развитие

Болниците започват да изплуват

28-07-2020 06:16
През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базатаБолниците започват да изплуват
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Болниците бавно започват да надигат глава и да изплуват от кризата, която докара КОВИД. През юли едва 95 от 370 лечебни заведения ще получат 85% от планувания им бюджет, останалите ще го надхвърлят. Това показва отчет на здравната каса за плащанията по „Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска и дентална помощ за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка" за този месец. В него са залегнали плащанията за отчетената дейност през миналия месец.

Юни е първият месец след КОВИД, в който болниците масово са започнали да надигат глава и да увеличават дейността си, която пострада много заради страха от пандемията. Както вече clinica.bg писа, за шестте месеца на годината приходите на клиниките, които отразяват дейността им от декември 2019 до юни 2020 г., бяха драстично окастрени заради липсата на достатъчно пациенти през март, април и май. Приходите на болниците за този период възлизаха на 947.992 млн. лв. при заложен бюджет за годината от 2.247 млрд. лв. Данните се потвърдиха и от отчета на касата за полугодието, който публикувахме. С бавни крачки обаче дейността на болниците започва да се възстановява от 1 юни и този месец за първи път лечебните заведения масово ще получат по-високи приходи от базата от 85% от планувания им бюджет.


Общата картина

Общата стойност на дейността за юни на всички 370 лечебни заведения възлиза на 171.273 млн. лв., отчитат от касата. Тази стойност е по-висока със 17.69 млн. лв. в сравнение с базисната от 85% от прогнозния бюджет. Той пък според касата за юли възлиза на 180 млн. лв. Така болниците се оказват по средата между дъното и това, което биха могли нормално да заработят. Сред 370-те клиники 275 са отчели дейност, чиято стойност надвишава базисната и те ще получат, каквото са отчели. Останалите 95 ще получат минимума от 85% от бюджета си.

Нито потъването, нито изплуването обаче е еднакво за всички клиники. И ако обикновено тенденциите са валидни според собствеността на болниците и университетския имидж, този път разделителят се оказва пандемията и някои промени във финансирането на касата, които бяха направени през миналата година. Регионалното разпределение отново има значение, но с обърнат знак.


Етикетът КОВИД


Това е, оказва се, основният диригент, който казва дали една болница ще възстанови дейността си, както и колко бързо. Масово лечебните заведения, които отнесоха борбата с вируса на гърба си, са с приходи около 85% от възможностите си. Заради това и традиционно най-посещаваните болници – столичните, сега са с по-малко увеличение на приходите от тези в някои големи региони. Така например столичната каса е надхвърлила базисния си бюджет с 3.1 млн. лв., а пловдивската – с 4.7 млн. лв. Пирогов и „Св. Анна", където бяха изолирани една част от случаите на КОВИД, все още не могат да надминат базата от 85% от приходите си. Изключение в това отношение от триото прави ВМА, където въпреки случаите на заразените пациенти, имаме надвишаване на минимума с 335 хил. лв. за месеца. Значително по-високи от базовата стойност вече са приходите на редица частни клиники в столицата, които не бяха припознати като болници за лечение на КОВИД – Софиямед (797 хил.), „Аджъбадем Сити Клиник" (734 хил.), „Аджибадем Токуда" (546 хил.) и т.н. С резултати над 85% са и доста държавни специализирани болници в областта не само на АГ, но и неврохирургия – „Св. Ив. Рилски" (137 хил.), онкология – УСБАЛО (445 хил.), сърце – НКБ (124.8 хил.) и др. Аналогични са тенденциите в другите региони. В Пловдив например КОЦ-Пловдив е с 266 хил. над базата от 85%, Пълмед със 702 хил., Каспела с 638 хил., УМБАЛ „Св. Георги" с 1.32 млн. лв., над 1 млн. лв. над базата е и друга голяма университетска болница – варненската „Св. Марина" и т.н. Въпреки че в тези клиники също имаше пациенти с КОВИД, лечението им не беше основната им дейност.


Със задна дата


Вторият фактор, който определя обема на дейността в болниците са промените в заплащането на медицинските изделия от миналата година. Той е в основата на нееднородното намаление на операциите в различните медицински области. С 5 890 или с 14.5% по-малък е бил броят на приложените медицински изделия в болничната помощ, които подлежат на плащане през първите 6 месеца на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. На практика това означава, че с толкова са намалели операциите, където се прилагат те. И ако в кардиологията, и ортопедията наистина е така, то в неврохирургията тенденцията е за сериозен ръст. Така например с 1500% се е увеличило поставянето на импланти за невростимулация от 2 на 30, тъй като финансирането им за Паркинсон започна едва през 2019 г. С 247% - от 212 на 524, се увеличават операциите с медицински изделия за неврохирургично лечение на мозъчно-съдови заболявания, тъй като болниците се усъвършенстват в тази дейност през последните месеци. По същата причина – заради реимбурсацията, поставянето на медицински изделия при онкологични терапии е намаляло със 100%. При традиционно финансираните дейности от години обаче, заради страха от КОВИД, има редукция при операциите в кардиологията, ортопедията и УНГ. Така например с 60% надолу са поставените електроди за временна кардиостимулация, а за постоянна с 39%. Понижението при поставените протези за тазобедрена става е с 10%, а за гръдна аорта – с 20%. Сложените стентове за сърце са били по-малко с 16%, а кохлеарните импланти с 29.7%, сочи още справка на здравната каса.


Бъдещето


Вероятно положителната тенденция за възстановяване дейността на болниците ще продължи с плавни темпове и занапред. Здравната каса предвижда след подписването на анекса за увеличение на клиничните пътеки, заработката на болниците да се вдигне дори до 200 млн.лв. на месец. Дали това ще се случи ще покаже времето и най-вече развитието на пандемията от КОВИД-19.


Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
И София мина в зелената зона

И София мина в зелената зона

Средната заболеваемост в страната падна под 300 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
КОВИД намалява още

КОВИД намалява още

МЗ връща плащането на медици за поставяне на ваксини, обмисля намаляване на карантината
Без маски на закрито от четвъртък

Без маски на закрито от четвъртък

Те ще се изискват само в определени обекти като лечебни заведения, социални домове, аптеки, оптики, градски транспорт, гласи заповед на здравния министър д-р Асен Меджидиев
Допълнителна линейка за всеки морски курорт

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

За това са се разбрали министрите на туризма и здравеопазването Илиан Димитров и д-р Асен Меджидиев
КОВИД пълзи още надолу

КОВИД пълзи още надолу

Средната заболеваемост на 14-дневна база отбелязва спад и днес до 314.73 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Разпределиха ресорите в МЗ

Разпределиха ресорите в МЗ

Зам.-министър Александър Златанов ще отговаря за лекарствата, д-р Тома Томов ще контролира ИАМН, а Лидия Чобанова поема е-здравеопазването
1 2 3 4 5 ... 735 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ