Коментар

Повече социални услуги за възрастните

20-11-2023 06:02
Недоверието в институциите е сериозно, да се говори за увеличаване на пенсионната вноската не е политически, а обществено неприемливо, казва Деница Сачева Повече социални услуги за възрастните
Clinica.bg

press@clinica.bg
Дискусия на тема „Пенсионно-осигурителната система: състояние, проблеми, визия за развитие" организира Българската стопанска камара. Двадесет и четири години изминаха от реформата в този сектор Същевременно, за периода 2000 – 2022 г. населението на страната се стопи с близо един милион, броят на хората в трудоспособна възраст близо три пъти. Какво трябва да се направи в бъдеще по отношение на осигурителната система, от какво се нуждаят възрастните хора. По тези въпроси говори Деница Сачева. Тя е председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика при 49-то НС, бивш социален министър е.
Много въпроси имат нужда от реакция. Надявам се дискусията за пенсионното осигуряване, организирана от Българската стопанска камапа да не остане единичен, бутиков форум. Напротив, надявам се, разискваните теми да се върнат обратно в центъра на основните политики.

Това са важни и сериозни

въпроси и те изискват дългосрочни политики, сериозни инвестиции и усилия. Ако няма голяма обществена подкрепа, ще продължим още доста години да си говорим за пенсиите и минималната работна заплата само като номинални числа, и да следваме вълната от не само политически, но и общ популизъм в по-широки граници. Аз бях на 21 години, когато започнах работа в Министерството на труда и социалната политика.

Добре си спомням всички дебати

около съвременния модел, снтратегиите, които се правеха тогава, помощта която получавахме от Световнатабанка и не само от нея, за да бъде разработен този модел. Отново трябва да имаме истински стратегически документи, които се правеха преди двадесет години. Те поставяха общи цели пред обществото и индикатори, които имаха своята икономическа обосновка и имаха ясни социални измерения. След това бяха правени съответните планове за действие и обезпечавани финансово, за да бъдат реализирани. 

Ако не се върнем към този стар,

класически модел по правене на стратегии, няма да има никакъв смисъл и няма да направим и една крачка напред. Ще продължим да се събираме, да си говорим и затвърждаване едни и същи гледни точки. Затова, аз наистина очаквам от Министерството на труда и социалната политика да подходи отговорно по отношение на този прословут анализ, който непрекъснато се коментира в публичното пространство. Той наистина трябва да съдържа всички тези предизвикателства, за които говорим днес.

 

Аз смятам, че тристълбовият 

 

модел няма алтернатива на-малкото, защото той просто още не е проработил в своята пълнота, за да кажем дали той работи или не. Твърде рано е, защото пенсиите от третия стълб се изплащат едва от преди две години. Не мисля, че би било разумно да говорим за каквито и да било фундаментални промени в този период. Със сигурност, ние не можем да говорим за конкуренция между първия и втория стълб.   Същевременно, непрекъснато говорим за диверсификация, но тя не е нещо, което принадлежи само на енергетиката. Това е фундаментален принцип в съвременната реалност в който и да било сектор. 

 

Няма как да успееш, ако залагаш

 

на едно единствено нещо и това важи за всеки един от секторите в живота. Със сигурност трябва да говорим много повече за заетост и за увеличение на базата на хората, които се осигуряват, за намаляване на сивата икономика и за подобряване на трудовото законодателство. Това са теми, по които ние непрекъснато се опитваме да наложим на дневен ред, но се случва с променлив успех. Да вземем за пример младите хора, които нито учат, нито работят. 

 

Приехме законодателството, което 

 

се изискваше в тази посока. Намериха се обаче нови причини да не се направи преглед на същите тези хора. Все още очакваме да го получим от Министерството на труда и социалната политика, в частност от Агенцията по заетостта. Трябва да разберем и защо работещи млади хора не се осигуряват – дали се дължи на недоверие в институциите или нямат документи, за да сключат договор. Изобщо, трябва да разбираме какви са истинските причини за даден проблем, за да можем да го решаваме.

 

Недоверието в институциите е 

 

много сериозно и да говорим в момента за увеличаване на вноската не е политически, а обществено неприемливо, защото ние сме големи длъжници на това да докажем, че можем да управляваме обществени пари ефективно. Когато говорим за увеличаване на вноски, трябва да погледнем холистично - и за данъците, и за вноските, и за здравното осигуряване. За всичко това очакваме по-решителни действия на изпълнителско ниво от страна на институции. Това е важно, за да не произвеждаме нови пенсионери, като тези, за чиято адекватност на пенсиите се грижим в момента. Тоест, за хора без принос, но ние всички, като общество, трябва да платим тази висока цена.

 

Ние сме големи длъжници да 

 

докажем, че можем да управляваме ефективно и общетвено полезно чужди пари. В този смисъл ще сме още много далече от възможността да се увеличата вноските.

Бъдещите пенсионери няма да са като моята майка, моето дете няма да е пенсионер като мен. Всички ще имаме много по-различни искания и очаквания от пенсионната система. Когато говорим за социалното подпомагане, бих добавила и сектора на социалните услуги. Те трябва да са повече, защото възрастните хора ще се увеличават, а за тях не е важно само да имат пари, но и услуги. 

 

Фонд за дългосрочна грижа също 

 

е тема, която трябва да бъде поставена в обществото и да се потърси начин чрез преструктуриране на вноските и да се види какво може да се направи в тази насока. Тепърва над 750 млн. лв. ще бъдат предоставени чрез Националния план за възстановяване и устойчивост за социални услуги за възрастни хора. Важно е да обърнем внимание и на мобилността на работната сила и всички теми, свързани с това, трябва да се взимат под внимание. Ако моята майка 40 години е работила на едно място, то моето дете може да има 40 работни места и част от тях да са в различни държави.

 

Устойчивостта на социално 

 

осигурителните системи в рамките на Европейския съюз все повече ще зависи от решенията, които са свързани с мобинлостта. Не бива да забравяме, че НОИ не се грижи само за пенсионерите, но и за безработните, за майките и за редица други категории, за които трябва да мислим, когато говорим за устойчивостта на осигурителната система. Трябва да запазим модела, да го осъвременим, да погледнем аналитично в бъдещето и да комбинираме солидарност и лична отговорност, вкл. ограмотяване на хората.


Пускат Е-ваучери за безплатно обучение

Пускат Е-ваучери за безплатно обучение

То е за безработни и работещи, заявленията за тях ще се подават до Агенцията по заетостта, до 2026 г. курс да преминат 500 000 души
1,8 % по-висок БВП  през третото тримесечие

1,8 % по-висок БВП през третото тримесечие

Той възлиза на 48,466 млрд. лв. по текущи цени според предварителни данни, съобщиха от Националния статистическси институт
Без таван за максималния осигурителен доход

Без таван за максималния осигурителен доход

Общата данъчно-осигурителна тежест трябва да е една и съща, да има подходи за актуализиране на обезщетенията, казват от КТ „Подкрепа"
 Изплащат пенсиите от 7 декември

Изплащат пенсиите от 7 декември

В пощенските станции хората ще могат да получат парите си до 20-то число този месец, гласи графикът на НОИ
Дефинираха критериите за енергийна бедност

Дефинираха критериите за енергийна бедност

При кои домакинства тя е налице и кои са уязвими клиенти са снабдяване с електроенергия определя нова наредба, приета днес от кабинета
Радев не изключи вето върху бюджета

Радев не изключи вето върху бюджета

Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите, каза държавният глава
Близо 325 000 души с помощи за отопление

Близо 325 000 души с помощи за отопление

Подкрепата е за настоящия сезон 2023/2024, казват от Агенцията за социално подпомагане
25.3% ръст на разходите за пенсии

25.3% ръст на разходите за пенсии

Те са с 3.184 млрд. повече към края на октомври, спрямо същия период на миналата година, показват данните на НОИ
Още 46 000 домакинства с помощ за отопление

Още 46 000 домакинства с помощ за отопление

Тя е еднократна и в размер на 148.35 лв. по мярка на ОП „Развитие на човешките ресурси", казаха от социалното министерство

"Подкрепи една мечта" за 29 младежи

Толкова първокурсници и шестима отличници в 12-и клас ще получат еднократна финансова помощ за образование в рамките на инициативата, съобщиха от президентството
1 2 3 4 5 ... 84 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ