профилактика

Антиваксърът не може да бъде надвит с просвета

26-09-2023 05:58
Общопрактикуващи лекари не са настроени добре към ваксините, песимист съм за обучението им, казва доц. Ангел Кунчев Антиваксърът не може да бъде надвит с просвета
Clinica.bg

press@clinica.bg
Българските антиваксъри са между 12 и 15 на сто. 61 % от родителите подкрепят задължителния имунизационен календар. 8,7 процента обаче признават, че водят децата за ваксини, за да могат да ги запишат на градина и училище. Същевременно, към аксинационната програма срещу човешкия папиломен вирус интересът е минимален. Това стана ясно по време на семинар за вактсинопрофилактиката. Защо българинът не вярва на ваксините, има ли общопрактикуващи лекари – антиваксъри, какво може да се направи. По тези въпроси говори главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Българският антиваксър не може да бъде надвит с просвета - 15% вдигат шум за 115 процента. За хора, които тепърва пристигат в България и видят какво се пише всеки ден против ваксинациите, биха се уплашили. Добре, че не ни знаят езика.

Подобна картина лично съм виждал,

донякъде в Гърция, Северна Македония и, до известна степен, в Румъния. Впрочем, в Румъния направо „взривиха" програмата за човешкия папиломен вирус. И у нас се случи нещо подобно, тя не върви нищо, че 400 български жени си отиват всяка година точно от рак на маточната шийка – заболяване, което с имунопрофилактика е предотвративо. Нещо повече, те не намаляват, а се увеличават. Това се случва само в Молдова и България.

Не мога да проумея тези страхове

и простотии, които се леят от социалните мрежи. Казвам го емоционално, защото това е много важен въпрос. Аз съм настроен песимистично към статистики и данни, но най-вече към поставени срокове. Аз съм песимистично настроен и към обучението на общопрактикуващите лекари. Към момента те са около 4 000 души. И сред тях има такива, които не са настроени добре към ваксините, дори казват на майките да изчакат, когато заведат дъщерите си за ваксинация срещу човешкия папиломен вирус. Обикновено казват:

„Не бързай. Тук имам някакви съмнения".

Какви съмнения можеш да имаш, какво си видял от това заболяване, знаеш ли какви са резултатите?! В Астралия, например, за десет години почти всички момичета са ваксинирани.

Факт е, че всеки обича детето си. Може ли да не му се гарантира здраве още повече, че ваксината е безплатна?! Имунизациите срещу КОВИД-19 също показаха неприятни данни. България беше от първите, които започнаха ваксинопрофилактиката, докато Северна Македония бяха месеци след нас. Резултатът е, че там постигнаха 47% покритие, а ние едва стигнахме 30 на сто. 

 

Като знаем това, няма защо да се питаме,

 

защо у нас имаме толкова висок процент на смъртност от коронавирусната инфекция.

Опитваме се и говорим много на разбираем език, но все още не можем да се похвалим с европейски нива на имунизациите. Толкова сме далече в това отношение от Великобритания, Франция и редица други страни, че дори не ми се коментира. 

 

Само ще посоча, че в Испания, където 

 

имат спомен от испанския грип от началото на ХХ век, има много високо ниво на ваксинопрофилактика срещу това заболяване. Ще кажа, че внасяме и големи количества ваксини срещу сезонния грип. Ще съм доволен, ако като миналата година се окаже, че щеф свършат бързо.


Проучват ваксинацията срещу HPV

Проучват ваксинацията срещу HPV

Обект на анкетата са факторите за приемане на имунизацията в Румъния, България и Хърватия, инициирана е от Европейската организация за борба с рака
Отпускат парите за ваксини срещу коклюш

Отпускат парите за ваксини срещу коклюш

Решението, с което Министерският съвет одобри 1 млн. лв. за имунизации на бременни и диагностика, вече е обнародвано в Държавен вестник
1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

Средствата са одобрени от кабинета и ще бъдат приведени по бюджета на здравното министерство
1421 момичета с ваксина срещу HPV

1421 момичета с ваксина срещу HPV

Толкова са имунизирани по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка през първите четири месеца, казват от МЗ
Място за паника с коклюша няма

Място за паника с коклюша няма

Но бебетата следва да имат поне 4.5 кг, за да им се постави дадена ваксина, казва д-р Селиме Карагьозова
Бременните се притесняват от ваксините

Бременните се притесняват от ваксините

Те питат дали имунизациите за коклюш имат странични ефекти и опасни ли са за бебето, казва д-р Ивайло Петев
Интерес към ваксините срещу коклюш

Интерес към ваксините срещу коклюш

Регионалните здравни инспекции отвориха имунизационни кабинети за бременните, които искат да си ги поставят
Астра Зенека изтегля ваксината си срещу КОВИД

Астра Зенека изтегля ваксината си срещу КОВИД

Пфайзер съобщи за смърт на дете, получило сърдечен арест, след участие в клинично проучване за генна терапия
Случаите на коклюш растат

Случаите на коклюш растат

Още 179 са установени от 29 април до 5 май, имунизациите на бебетата срещу заразата вече са в ход от 6-та седмица
ЕМА препоръча актуализация на КОВИД ваксините

ЕМА препоръча актуализация на КОВИД ваксините

Те трябва да са насочени към новия вариант на SARS-CoV-2 JN.1 за кампанията за имунизации през 2024/2025 г
1 2 3 4 5 ... 61 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ