без изненада

Все още липсват 7 медицински стандарта

12-02-2024 06:27
Всички те са отменени в периода 2016-2019 г., повечето медицински дружества са внесли проекти, но досега те не са приети от МЗВсе още липсват 7 медицински стандарта
Clinica.bg

press@clinica.bg

Седем медицински стандарта продължават да липсват в страната и то повече от пет години. Това става ясно от официален отговор на МЗ до clinica. Същият въпрос отправихме към ведомството и миналата година, оказа се, че за 9 месеца движение по темата няма.

Липсващите стандарта са отменени от ВАС в периода 2016-2019 г., но досега не са приети нови, така и към момента седем специалности са без ясни правила за работа:

- Анестезиология и реанимация

- Патология

- Ендокринология

- Кардиология

- Офталмология

- Пулмология и фтизиатрия

- Ортодонтия

Стандартите бяха отменени заради жалби от страна на засегнати страни в лицето най-вече на организации на различни лечебни заведения, които смятаха, че не могат или няма нужда да ги спазват. Макар че оттогава минаха години, досега няма приети нови.


Причините


От отговора на здравно министерство, не става ясно защо няма приети нови стандарти, оттам обаче припомнят, че „медицинските стандарти се разработват от експерти от научните медицински дружества, съсловните организации и експертните съвети към министъра на здравеопазването". Затова се обърнахме към повечето от тях с въпроса дали са внесли свои проекти. Оказа се, че всички дружества, които попитахме отдавна са депозирали предложения или са заявили готовност да го направят, обратна връзка от министерството обаче и досега не са получили.

„Подали сме проект на стандарт още преди 3-4 години, но до този момент не е утвърден от МЗ и нямаме информация защо, каза проф. Атанас Темелков, зам. председател на Дружеството на анестезиолозите в България.

Проект за стандарт по ендокринология също има, той дори е публикуван на сайта на дружеството за обществено обсъждане и то от края на 2020 г. Досега обаче и той не е приет.

Последното писмо, с което сте уведомили МЗ, че имаме готовност за обсъждане на стандарта по патология, който сме разработили, е от декември 2023 г., но до момента нямате отговор, коментира и д-р Александрина Влахова, председател на Българското дружество по патология.

Българското дружество по белодробни болести също е внесло проект на стандарт по пневмология и фтизиатрия в МЗ и то преди години, но до момента няма отговор. Тъй като внесохме проекта още преди пандемията, вероятно ще трябва да го преработим и допълним, тъй като вече са минали 3-4 години, допълни проф. Диана Петкова, председател на дружеството. На практика в абсурдното положение да актуализират несъществуващи стандарти ще се окажат всички седем дружества.


Важни ли са стандартите


Най-общо казано медицинските стандарти задават критериите за обезпеченост на болниците със специалисти и апаратура по отделните специалности, за обема и вида на дейността, която може да се прави в тях.

„Медицинските стандарти определят минималните задължителни изисквания към структурите за осъществяване на дейностите по определени медицински специалности или изпълнение на отделни медицински дейности за осигуряване на качествена профилактика, диагностика, лечение, рехабилитация и здравни грижи за пациента. Те се съобразяват със съществуващите национални и международни препоръки, консенсуси, добри медицински практики и изискванията за съдържанието им, регламентирани в Закона за лечебните заведения", казват и от здравното министерство. Тоест, когато няма стандарти, всеки може да лекува, както намери за добре, което обаче няма как да гарантира качество на оказваната медицинска помощ и да защити правата на пациентите, а и на лекарите при възникване на спор, както все по-често виждаме, че се случва.


Защо тогава ги няма


Отговорите със сигурност може да са различни, но един от тях сякаш е пряко свързан с някои специфики на здравната ни система - тези, които позволяват при нарастващ кадрови дефицит да се увеличава броя на болничните структури и дейности.

Стандартът е документ, въз основа на който се ръководят клиники и отделения, той дава изискванията за първо, второ или трето ниво на структурите и за дейността в тях, казва проф. Темелков. В проекта на стандарта по анестезиология например е залегнало да има поне двама анестезиолога, пет за второ, и седем за трето ниво, както и колко от тях да са задължително със специалност. Въпросът е колко от болниците ще успеят да спазят стандарта, ако влезе в сила, както и колко нови отделения ще могат да се създадат.

Аналогично е положението с друга дефицитна специалност като патоанатомията. Стандартът е нужен, за да има качествена диагностика на пациентите и за да се спазват алгоритмите за извършването й, казва д-р Влахова. И допълва, че сега диагностиката и оттам терапията се случват благодарение на огромните усилия от страна на нейните колеги и пациентите, които обикалят с парафинови блокчета, за да попълнят цялата картина. А става дума за пациенти с тежки заболявания, каквито са онкологичните.

Трябва да има общовалидни правила, които да са съпоставими с тези в ЕС и по които да се осъществява и съизмерва работата ни, категорична е и проф. Петкова. Това е екзистенцминимумът, за да е малко по-ясно какво се случва в системата. Защото практиката у нас показва, че дори когато има правила, те не винаги важат за всички. Кога и дали ще се приемат липсващите стандарти обаче не става ясно. От МЗ заявиха, че „във връзка с динамичното проследяване на бързо развиващата се медицинска наука и практика, медицинските стандарти при необходимост се актуализират по реда на тяхното утвърждаване".


Три здравни закона на дневен ред до юни

Три здравни закона на дневен ред до юни

Един от тях е проектът за промени в ЗЛЗ, където е заложена забраната за нови болници до актуализацията на НЗК, предвижда програмата на правителството
Над 40 болници с право на средства за онкоапаратура

Над 40 болници с право на средства за онкоапаратура

Те са част от Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, според която ще става финансирането, обясниха от МЗ

Експертните центрове по редки центрове са застрашени

Експертните центрове по редки центрове са застрашени

Лекарите в тях работим с желание и отдаденост, но ентусиазмът ни се изчерпва заради умората и липсата на подкрепа от страна на държавата, каза проф. Ивайло Търнев
Продължаващото обучение да е доброволно

Продължаващото обучение да е доброволно

Няма как то да бъде задължително, вниманието трябва да се насочи към качеството на предлагания материал, казва доц. Любомир Киров.
Заплатите на синдикатите не са изпълними

Заплатите на синдикатите не са изпълними

Каквито и цифри да кажат те, бихме ги приели, но да посочат на какви разценки ги формират и откъде да ги вземем, казва д-р Неделчо Тотев
Нов спор за заплатите в болниците

Нов спор за заплатите в болниците

Синдикатите предлагат прагове от 2700 лв. за лекар и 1950 лв. за сестра, а мениджърите на областните и общинските лечебни заведения са категорични, че не могат да ги изпълнят
Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

От тази година пациентите ще имат подобрен достъп до зъбни протези, предвиждат промените

Финансов стимул за продължаващо обучение

Финансов стимул за продължаващо обучение

Неговата форма у нас трябва да бъде правно регламентирана, да се дава платен отпуск от работодателя, казва доц. Галинка Павлова
Нуждаем се от стратегия за здравословен живот

Нуждаем се от стратегия за здравословен живот

Тя трябва да показва на хората кои са факторите, които могат да доведат до инциденти, казва проф. Арман Постаджиян
Ще правят платформа за превод на жестов език

Ще правят платформа за превод на жестов език

Тя ще бъде национална и ще предоставя директна видео връзка на глухи и сляпо-глухи лица, съобщи зам.-министър Николай Найденов
1 2 3 4 5 ... 534 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ