Надзор

Няма как да платим надлимитна дейност

20-06-2017 19:54
От юни парите за болниците ще са с 6 милиона отгоре на месец, каза Кирил АнаниевНяма как да платим надлимитна дейност
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Надлимитната дейност на болниците досега няма как да бъде платена, но в бюджетите им занапред ще са съобразени с реалната им дейност. Това стана ясно след заседанието на Надзорния съвет на здравната каса днес.

На него бяха одобрени новите правила за финансиране на болниците, за които си стиснаха ръцете властта и Лекарския съюз през миналаат седмица. Както вече clinica.bg писа според тях за база за формиране на бюджета на всяка клиника ще се вземе дейността й за изминалите 14 месеца от април 2016 г. до май включително 2017. Също така и надлимитната дейност, която касата не й е платила. Това ще доведе до увеличаване на средствата за болнична помощ с 6 милиона на месец, каза председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев. Това прави до 139 млн. на месец. Той обаче допълни, че няма как да се платят парите за болниците със задна дата.

На заседанието на Надзорния съвет са били одобрени и повечето предложения на здравната каса за промени в закона за здравното осигуряване и националния рамков договор, за които вече ви информирахме. Сред тях са въвеждане на чекирането с лични карти в болниците, както и прекъсването на договор от касата с клиниките при нарушения дори, ако обжалват решението. Всички подробности вижте в блица с Кирил Ананиев.

 

БЛИЦ
Обсъждаме дали онколекарствата да договаря МЗ или НЗОК

- Г-н Ананиев, одобрихте ли новия механизъм за финансиране на болниците?

- Да, всички членове на Надзорния съвет подкрепиха решението за новия механизъм за разпределение на средствата за болнична помощ.

- С колко ще се увеличат средствата за болници по този начин до края на годината?

- Около 6 милиона на месец са допълнителните средства на месец, които предоставяме или за седем месеца това са 42 милиона лева.

- Откъде ще дойдат тези пари?

- Разчитаме основно на контролната дейност, създали сме план за промени в областта на контрола. Разчитаме и на резерва на касата, както и на преизпълнението на приходите от осигурителни вноски.

- В какъв размер е очакванато преизпълнение?

- Рано е да се каже още. Анализът ни на този етап е за 75 млн. лв. до края на годината.

- Приехте ли идеите на касата за промени в закона за здравно осигуряване?

- Окончатеното приемане на промените ще стане следващия петък заради идеите за лекарствата, където искаме да направим по-добра координация с министъра на здравеопазването и неговия екип.

- Имате предвид централизираното договаряне за онкомедикаментите да става в касата ли?

- Вариантите са два - лекарствата да се договарят централизирано от МЗ, а другият вариант е да се прави от НЗОК, както е в момента. Иска ми се да чуя и двете страни, за да преценим кой вариант е по-удачен за бюджета на касата.

- В ЗЗО се предлага да се задължат лекарите да изписват най-разходоприемливата терапия, приехте ли я?

- Да, предлага се, когато ефектът от лечението е еднакъв, да сключваме договор за тези лекарства, които са разходоспестяващи. Естествено, че го приехме.

- В рамковия договор се предлага да се върне чекирането в болниците с лична карта, съгласни ли сте?

- Да, приехме промянатта, тя е следствие на решението на ВАС за отпадане на пръстовия автентификатор. Оценяваме, че тази мярка е временна, надяваме се следващата година да влезе в сила електронната здравна карта. Но ни е нужен контрол на входа и изхода в системата и тази мярка няма да отежни нито административните разходи на касата, нито на болниците.

- Приехте ли и идеите на касата за промени в отстъпките за лекарства, които дават фирмите, да са в заивисмост и от портфолиото им?

- Нека по този въпрос да говорим в петък, тогава ще ви обясним и целия механизъм, на който се спрем.

- Ще се плати ли надлимитната дейност на болниците?

- При определяне на новите стойности на лимитите тя ще бъде вкарана в коефициентите за всяка болница. И това ще стане още от месец юни, касово юли.

- Въпросът е какво ще стане със старите плащания?

- Няколко пъти съм споменавал, че надлимитна дейност няма. Това, което можехме да направим максимално за болниците е да отчетем тази дейност и да я имаме предвид за бъдещите плащания. Това е най-доброто и законно решение, което можехме да вземем. Всикчо друго значи да вършим неща, които не са законни, така че със задна дата няма как да се плати тази дейност, но ще влезе в базата за финансиране занапред.

- Одоброхте ли идеята касата да прекратява договора с болница при санцкии, дори да има обжалване в съда, въпреки че депутатите веднъж я отхвърлиха?

- Да, повторно ще я внесем със съответните мотиви, имаме основание за това. Ако сме сбъркали, ще си платим разходите за грешното решение.


Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Обновяват фарма ръководството по пневмология

Обновяват фарма ръководството по пневмология

Актуализира се правната регламентация на терапевтичния подход при лечение на туберкулоза и белодробна болест, причинена от нетуберкулозни микобактерии
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Обжалват указанията за медицински храни

Обжалват указанията за медицински храни

Националната мрежа за децата иска отмяната и пренаписването им, защото смята, че има дискриминативни текстове, които ще лишат пациентите от безплатната помощ
НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

Пациентите над 18 години ще могат да продължат да я получават срещу сключването на договор, гласят правилата

1 2 3 4 5 ... 628 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ