развитие

Болниците започват да изплуват

28-07-2020 06:16
През юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базатаБолниците започват да изплуват
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Болниците бавно започват да надигат глава и да изплуват от кризата, която докара КОВИД. През юли едва 95 от 370 лечебни заведения ще получат 85% от планувания им бюджет, останалите ще го надхвърлят. Това показва отчет на здравната каса за плащанията по „Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска и дентална помощ за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка" за този месец. В него са залегнали плащанията за отчетената дейност през миналия месец.

Юни е първият месец след КОВИД, в който болниците масово са започнали да надигат глава и да увеличават дейността си, която пострада много заради страха от пандемията. Както вече clinica.bg писа, за шестте месеца на годината приходите на клиниките, които отразяват дейността им от декември 2019 до юни 2020 г., бяха драстично окастрени заради липсата на достатъчно пациенти през март, април и май. Приходите на болниците за този период възлизаха на 947.992 млн. лв. при заложен бюджет за годината от 2.247 млрд. лв. Данните се потвърдиха и от отчета на касата за полугодието, който публикувахме. С бавни крачки обаче дейността на болниците започва да се възстановява от 1 юни и този месец за първи път лечебните заведения масово ще получат по-високи приходи от базата от 85% от планувания им бюджет.


Общата картина

Общата стойност на дейността за юни на всички 370 лечебни заведения възлиза на 171.273 млн. лв., отчитат от касата. Тази стойност е по-висока със 17.69 млн. лв. в сравнение с базисната от 85% от прогнозния бюджет. Той пък според касата за юли възлиза на 180 млн. лв. Така болниците се оказват по средата между дъното и това, което биха могли нормално да заработят. Сред 370-те клиники 275 са отчели дейност, чиято стойност надвишава базисната и те ще получат, каквото са отчели. Останалите 95 ще получат минимума от 85% от бюджета си.

Нито потъването, нито изплуването обаче е еднакво за всички клиники. И ако обикновено тенденциите са валидни според собствеността на болниците и университетския имидж, този път разделителят се оказва пандемията и някои промени във финансирането на касата, които бяха направени през миналата година. Регионалното разпределение отново има значение, но с обърнат знак.


Етикетът КОВИД


Това е, оказва се, основният диригент, който казва дали една болница ще възстанови дейността си, както и колко бързо. Масово лечебните заведения, които отнесоха борбата с вируса на гърба си, са с приходи около 85% от възможностите си. Заради това и традиционно най-посещаваните болници – столичните, сега са с по-малко увеличение на приходите от тези в някои големи региони. Така например столичната каса е надхвърлила базисния си бюджет с 3.1 млн. лв., а пловдивската – с 4.7 млн. лв. Пирогов и „Св. Анна", където бяха изолирани една част от случаите на КОВИД, все още не могат да надминат базата от 85% от приходите си. Изключение в това отношение от триото прави ВМА, където въпреки случаите на заразените пациенти, имаме надвишаване на минимума с 335 хил. лв. за месеца. Значително по-високи от базовата стойност вече са приходите на редица частни клиники в столицата, които не бяха припознати като болници за лечение на КОВИД – Софиямед (797 хил.), „Аджъбадем Сити Клиник" (734 хил.), „Аджибадем Токуда" (546 хил.) и т.н. С резултати над 85% са и доста държавни специализирани болници в областта не само на АГ, но и неврохирургия – „Св. Ив. Рилски" (137 хил.), онкология – УСБАЛО (445 хил.), сърце – НКБ (124.8 хил.) и др. Аналогични са тенденциите в другите региони. В Пловдив например КОЦ-Пловдив е с 266 хил. над базата от 85%, Пълмед със 702 хил., Каспела с 638 хил., УМБАЛ „Св. Георги" с 1.32 млн. лв., над 1 млн. лв. над базата е и друга голяма университетска болница – варненската „Св. Марина" и т.н. Въпреки че в тези клиники също имаше пациенти с КОВИД, лечението им не беше основната им дейност.


Със задна дата


Вторият фактор, който определя обема на дейността в болниците са промените в заплащането на медицинските изделия от миналата година. Той е в основата на нееднородното намаление на операциите в различните медицински области. С 5 890 или с 14.5% по-малък е бил броят на приложените медицински изделия в болничната помощ, които подлежат на плащане през първите 6 месеца на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. На практика това означава, че с толкова са намалели операциите, където се прилагат те. И ако в кардиологията, и ортопедията наистина е така, то в неврохирургията тенденцията е за сериозен ръст. Така например с 1500% се е увеличило поставянето на импланти за невростимулация от 2 на 30, тъй като финансирането им за Паркинсон започна едва през 2019 г. С 247% - от 212 на 524, се увеличават операциите с медицински изделия за неврохирургично лечение на мозъчно-съдови заболявания, тъй като болниците се усъвършенстват в тази дейност през последните месеци. По същата причина – заради реимбурсацията, поставянето на медицински изделия при онкологични терапии е намаляло със 100%. При традиционно финансираните дейности от години обаче, заради страха от КОВИД, има редукция при операциите в кардиологията, ортопедията и УНГ. Така например с 60% надолу са поставените електроди за временна кардиостимулация, а за постоянна с 39%. Понижението при поставените протези за тазобедрена става е с 10%, а за гръдна аорта – с 20%. Сложените стентове за сърце са били по-малко с 16%, а кохлеарните импланти с 29.7%, сочи още справка на здравната каса.


Бъдещето


Вероятно положителната тенденция за възстановяване дейността на болниците ще продължи с плавни темпове и занапред. Здравната каса предвижда след подписването на анекса за увеличение на клиничните пътеки, заработката на болниците да се вдигне дори до 200 млн.лв. на месец. Дали това ще се случи ще покаже времето и най-вече развитието на пандемията от КОВИД-19.


Затягат мерките и в София-област

Затягат мерките и в София-област

Учениците от 5 до 11 клас в минават на онлайн обучение, а заведенията трябва да работят на 50% капацитет и до 22 часа,  реши местният щаб
Подкрепяме бюджета на НЗОК

Подкрепяме бюджета на НЗОК

Да се преосмисли предложението за освобождаването от заплащане на такси в детските яслите, казват от АИКБ
Депутати от

Депутати от "Възраждане" в НС без сертификат

Отказаха и да се тестват преди да влязат в парламента, каквито са изискванията от днес, НСО обаче не може да ги спре
Отказаха трансплантация на неваксиниран в САЩ

Отказаха трансплантация на неваксиниран в САЩ

31-годишен баща е от чакащите за присаждане на сърце, но от американска болницата го извадили от списъка
27 области в тъмночервено

27 области в тъмночервено

Средната заболеваемост продължава да се покачва и вече е 1582.23 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
12 399 са новите случаи на КОВИД

12 399 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 43 981, показват данните на Единния информационен портал
Омикрон измести Делта

Омикрон измести Делта

Новият вариант е установен при 55.1% от последните анализирани проби от НЦЗПБ
38% от учениците се обучават онлайн

38% от учениците се обучават онлайн

И децата от 5 до 12 клас в Стара Загора минават на дистанционно обучение до края на седмицата, казват от МОН
Скъпите лекарства на отделен ред

Скъпите лекарства на отделен ред

НЗОК предвижда да плаща за пост-КОВИД, за обучение на диабетици и грижи за новородени по домовете
Без промяна на сертификатите у нас

Без промяна на сертификатите у нас

Скъсените срокове на документите за ваксинация важат само при пътуване в ЕС, обясни доц. Ангел Кунчев
1 2 3 4 5 ... 671 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ