Проблем

Пациенти искат проверка за скрити лекарства

18-05-2023 17:16
Подозират, че се пазят за паралелен износ, а производителите информират, че няма да има внос до юли включителноПациенти искат проверка за скрити лекарства
Clinica.bg

press@clinica.bg
Проблемът с недостига на лекарства в аптеките и подозренията за масов реекспорт продължават. Заради това пациенти поискаха проверка от здравните власти за наличието на скрити количества медикаменти в търговците на едро. От МЗ пък изразиха готовност да я направят, щом получат нужния сигнал.
Този път става дума за медикамента за хора с дибает тип 2 - Оземпик. „От писмо на заместник здравният министър д-р Александър Златанов до регионалните здравноосигурителни каси става ясно, че препаратът няма да бъде наличен цели четири месеца, от месец май до края на месец юли", алармира председателят на организация "Заедно с теб" Пенка Георгиева. 

Причината за временното спиране 

на регулярните доставки в писмото не е посочена. От пациентската организация обаче смятат, че спрения внос не е единствената причина за липсата му. Според Пенка Георгиева е възможно отново да става дума за масиран паралелен износ. Затова от името на „Заедно с теб" днес тя подава сигнал в Министерството на здравеопазването с настояване за проверка на складовете на дистрибуторите.


От организцията настояват и за

спешен отговор от МЗ, как ще се осигури лечението на пациентите с диабет. „Редно е Оземпик да се отпуска само по рецепта така, както се случи нискомолекулярните хепарини, така необходими за бременните, когато изчезнаха", коментира Георгиева.

 

Заместник здравният министър

 

д-р Александър Златанов изрази пред cIinica готовност за съдействие. „Щом получа сигнала, се наемам да разпоредя проверки по складовете и да ги уведомя за резултата. Това е основанието, за да влязат в тях инспекторите", каза той в очакване сигналът да бъде придвижен от деловодството до кабинета му. Колкото до искане за отпускането на препарата само на диабетици и хора, които крайно се нуждаят от него заради свръх наднормено тегло, той припомни, че той и сега се изписва само по рецепта.

Липсата на Оземпик не е единственият

подобен случай. Въпреки многобройните срещи на здравните власти с останалите страни в сектора и демонстрираните усилия за справяне с проблема, явно особени резултати няма. Както clinica вече писа, хроничен недостиг има и на редица лекарства за хора с епилепсия. В момента проблемът там е особено голям за три продукта.


Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Още има драстични разлики в цените на онколекарствата

Още има драстични разлики в цените на онколекарствата

Те са налице и след въвеждането на новата средна стойност от 1 юли, по която здравната каса плаща на болниците, но се очаква постепенно да се намалят
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
И ВАС спря лимитите

И ВАС спря лимитите

Решението на съда е временно, докато трае делото по поредната жалба от частните болници срещу всеки опит за финансов контрол
Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Преди 20 години имаше 168 лечебни заведения с 53 хил. сестри, сега са близо 400, с около 24 хил. сестри, представяте си за какво качество става дума, казва Петя Недкова
4 проекта за здравни промени в парламента

4 проекта за здравни промени в парламента

Три от тях са на ПП-ДБ, последният е на "Възраждане", те засягат дигитализацията, търговете в частните болници, ТЕЛК и т.н.
НЗОК и фармацевтите се разбраха

НЗОК и фармацевтите се разбраха

Аптеките ще получават 15% от крайната цена на 100% платените лекарства, но не повече от 25 лв. на опаковка

1 2 3 4 5 ... 270 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ