след изборно

Младото лице на властта

13-07-2021 06:40
Велислава Петрова е кандидат за здравен министър на 31, съчетава в себе си любовта към науката с тази към обществото, но дали това стигаМладото лице на властта
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Велислава Петрова се оказа най-младият кандидат за здравен министър, който сме имали досега. Вчера името й за поста обяви лидерът на партията, към която има най-големи очаквания да направи кабинет – Има такъв народ. Тя говори няколко езика, завършила е два престижни чужди университета и е на 31 години, стана ясно от думите на Слави Трифонов. Дали обаче това ще й стигне, за да седне успешно в един от най-горещите министерски столове.

Родена е на 5 юни 1990 г. в България. Завършва природо-математическата гимназия (НПМГ) в София през 2009 г., след което заминава за Великобритания, за да учи вирусология и имунология в университета в Бристол. Две години по-късно по неочаквано стечение на обстоятелствата се озовава в института Sanger, който е световният лидер в генетичните изследвания и има за цел да промени погледа на човечеството върху медицината. Там прекарва година стаж като студент, занимавайки се с разработването на методи за пълно геномно секвениране на вирусна РНК. След университета в Бристол, следва този в Кеймбридж, където от 2013 до 2017 г. защитава докторска степен по философия и имунология.


Професионално


Кариерата й, както личи и по номинацията й за здравен министър едва на 31 години, се развива шеметно. Между 2018 и 2021 г. е работила за авторитетни организации с обществена насоченост. През изминалите три години е работила като консултант за ООН и за СЕPI. Ангажиментите й са били свързани с развитието на ваксините и здравните иновации, така че те да бъдат достъпни за всички групи хора на земята, не само за заможните. На 16 юни участва в установяването на първата мобилна лаборатория в Сиера Леоне. Убеден ваксър е, не разбира ирационалните страхове на хората от имунизациите. През декември миналата година започва да работи и за Глобалния ваксинален алианс (GAVI), който се опитва да направи налични имунизациите срещу КОВИД и за държавите от третия свят. От 2020 г. до април 2021 г. е била консултант и към Световната банка по проект за българското МВР.


Общественик


Интересът й към неправителствения сектор започват още докато е ученичка. През 2008 г. за кратко става доброволец към БЧК, където помага на деца и младежи с аутизъм 4 месеца в подготовката на благотворителен концерт и изложба с техни творби.

Освен това е съосновател на Милениум клуб България. Сдружението е създадено през 2016 г. в двореца „Врана" под надслов „Пътят от Европа: Какво ще върне младите българи?". То е мисловен кръг („think tank") на млади българи, родени след 1981г., които са учили или все още учат в чужбина. Според думите им тяхната визия е проста - да бъдат патриоти без граници и да не забравят откъде са тръгнали.


Науката


Тя е нейната страст. Работи предимно в полето на имуногенетиката. Използва разчитането на имунните рецептори, за да разбере еволюцията на специфичните отговори на организма към различните антигени в инфекциите, имунизациите и т.н. Има не една и две публикации в международни научни списания. Те са посветени на бетакоронавирусите, на норовирусите, на Епщайн-бар вирусите и др.


Хобитата


И ако науката е най-голямата й страст, то други две, не по-малки, се оказват пътуванията и парфюмите. В резултат на това френската провинция Грас е една от любимите й дестинации. Регионът е люлка на ароматите, а през лятото ухае на жасмин. В него се организират и часове по изучаване на изкуството на парфюма, които тя обича да посещава.


Какво от това


Велислава Петрова определено има добро образование, научен потенциал и обществен уклон. Дали обаче всичко това ще й помогне да се справи с българската здравна система, която тя не познава. Липсата на опит в плуването в мътните води на здравеопазването (и не само) у нас определено е огромен негатив. Причините за това са много. Първата е сложната и многопластова структура на системата. В нея има множество ресори – лекарства, болници, профилактика, извънболнична и спешна помощ. Всички те притежават не само своето съсловие и интереси, с които министърът трябва да се съобразява, но и сложна нормативна база, която да знае добре, за да ръководи той процесите, а не те него.

Втората и още по-опасна причина е, че здравеопазването е сектор с огромен акумулиран обществен ресурс, който се разпределя между много малко на брой икономически субекти. Това го превръща в особено опасна територия за управление, която се владее от силни и лакоми бизнес лобита. Те са представени не само чрез фирмите си, но и чрез много и различни неправителствени организации, които уж защитават обществения интерес. Всъщност те са успели да намерят път и съмишленици дори в самата здравна администрация, министър без компетенции, е обречен да потъне в нездравия интерес на прокуратурата. Примери – колкото искаш.


И все пак


Липсата на познания у Велислава Петрова има и един плах позитив. Точно той може да се окаже шансът за промяна на системата ни в посока не на икономическия, а на социалния интерес. Надежда за това дават и работата й за организации като ООН и Gavi. Действително необременеността е позитив, но, ако е с мярка. Досега бяхме свидетели на не един или двама обиграни министри, които обслужиха перфектно интересите на бизнес лобитата в здравния сектор или на неопитни визионери без политическа подкрепа. За съжаление и сега сме на път да затвърдим статуквото. 


НС пак се мести в бившия партиен дом

НС пак се мести в бившия партиен дом

Това ще стане след изтичане на лятната ваканция на депутатите
Местните избори – на 29 октомври

Местните избори – на 29 октомври

Държавният глава Румен Радев подписа указа, с който ги насрочи за тази дата, съобщиха от президентството
Проф. Генка Петрова е зам. министър в МОН

Проф. Генка Петрова е зам. министър в МОН

Тя заема тази длъжност за четвърти път, като преди това е била на поста в две служебни и в едно редовно правителство

Избраха кабинета „Денков-Габриел

Избраха кабинета „Денков-Габриел"

Предложеното правителство събра нужната подкрепа с гласове на ГЕРБ, ПП–ДБ и ДПС
Гласуват кабинета във вторник

Гласуват кабинета във вторник

Това ще стане на извънредно заседание на Народното събрание на 6 юни
Денков връчи мандата за кабинет

Денков връчи мандата за кабинет

По най-бързия начин ще издам указ, за да внеса вашето предложение в Народното събрание, каза президентът Румен Радев
ГЕРБ и ПП успяха с кабинета

ГЕРБ и ПП успяха с кабинета

Папката с имената ще бъде при президента в понеделник, а има и 160 гласа за конституционна реформа, казаха Мария Габриел и Николай Денков

Радев връчи втория мандат

Радев връчи втория мандат

Държавният глава обаче призова акад. Николай Денков да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му
Радев връчва втория мандат днес

Радев връчва втория мандат днес

Вероятността да се състави редовен кабинет с него обаче намаля през последните дни

Служебният кабинет се отчита другата седмица

Служебният кабинет се отчита другата седмица

Не се наемам да прогнозирам до какво ще доведе поредното преобръщане в отношенията между първите и вторите в политическата система, каза Гълъб Донев
1 2 3 4 5 ... 29 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какви са очакванията ви от Методиката на МЗ за изработване на нова здравна карта?

Септември 2023 Предишен Следващ