Промени

Предписват лекарства според цените им

19-06-2017 16:38
Отстъпките за най-новите молекули ще са 15% за три годиниПредписват лекарства според цените им
Clinica.bg

press@clinica.bg
Лекарите да предписват медикаментите, които реимбурсира касата, според цените им, така че да има по-малко разходи за нея. Това е едно от предложенията в промените в Закона за здравното осигуряване, които ще разгледа утре Надзорният съвет на обществения фонд. Целта е да се намалят разходите на касата за медикаменти. Ако мярката бъде приета от Надзора, ще бъде предложена на вниманието на депутатите.

Идеята е при наличието на няколко възможности за лечение медиците да избират тази, която ще има по-голяма „разходна ефективност за здравната каса". Това е „най-доброто съотношение между постигане на терапевтичен резултат от прилагане на лекарствен продукт и разходване на средства от бюджета на НЗОК за същия продукт, при съпоставянето му с други продукти с еднакви или сходни терапевтични показания", се обяснява в предложенията за промени.

Това не е единственото предложение за затягане на харчовете от страна на касата. От там искат сами да определят нивото на реимбурсация на лекарствата. Това обаче едва ли ще бъде допуснато, тъй като идеята на властта е да се върви към демонополизация на фонда, а тогава няма как той да определя подобни политики.
В промените за Закона за здравното осигуряване касата предлага сама да прави централизирано договаряне на онкомедикаментите, както и да сключва договор с оторизирани дистрибутори от производителите им. Целта е във всички болници да се продават медикаментите на еднакви цени, както и да се ограничи паралелната търговия. Oсвен това фирмите да регистрират цени на поне две дозови форми на продуктите си - сред които и най-голямата. Така ще се намалят разходите на клиниките за лекарства при нужда от по-големи количества от един продукт.

От здравната каса предлагат и промени в механизма за договаряне на отстъпките за медикаменти. Те са направени в съответната наредба. Идеята е отстъпките да се обвържат не само с приходите на фирмите по каса, но и с броя на новите молекули, които те вкарват ежегодно. За тази цел, вместо 10% за всички компании с иновативни медикаменти, от фонда предлагат за въвеждането за първи път у нас на нова молекули, те да дават по 15% отстъпка за три години. Също така, ако има преразходи за годината, да се види от кои медикаменти са генерирани и производителите им да дадат на касата 10% или 20% от реализирания ръст, в зависимост от размера му.

В Закона за здравното осигуряване се предлагат и мерки за затягане на контрола в болниците. Сред тях е спорната поправка, която вече бе отхвърлена веднъж от депутатите в миналия парламент, а именно – касата да къса договор с клиниките при нарушение дори, ако те го обжалват в съда. Ако Надзорният съвет утре приеме тези предложения, те ще бъдат предмет на по-нататъшно обсъждане от властта.


Депутатите обслужиха частни болници и дистрибутори

Депутатите обслужиха частни болници и дистрибутори

Непубличните лечебни заведения и търговците на нерегистрирани лекарства и занапред няма да правят търгове, въпреки че им се плаща с обществени средства

Пак отлагат е-рецептите

Пак отлагат е-рецептите

Хартиените трябваше да отпаднат за антибиотиците и лекарствата за диабет от 1 октомври, но датата ще се измести

Учредиха асоциация за медицински изделия

Учредиха асоциация за медицински изделия

МедТех ще представлява едни от най-големите производители в света като Медтроник, ХелткеърС и Хартман

България ще плати за протонния център

България ще плати за протонния център

Специалисти и пациенти обаче продължават да настояват това да стане по ПВУ с европейски средства

Отсрочка за внасяне на бюджетите в НС

Отсрочка за внасяне на бюджетите в НС

Това да стане до 15 ноември, вместо до 31 октомври заради изборите, предлагат депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС
МЗ нехае за детската онкохематология

МЗ нехае за детската онкохематология

От юли досега правим опити за решаване на проблема с клиниката в ИСУЛ, но резултат досега няма, казва Теодора Арменкова

Обсъждат повече пари за помощни средства

Обсъждат повече пари за помощни средства

Да се удвои бюджета на касата по това перо за 2024 г., предлагат депутати и НЗОК

Прегледът без физически контакт е рисков

Прегледът без физически контакт е рисков

Телемедицина чрез „Български пощи" ни връща в друг век, затова колегите във Франция я отказват, за мен инициативата е усвояване на едни пари, казва д-р Георги Миндов
Пропуснахме възможности за редките болести

Пропуснахме възможности за редките болести

В ЕС има изградени референтни мрежи, от които не сме част заради липсата на специалисти и разбиране на проблемите от Министерството на здравеопазването, казва Петя Стратиева
Защо се спира изграждането на Протонен център

Защо се спира изграждането на Протонен център

Подготовката за проекта при нас е в ход от три години и включва обучение, изготвяне на примерно задание и спецификации за оборудването, казват лъчетерапевтите от УСБАЛО

1 2 3 4 5 ... 560 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Октомври 2023 Предишен Следващ