Позиция

Започваме да търсим модел за демонополизацията

10-02-2017 09:02
С нея ще се появи черен списък на болници, които не изпълняват условията на застрахователите и няма да може да се лекувате там, смята Семир АбумелихЗапочваме да търсим модел за демонополизацията
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
За първи път една от основните политически сили у нас - ГЕРБ, обеща в предизборната си платформа да пристъпи към демонополизация на здравната каса. Как се е стигнало до това решение, какъв ще е моделът за нея, попитахме Семир Абумелих. Той е част от ГЕРБ и от години се бореше да наложи това виждане сред колегите си.
- Г-н Абумелих, в предизборната платформа на ГЕРБ за първи път е записана демонополизация на НЗОК – нещо, за което Вие отдавна говорите. Как успяхте да убедите съпартийците си?

- Не съм убеждавал никого. Това е естественото решение на проблемите в българското здравеопазване. Холандците двадесет години се мотаха, но накрая го направиха и вече поне от четири години имат най-добрата здравна система в Европа. Така че това е естествен процес, не е лично мое мнение.

- Как конкретно предвиждате това да се случи?

- Вариантите и детайлите са много. Още преди изборите ще направим няколко кръгли маси, на които всички заинтересовани страни да могат да дискутират това предложение и да си кажат мнението. След изборите ще видим политическите сили какво предлагат и ще се опитаме да постигнем консенсус. Има няколко възможности – частична, пълна демонополизация и т. н. За себе си знам кое е най-доброто решение, но политиката не е едноличен акт. Трябва всички да са съгласни. Трябва да се търси консенсус, консенсус, консенсус. Аз смятам да доведа експерти от Холандия, които да представят в Народното събрание етапите на реформите, които са провели, за да получат най-доброто здравеопазване в ЕС. Вече съм разбрал, че политиците не трябва да дават технически акъл. Това е грешка. Има експерти на този свят, на които това им е работата. Народните представители, политиците като цяло, са само и единствено воля. Те казват – това е най-доброто за нас или пък това ще ощети българина, затова ще вземем друго решение. Но техническата част е работа на експертите. Аз ще доведа специалисти от Холандия, останалите политически сили могат да поканят други и това ще е добре. Така ще се намери най-доброто решение за страната. Отдавна спрях да мисля, че тези, които са в Народното събрание знаят всичко и го знаят най-добре. Това е грешка.

- Вие явно сте привърженик на Холандския модел, където и здравните фондове, и болниците са предимно частни?

- Не е точно така. В Холандия има една държавна лечебна мрежа, която осигурява всички основни медицински услуги – на 100% и 24 часа в денонощието, както искаме у нас. Освен това има частна лечебна мрежа, където всеки може да се лекува, като си доплаща. Има фонд, подобен на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), който, знаете, определя цената на тока. Същата комисия я има в Холандия, само че в здравеопазването. Тя регулира цените на застраховките. Виждате, че има много детайли, докато се стигне до най-доброто. Но принципът е ясен – трябва да се редуцира този натиск върху здравната каса. Трябва българинът да каже къде иска да се осигурява и след това да се лекува там, където си е избрал. Болниците, здравните заведения трябва да ги контролира не само една институция, а няколко. Ако дойде един пациент да се лекува при мен, сметката му трябва да я провери не само здравната каса, но и застрахователя, където се осигурява допълнително.

- Смятате ли, че демонополизацията ще помогне за по-ефективен контрол в системата?

- Ще се получи дори свръхконтрол. Ще се появи черен списък на болници, които не изпълняват условията на застрахователите и вашият фонд няма да ви разреши да отидете да се лекувате там, защото той има пряк контрол върху дейността. Това е по-добър начин на взаимоотношения, а не някой с пръста си да ви сочи и да казва: Хей, вие, пациента, трябва да отидете там, това не ви се полага, трябва да направите това и това. Тази тема трябва да приключи.

- Какви други промени в здравеопазването предвижда ГЕРБ в програмата си?

- Това малко ли е? Това е основното нещо и е много смела постъпка да се предложи от такава голяма политическа сила като ГЕРБ. Иначе, предвиждаме по-ефективен контрол, но това е най-важното. Демонополизацията на касата е много голямо нещо. Дискусията по тази тема ще продължи не по-малко от година. Не е въпросът само да се напише един закон. Трябва да се направи стрес-тест, да се вземе опита на чуждите държави. Защото лекарите и сестрите в цял свят са еднакви и имат едни и същи желания. Затова трябва да се види кой е достигнал най-добрия баланс.

- БСП предлага да се създаде фонд, който да покрива здравните вноски на бедните. Какъв е коментарът ви?

- И сега има такъв фонд към социалното министерство, който им плаща сметките в болниците.

- Идеята е новият фонд да плаща здравните вноски на социално-слабите, за да са здравноосигурени?

- Не е голяма разликата. И сега има фонд, той действа, работи, така че не виждам съществена разлика.

- Другата идея на социалистите е студентите по медицина държавна поръчка да се задължават с договори да работят пет години в България, след като завършат, удачно ли е?

- Вместо силово да ги задържаме тук, да им осигурим по-добри условия за кариера, за да си останат в България. Къде го има това в 21 век? Смятам, че всеки един депутат трябва да им благодари на тези деца, че са решили да учат медицина. Това е тежка дисциплина. И той като завърши, не е роб на БСП. Той като завърши, робува само на себе си. Ако му дадеш добри условия, ще остане, ако не му ги осигуриш, защо да остава? Защото БСП така са решили! Това са силови мерки, а те никога не са добри. Ами то има и друго решение, евтино и ефективно - затваряме границите и забраняваме на всички лекари да ходят в чужбина. И ставаме като Куба. Там лекарят не може да отиде в САЩ, Франция, Англия или България.

- Те също започнаха да се отварят?

- Да, така е, защото другото е неестествено. Не може да стават нещата по такъв начин. Как ще задължиш някой да работи тук почти без пари? Съветвам БСП, вместо да ги задължава да работят тук пет години, да им дават студентски заеми. И това дете, като завърши и стане лекар, ако намери по-добри условия в Англия, нека да отиде да работи там и да върне парите от обучението си. Това са естествените решения. Силовите неща работят известно време и след това пропадат. Доказано е във времето.

- Как оценявате първите ходове на служебния здравен министър?

- Реално няма никакви сериозни промени в системата. Какво тогава да направи новият здравен министър? Надявах се да махне лимитите, но няма законова норма, на базата на която да го направи. Без Народно събрание нищо не може да се случи. Може да подреди малко министерството, такива дребни неща, но за основното трябва да има работещ парлмент.

- Може чрез НРД да смекчи лимитите, като се въведат прогнозни бюджети.

- Дано, ако може да направи нещо такова – идеално.

- Как приемате идеята пръстовият отпечатък да се замени с електронна здравна карта?

- Честно да ви кажа, не ми пречи пръстовият отпечатък. Ако той гарантира, че няма фалшиви пациенти в болницата, по-добре е да остане и да паднат лимитите. Винаги се твърди, че в болниците има фалшиви пациенти, ето сега няма такова нещо. Пръстовият отпечатък казва там ли си или не си там. Ако го има и паднат лимитите, аз съм съгласен. Ако го има, но не паднат, тогава какъв е смисълът да стои. Ето ви административни и силови мерки, които работят известно време и след това пропадат. Нещата трябва да се движат от волята на човека, който се е осигурил и след това се е разболял. И той не трябва да има проблеми нито с избора на лечебно заведение, нито с пръстовия отпечатък, нито с нищо. Той иска да отиде и да си гледа здравето. Да използва тази система, на която е плащал, докато е работил. Това е. Взаимоотношенията са елементарни. Хората дават едни пари и след това, когато имат нужда, очакват да получат безплатно здравеопазване. Точка по въпроса. Ако трябва да се доплаща, тогава трябва да се каже на клиента, още преди да е станал пациент, колко и за какво ще доплаща. Примерно: Ако дадете по 5 лв. на месец, ще доплащате по 50% за лечение или ако дадете по 20 лв. на месец, ще доплащате по 30% за лечене. Ако пък дадете 30 лв. на месец, няма да плащате нищо. Трябва да има ясни условия и всеки да си знае какво прави. Българинът е подреден човек, свикнал е да работи с бюджети. Доходите са ниски при нас и всеки иска да си направи сметката, дали може да си плаща вноските или като се разболее и отиде в болница ще му кажат, че трябва да плати 2 000 лв. за става. Защо не му го казват предварително?

- Беше изказано мнение, че надлимитната дейност е направена най-вече в частните болници. Така ли е?

- Няма такова нещо. Всички са еднакви и всички са надвишили лимитите, защото не са отказали лечение на пациентите. Не трябва да се разделят болниците по собственост. Какво означава да е частна една болница? Нали отговаря на стандартите? Има ли необходимите условия, има ли оборудване, дейността същата ли е? Тогава каква е разликата?

- Министър Москов имаше идея да се пусне приватизацията на държавните и областните болници. ГЕРБ подкрепя ли я?

- Цялостната приватизация на големите държавни болници не е добра идея. За по-добрия контрол е възможно да се продадат 10-20% от акциите на една болница, за да влязат малки акционери и да следят дали има кражби вътре. Иначе е грехота да има държавата такава мрежа в страната и да я продаде. Необходимо е обаче драстично подобрение на услугите в държавните болници.

- ГЕРБ предвижда ли в следващите години увеличаване на здравната вноска?

- Не. Рано е за такова нещо. Първо трябва да се прецени демонополизацията на касата по кой модел ще се прави, чак тогава може да се обсъжда. На този етап категорично не сме за увеличение на здравната вноска.


Шест партии в парламента

Шест партии в парламента

Засега ГЕРБ-СДС печели първото място от вота с 26.47%, втори са ПП-ДБ с 24.96, показват последните данни на ЦИК
Радев призова партиите за кабинет

Радев призова партиите за кабинет

След като служебното правителство реши редица важни проблеми и кризи, сега ще е много по-лесно, смята държавният глава
Проф. Михайлов се завърна в листите на БСП

Проф. Михайлов се завърна в листите на БСП

Онкохематологът ще е водач за Смолян, където ще е в изборна схватка с д-р Красимир Събев от ГЕРБ – СДС
Без доплащане, ако болницата работи с НЗОК

Без доплащане, ако болницата работи с НЗОК

Заплащането на медицинския труд трябва да бъде отделно от заплащането на стойността на лечението, казват от партия "Възраждане"
Трябва ясно съотношение лекар:сестри

Трябва ясно съотношение лекар:сестри

Съществуването на толкова много болнични заведения не е в полза на здравната система още повече, че това е една от причините за разхода на по-голям финансов ресурс в здравеопазването, казва проф. Силви Кирилов
Здравната карта трябва да се актуализира

Здравната карта трябва да се актуализира

Необходимо е да се въведат механизми, при които обжалването на търга да не спира изпълнението, когато общественият интерес го изисква, казва д-р Таня Андреева

Трябва реално финансиране на медицинския труд

Трябва реално финансиране на медицинския труд

Според нас е необходимо да бъдат извършени структурни, управленски и кадрови промени в обществения и частен сектор, чрез които ще се прецени съществуването на около 380 болници, казва Любослав Шкварла

Трябват нови показатели и критерии за здравната карта

Трябват нови показатели и критерии за здравната карта

Необходими са нормативни промени, които да водят до предвидимост и препястване на нецелесъобразното разходване на средства за лекарства от страна на НЗОК, казва доц. Васил Пандов
Пазарът не е надежден регулатор на системата

Пазарът не е надежден регулатор на системата

Разковничето е в здравната карта, тя има нужда от корекции, които да отговарят на новите реалности и да върнат справедливостта, казва проф. Костадин Ангелов

Нужни са критерии за качество на лечението

Нужни са критерии за качество на лечението

Е-търгът би трябвало да може да се обжалва, но без това да спира изпълнението му, така че да е защитен обществения интерес, казва д-р Александър Симидчиев

1 2 3 4 5 ... 10 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ