развитие

Болниците започват да изплуват

28-07-2020 06:16
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Болниците започват да изплуватПрез юли само 95 клиники ще получат 85% от бюджета си, останалите са надхвърлили КОВИД-базата

Болниците бавно започват да надигат глава и да изплуват от кризата, която докара КОВИД. През юли едва 95 от 370 лечебни заведения ще получат 85% от планувания им бюджет, останалите ще го надхвърлят. Това показва отчет на здравната каса за плащанията по „Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска и дентална помощ за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка" за този месец. В него са залегнали плащанията за отчетената дейност през миналия месец.

Юни е първият месец след КОВИД, в който болниците масово са започнали да надигат глава и да увеличават дейността си, която пострада много заради страха от пандемията. Както вече clinica.bg писа, за шестте месеца на годината приходите на клиниките, които отразяват дейността им от декември 2019 до юни 2020 г., бяха драстично окастрени заради липсата на достатъчно пациенти през март, април и май. Приходите на болниците за този период възлизаха на 947.992 млн. лв. при заложен бюджет за годината от 2.247 млрд. лв. Данните се потвърдиха и от отчета на касата за полугодието, който публикувахме. С бавни крачки обаче дейността на болниците започва да се възстановява от 1 юни и този месец за първи път лечебните заведения масово ще получат по-високи приходи от базата от 85% от планувания им бюджет.


Общата картина

Общата стойност на дейността за юни на всички 370 лечебни заведения възлиза на 171.273 млн. лв., отчитат от касата. Тази стойност е по-висока със 17.69 млн. лв. в сравнение с базисната от 85% от прогнозния бюджет. Той пък според касата за юли възлиза на 180 млн. лв. Така болниците се оказват по средата между дъното и това, което биха могли нормално да заработят. Сред 370-те клиники 275 са отчели дейност, чиято стойност надвишава базисната и те ще получат, каквото са отчели. Останалите 95 ще получат минимума от 85% от бюджета си.

Нито потъването, нито изплуването обаче е еднакво за всички клиники. И ако обикновено тенденциите са валидни според собствеността на болниците и университетския имидж, този път разделителят се оказва пандемията и някои промени във финансирането на касата, които бяха направени през миналата година. Регионалното разпределение отново има значение, но с обърнат знак.


Етикетът КОВИД


Това е, оказва се, основният диригент, който казва дали една болница ще възстанови дейността си, както и колко бързо. Масово лечебните заведения, които отнесоха борбата с вируса на гърба си, са с приходи около 85% от възможностите си. Заради това и традиционно най-посещаваните болници – столичните, сега са с по-малко увеличение на приходите от тези в някои големи региони. Така например столичната каса е надхвърлила базисния си бюджет с 3.1 млн. лв., а пловдивската – с 4.7 млн. лв. Пирогов и „Св. Анна", където бяха изолирани една част от случаите на КОВИД, все още не могат да надминат базата от 85% от приходите си. Изключение в това отношение от триото прави ВМА, където въпреки случаите на заразените пациенти, имаме надвишаване на минимума с 335 хил. лв. за месеца. Значително по-високи от базовата стойност вече са приходите на редица частни клиники в столицата, които не бяха припознати като болници за лечение на КОВИД – Софиямед (797 хил.), „Аджъбадем Сити Клиник" (734 хил.), „Аджибадем Токуда" (546 хил.) и т.н. С резултати над 85% са и доста държавни специализирани болници в областта не само на АГ, но и неврохирургия – „Св. Ив. Рилски" (137 хил.), онкология – УСБАЛО (445 хил.), сърце – НКБ (124.8 хил.) и др. Аналогични са тенденциите в другите региони. В Пловдив например КОЦ-Пловдив е с 266 хил. над базата от 85%, Пълмед със 702 хил., Каспела с 638 хил., УМБАЛ „Св. Георги" с 1.32 млн. лв., над 1 млн. лв. над базата е и друга голяма университетска болница – варненската „Св. Марина" и т.н. Въпреки че в тези клиники също имаше пациенти с КОВИД, лечението им не беше основната им дейност.


Със задна дата


Вторият фактор, който определя обема на дейността в болниците са промените в заплащането на медицинските изделия от миналата година. Той е в основата на нееднородното намаление на операциите в различните медицински области. С 5 890 или с 14.5% по-малък е бил броят на приложените медицински изделия в болничната помощ, които подлежат на плащане през първите 6 месеца на 2020 г. спрямо същия период на 2019 г. На практика това означава, че с толкова са намалели операциите, където се прилагат те. И ако в кардиологията, и ортопедията наистина е така, то в неврохирургията тенденцията е за сериозен ръст. Така например с 1500% се е увеличило поставянето на импланти за невростимулация от 2 на 30, тъй като финансирането им за Паркинсон започна едва през 2019 г. С 247% - от 212 на 524, се увеличават операциите с медицински изделия за неврохирургично лечение на мозъчно-съдови заболявания, тъй като болниците се усъвършенстват в тази дейност през последните месеци. По същата причина – заради реимбурсацията, поставянето на медицински изделия при онкологични терапии е намаляло със 100%. При традиционно финансираните дейности от години обаче, заради страха от КОВИД, има редукция при операциите в кардиологията, ортопедията и УНГ. Така например с 60% надолу са поставените електроди за временна кардиостимулация, а за постоянна с 39%. Понижението при поставените протези за тазобедрена става е с 10%, а за гръдна аорта – с 20%. Сложените стентове за сърце са били по-малко с 16%, а кохлеарните импланти с 29.7%, сочи още справка на здравната каса.


Бъдещето


Вероятно положителната тенденция за възстановяване дейността на болниците ще продължи с плавни темпове и занапред. Здравната каса предвижда след подписването на анекса за увеличение на клиничните пътеки, заработката на болниците да се вдигне дори до 200 млн.лв. на месец. Дали това ще се случи ще покаже времето и най-вече развитието на пандемията от КОВИД-19.Болници в PCR-размисъл

Болници в PCR-размисъл

Въпреки че настояваха да има платени тестове за всеки пациент, голяма част от лечебните заведения няма да могат да ги въведат

PCR за Гърция поне до 15 август

PCR за Гърция поне до 15 август

Южната ни съседка удължи изискването за отрицателен резултат за К-19, съобщиха от Външно министерство
Румъния въведе маски на морето

Румъния въведе маски на морето

Задължителното покриване на лицето на открито се иска в 20 от 41 окръга
Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
КОВИД във втори дом край Варна

КОВИД във втори дом край Варна

Над 100 са вече заразените в частния "Св. Георги", останалите възрастни няма да бъдат местени
Нови уроци за К-19 в Е-академията

Нови уроци за К-19 в Е-академията

Регистрацията и участието са безплатни, уточняват от съсловната организация
И Белгия ограничава българите

И Белгия ограничава българите

Ако идват от Североизточен или Югозападен район на страната ни, подлежат на задължителна карантина и тест
Спекулира се с цените на PCR-тестовете

Спекулира се с цените на PCR-тестовете

От вече почти половин година България живее с КОВИД-19. Какво показват числата, как се справят лабораториите и какви трудности ги очакват тепърва, какво научихме за вируса и какво остава загадка попитахме доц. Иван Иванов. Той е завеждащ Националната референтна лаборатория в НЦЗПБ.
119 са новите случаи на КОВИД

119 са новите случаи на КОВИД

През последните 24 часа 46 са в интензивните отделения, а трима са починали

146 са новите случаи на КОВИД

146 са новите случаи на КОВИД

Настанените в болница са 793, от които 43 в интензивни отделения, показват данните на Единния информационен портал
1 2 3 4 5 ... 331 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020