Коментар

ЕК предлага помощ за здравните реформи

28-07-2017 07:30
Поредица от държави-членки вече се възползваха, казва Филип ДоманскиЕК предлага помощ за здравните реформи
Clinica.bg

press@clinica.bg
За поредна година ЕК отправи забележки към здравната ни система. Трудният достъп до медицинска помощ, високото доплащане, емиграцията на лекарите бяха сред констатираните проблеми. Може ли ЕС да ни помогне в решаването им, както и как, попитахме Филип Домански. Той е част от Генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните" в ЕК.
Първо, трябва да подчертая, че страните членки имат пълната компететност при осигуряването на здравни грижи. Всяка от тях има правото сама да определя, решава и администрира своя здравен сектор. Ролята на Европейската комисия (ЕК) е да координира, кооперира и подпомага усилията на страните членки да предпазват и подобряват здравето на гражданите си. Както и да осигурят достъпа до медицинските системи, тяхната ефективност и възстановяване. В допълнение, политиките на ЕС са насочени и към модернизация на здравните системи. В своята координираща и подкрепяща роля ЕК дава насоки на страните членки как да се справят с трудности като достигането на разходна ефективност, управлението на здравните предизвикателства и обвързването на политиките с решения, основани на доказателства.

Тези теми, засягащи функционирането на здравните системи в страните членки, са важна част от Европейския семестър. Това е така, защото разходите за здравеопазване съставляват значителна част навсякъде в Европейския съюз (ЕС), докато здравният сектор допринася за развитието на националните икономики, като един от най-иновативните. Струва си да споменем и че здравната помощ е инвестиция в работна сила и дава възможност за създаването на много работни места, както за ниско, така и за високо образовани хора.

Европейският семестър е усилие да се подпомогнат държавите членки в разрешаването на проблемите им. Всяка година ЕК публикува доклади на страните членки, които дават обобщен поглед над развитието им. Повечето от тях включват и част за здравеопазването. Докладът за 2017 г. за България ясно показва кои са основните проблеми в тази система – трудният достъп до здравна помощ, който включва ниското здравноосигурително покритие на населението и високите кешови плащания, както и отливът от страната на медицински специалисти. Другите предизвикателства включват по-ниските разходи за здраве – под средните за ЕС. Тези изводи оказаха влияние и на препоръките за развитието на здравната система в доклада през тази година.

ЕК създаде Служба за структурна подкрепа на реформите (SRSS), която помага на държавите членки да проектират и изпълняват реформите си. Здравеопазването е една от сферите, където службата предлага подобна подкрепа. От националните власти зависи дефинирането на помощта, от която се нуждаят, както и да помолят SRSS за съдействие. Поредица от държави-членки вече използваха тази възможност, за да подобрят функционирането на техните здравни системи.


Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 495 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ