Рестарт

Опит за кабинет с втория мандат

22-05-2023 15:02
Денков и Габриел ще са премиери на ротация, а съдебната реформа, Еврозоната и Шенген ще са приоритети, ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приемат предложениетоОпит за кабинет с втория мандат
Clinica.bg

press@clinica.bg

Редовно правителство с първия мандат няма да има, но за сметка на това вече има идея за такова с втория. Предложението представиха днес кандидатите за премиери на двете най-големи политически сили в страната – ГЕРБ и ПП.

Идеята на Мария Габриел и акад. Николай Денков е да се състави редовен кабинет с мандат поне от 18 месеца и обща управленска законодателна програма. Съставът на правителството ще е максимално близко до вече представеното от ПП-ДБ, а премиерите ще се сменят на 9 месеца.


Първо на поста ще е акад. Денков,


а Габриел ще е вицепремиер, после обратната. Въпреки че подобен формат е компромис и за двете политически сили, той ще позволи да се извършат някои съществени проемни в станата, обясниха двамата автори на идеята.


„След пет поредни избора и в настоящото

НС имаме затруднения да съставим редовен кабинет, което означава, че има опасност да отидем на поредни шести избори. Това означава, че ще има забавяне на важни решения като приемането на бюджета със съответните разходи, пенсии, тавани на заплати, които касаят хората, затова е ясно, че трябва да се търси друго решение", обясни акад. Денков.


Конкретните цели на подобен формат


включват провеждане на Конституционна реформа, която засяга прокуратурата и ВСС, приемане на бюджет с 3% дефицит и без увеличение на данъците, приемане на страната в Шенген и Еврозоната, извършване на нови промени, които да гарантират честни избори, както и такива, които да осигурят навременната смяна на управлението на институциите, където е изтекъл мандата им.


Смятам, че доказахме, че с диалог


и принципи има възможност България да има редовно правителство, с БСП не се получи, очевидно имаме различия, а не сближаване на позициите, обясни Габриел. Тя заяви, че иска да благодари на лидерите на ГЕРБ-СДС за многото отстъпки, така че България да има редовно правителство. Габриел обаче призна, че тепърва с акад. Денков трябва да получат подкрепата от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Новият опит за съставяне на кабинет

от двете най-големи паралментарни сили идва, след веднъж вече се опитаха да намерят общи допирни точки, но с първия мандат. Тогава и двете формации обявиха, че няма как да намерят общ език, камо ли възможност за управление. Как ще се развият нещата сега предстои да стане янсо в следващите дни.

Малко по-късно ръководните органи

на ПП-ДБ потвърдиха позицията си за съставяне на правителство с втория мандат. Коалицията поема отговорността в момент, в който европейското бъдеще на страната е застрашено от безвремието на служебните кабинети, заявиха от двете партии. Самата Габриел при връщането на първия мандат на президента Румен Радев добави, че на този етап тя, акад. Денков и лидерите на двете формации имат ясно виждане за това, че вторият мандат трябва да бъде национален и да търси подкрепата на конституционно мнозинство. Както и да се излъчат министър-председател и зам.-министър председател на ротационен принцип. Очаква се държавинят глава да връчи втория мандат в рамките на следващите дни.


Избраха кабинета „Денков-Габриел

Избраха кабинета „Денков-Габриел"

Предложеното правителство събра нужната подкрепа, следва предаване на властта в МС
Гласуват кабинета във вторник

Гласуват кабинета във вторник

Това ще стане на извънредно заседание на Народното събрание на 6 юни
Денков връчи мандата за кабинет

Денков връчи мандата за кабинет

По най-бързия начин ще издам указ, за да внеса вашето предложение в Народното събрание, каза президентът Румен Радев
ГЕРБ и ПП успяха с кабинета

ГЕРБ и ПП успяха с кабинета

Папката с имената ще бъде при президента в понеделник, а има и 160 гласа за конституционна реформа, казаха Мария Габриел и Николай Денков

Радев връчи втория мандат

Радев връчи втория мандат

Държавният глава обаче призова акад. Николай Денков да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му
Радев връчва втория мандат днес

Радев връчва втория мандат днес

Вероятността да се състави редовен кабинет с него обаче намаля през последните дни

Служебният кабинет се отчита другата седмица

Служебният кабинет се отчита другата седмица

Не се наемам да прогнозирам до какво ще доведе поредното преобръщане в отношенията между първите и вторите в политическата система, каза Гълъб Донев
Радев връчи първия мандат

Радев връчи първия мандат

Искам да ви уверя, че ще направя всичко възможно в рамките му България да има редовно правителство, каза Мария Габриел от ГЕРБ

ГЕРБ предложи Мария Габриел за премиер

ГЕРБ предложи Мария Габриел за премиер

Тя ще води преговорите с останалите партии, обяви Бойко Борисов oт парламентарната трибуна
Радев връчва първия мандат на 15 май

Радев връчва първия мандат на 15 май

Право да състави кабинет ще има най-голямата партия в парламента – ГЕРБ–СДС
1 2 3 4 5 ... 29 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ