Промени

Предписват лекарства според цените им

19-06-2017 16:38
Отстъпките за най-новите молекули ще са 15% за три годиниПредписват лекарства според цените им
Clinica.bg

press@clinica.bg
Лекарите да предписват медикаментите, които реимбурсира касата, според цените им, така че да има по-малко разходи за нея. Това е едно от предложенията в промените в Закона за здравното осигуряване, които ще разгледа утре Надзорният съвет на обществения фонд. Целта е да се намалят разходите на касата за медикаменти. Ако мярката бъде приета от Надзора, ще бъде предложена на вниманието на депутатите.

Идеята е при наличието на няколко възможности за лечение медиците да избират тази, която ще има по-голяма „разходна ефективност за здравната каса". Това е „най-доброто съотношение между постигане на терапевтичен резултат от прилагане на лекарствен продукт и разходване на средства от бюджета на НЗОК за същия продукт, при съпоставянето му с други продукти с еднакви или сходни терапевтични показания", се обяснява в предложенията за промени.

Това не е единственото предложение за затягане на харчовете от страна на касата. От там искат сами да определят нивото на реимбурсация на лекарствата. Това обаче едва ли ще бъде допуснато, тъй като идеята на властта е да се върви към демонополизация на фонда, а тогава няма как той да определя подобни политики.
В промените за Закона за здравното осигуряване касата предлага сама да прави централизирано договаряне на онкомедикаментите, както и да сключва договор с оторизирани дистрибутори от производителите им. Целта е във всички болници да се продават медикаментите на еднакви цени, както и да се ограничи паралелната търговия. Oсвен това фирмите да регистрират цени на поне две дозови форми на продуктите си - сред които и най-голямата. Така ще се намалят разходите на клиниките за лекарства при нужда от по-големи количества от един продукт.

От здравната каса предлагат и промени в механизма за договаряне на отстъпките за медикаменти. Те са направени в съответната наредба. Идеята е отстъпките да се обвържат не само с приходите на фирмите по каса, но и с броя на новите молекули, които те вкарват ежегодно. За тази цел, вместо 10% за всички компании с иновативни медикаменти, от фонда предлагат за въвеждането за първи път у нас на нова молекули, те да дават по 15% отстъпка за три години. Също така, ако има преразходи за годината, да се види от кои медикаменти са генерирани и производителите им да дадат на касата 10% или 20% от реализирания ръст, в зависимост от размера му.

В Закона за здравното осигуряване се предлагат и мерки за затягане на контрола в болниците. Сред тях е спорната поправка, която вече бе отхвърлена веднъж от депутатите в миналия парламент, а именно – касата да къса договор с клиниките при нарушение дори, ако те го обжалват в съда. Ако Надзорният съвет утре приеме тези предложения, те ще бъдат предмет на по-нататъшно обсъждане от властта.


Все повече легла в болниците

Все повече легла в болниците

През миналата година те са се увеличили с 1017, спрямо 2022 г., а сестрите у нас са намалели с 257 души до 28 570, показват данните на НСИ
Без износ на инсулин още месец

Без износ на инсулин още месец

Здравният министър д-р Галя Кондева удължи срока на мярката до 17 юли, съобщиха от МЗ
Няма да се огънем за детската болница

Няма да се огънем за детската болница

ДАНС започна проверка на Обществения съвет на Националната детска болница по сигнал на "Търговска лига", а от частната "Мама и аз" призоваха властите той да бъде разпуснат. Има ли атака срещу детската болница, попитахме доц. Боряна Аврамова.
Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Заради изборните резултати в новия парламент не влизат доц. Васил Пандов, Росица Пандова и доц. Антон Тонев
Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Сплашването на Обществения съвет е недопустимо, казват те, успоредно с това продължават и словесните престрелки от страна на „Търговска лига"

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

Тя е постигната за три години и с това могат да се похвалят много малко държави, смятат от държавната фирма

Болниците с нов рекорд за май

Болниците с нов рекорд за май

338 млн. е платила здравната каса на лечебните заведения, което е с 15 млн. над прогнозната стойност за месеца

ДАНС да не заглушава гражданското общество

ДАНС да не заглушава гражданското общество

Председателят й да даде обяснения и да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет за Детската болница, настояват от ПП-ДБ
НКБ с нов директор

НКБ с нов директор

Както вече clinica писа, начело на Пирогов, ИСУЛ и "Св. Георги" остават досегашните
Сезираме БЛС заради

Сезираме БЛС заради "Мама и аз"

С възмущение се запознахме с писмото им, призоваваме колегите към въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, казаха от БПА
1 2 3 4 5 ... 636 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ