването на местни правила или т.нар фармакотерапевтични ръководства има много сериозна административна задача, но според нас не е най-правилният начин за постигане на най-високо качество в работата.

 

Не са ми известни причините, поради

 

които няма въведен медицински стандарт в кардиологията. Със сигурност мога да кажа, че ДКБ никога не се е противопоставяло на подобни инициативи. Напротив, ние като дружество винаги сме участвали с експерти в разработването на проектите за медицински стандарт. Преди няколко години, заедно с Експертния съвет по медицинска специалност Кардиология, отново бяхме натоварени със задачата да работим по проект за медицински стандарт по специалността. Всички колеги работихме усърдно, за да направим един добър документ, създаден от експерти. Но всичко това беше преди няколко години. Всъщност, последната обществена консултация за изготвяне на Наредбата за МС по Кардиология беше проведена през 2018 година и мисля, че проектът е наличен на страницата на МЗ.

 

От нормативна гледна точка медицинският

 

стандарт е задължителна част от предоставянето на медицинска помощ за гарантиране на качеството й по силата на българското законодателство. В чл. 80 от Закона за здравето е регламентирано, че качеството на медицинската помощ се основава на медицински стандарти, утвърдени по реда на чл. 6, ал. 1 от Закона за лечебните заведения и Правилата за добра медицинска практика, приети и утвърдени по реда на чл. 5, т. 4 от Закона за съсловните организации на лекарите. От гледна точка на съвременното глобално разбиране за качество в здравеопазването трябва да посочим дефиницията на СЗО „предоставяне на всеки пациент на достатъчно видове диагностични и терапевтични дейности, които да осигурят най-добър резултат по отношение на здравето, съобразени с актуалното състояние на медицинската наука, при най-добра цена за същия резултат, при минимален риск и достигане на най-голямо удовлетворение по отношение на процедури, резултати и хуманно отношение."

 

Липсата на медицински стандарт противоречи 

 

на тези разпоредби и не отговаря изцяло на дефиницията на СЗО. Със сигурност, обаче, ръководните правила, издадени от Европейското дружество или от друга подобна организация определят рамката на добрата клинична практика.

Съгласно чл. 6, ал. 1 от Закона за лечебните заведения Медицинските стандарти се утвърждават с наредби на министъра на здравеопазването. Това означава, че МЗ следва да изработи проект и да го публикува за обществено обсъждане. Както вече отбелязах по-горе, подобен проект на Медицински стандарт по Кардиология беше създаден преди няколко години с участие на експерти от Дружеството и Експертния съвет по медицинска специалност „Кардиология".

 

Участвали сме и при изработването на 

 

всички предишни проекти на Медицински стандарт по специалността Кардиология и винаги сме били готови за колаборация с институциите по този въпрос. Разбира се, оставаме в готовност да участваме в консултациите и по отношение на нов проект. Но искам отново да подчертая, че прилагането на най-добрата клинична практика е в пряка зависимост от познаването и прилагането на най-актуалните ръководни правила. Всъщност, има данни в литературата, че диагностиката и лечението на пациентите, съобразени и следващи препоръките на ръководните правила демонстрира ясно видимо подобрение в резултатите.


Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Промените за изписването на повече лекарства на една е-рецепта улесняват всички, но засега са без нужните финансови параметри, казва маг. фарм. Димитър Маринов

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

МС одобри отчетите на НЗОК

МС одобри отчетите на НЗОК

Единият е за изпълнението на бюджета, а другият за дейността на фонда за 2023 г.
И „Св. Наум

И „Св. Наум" остава със стария си шеф

Акад. Иван Миланов остава директор на лечебното заведение за още един мандат, показват резултатите от конкурса на МЗ
Лекар открива 50-тото НС

Лекар открива 50-тото НС

От партиите в него зависи дали най-накрая ще се сложи ред в сектора или властта ще продължи да толерира неоправданото изграждане на нови лечебни заведения и дейности

40% от българите с ИТМ над норма

40% от българите с ИТМ над норма

Близо 500 милиона лева здравни разходи генерират на бюджета заболяванията, свързани със затлъстяването
Още средства за кръвни центрове и психиатрии

Още средства за кръвни центрове и психиатрии

Те ще са за заплати, уверение за това са получили от синдикат „Защита" по време на срещата си със здравния министър д-р Галя Кондева, съобщи Красимир Митов
1 2 3 4 5 ... 561 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ