документи

Създават ръководство за лечение на имунни заболявания

15-11-2019 17:23
Clinica.bg

press@clinica.bg
Създават ръководство за лечение на имунни заболяванияТо е фокусирано върху лечението на придобити имунни дефицити и репродуктивни нарушения
Да се приеме фармако-терапевтично ръководство за лечение на имуномедиирани заболявания. Това предвиждат промени в Наредба на МЗ. Подзаконовият нормативен акт е следствие на промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, чрез които се регламентира приемането на фармако-терапевичните ръководства да се извършва с наредби. Настоящото ръководство е фокусирано върху лечението на придобити имунни дефицити и репродуктивни нарушения.
Фармако-терапевтичните ръководства са част от терапевтичната стратегия, гарантирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Тяхната цел е прилагането на единен терапевтичен подход при аналогични клинични случаи. Медицинската специалност „Клинична имунология" обхваща лечението на всички пациенти с имуномедиирани заболявания. В тази груп попадат първичните имунни дефицити (ПИД), вторични имунни дефицити и имуномедиирани репродуктивни неуспехи – имплантационна недостатъчност и клинични загуби на плода.

 

Причините за разработването на проекта

на наредба за приемане на фармакотерапевтичното ръководство са свързани с необходимостта от определяне на лекарствената терапия на имуномедиираните заболявания, на критериите за оценка на резултата от прилаганата терапия и алгоритмите за лечение с лекарствени продукти и 2 нелекарствени съвременни стратегии се посочва в мотивите към документа.


Първичните имунни дефицити са наследствени

заболявания на имунната система. Засегнатите лица са предразположени в голяма степен към развитие на тежки инфекции, както и злокачествени заболявания. Заболяването се срещат средно при 1: 2 000 живи раждания. Найчесто се категоризират според комбинацията на нарушените механизми на имунния отговор и клиничните характеристики. Трансплантацията на хемопоетични стволови клетки е първа линия на лечение на тежките форми на първични имунодефицитни заболявания. При някои форми на тежки първични имунодефицитни заболявания, генната терапия представлява алтернатива за пациенти, които нямат подходящи донори на стволови клетки. Възможно е протоколът за трансплантация да бъде модифициран в зависимост от специфичния вариант на първичния имунодефицит и/или клиничното състояние на пациента.

Проектът съдържа терапевтични схеми

и алгоритми на лечение на имуномедиирани заболявания с лекарствени продукти. Поради припокриване на терапевтичните стратегии при автоимунните, алергичните болести и СПИН с други специалности, настоящото ръководство е фокусирано върху лечението на ПИД и репродуктивните нарушения. Проектът е структуриран в три раздела. Като първият е озаглавен „Първични имунни дефицити (ПИД) – същност и класификация", във вторият са описани фармако-терапевтични насоки при ПИД, а в третия Фармако-терапевтични насоки при имуномедиирани репродуктивни неуспехи. Обществените консултации ще продължат до 28 ноември 2019 година.Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Борисов: Ананиев да следи лично за мерките на стадиона

Кметът на София и няколко министри също да гледат мача и да мерят разстоянието между хората, нареди премиерът
Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Уникална лабораторна апаратура в Онкологията

Работата й ще нареди по диагностични възможности УСБАЛО в групата от водещи в света медицински центрове за борба с рака
Засилват контрола на зоонозите

Засилват контрола на зоонозите

Предлагат нова наредба за мониторинг на болестите, предавани от животни на хора, старата е обявена за нищожна от ВАС
НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

НЗОК плати над 22 млн. към чужди фондове

Издадени са общо 124 формуляра S2, най-много са за лечение в Германия
И зъболекарите по мярката 60/40

И зъболекарите по мярката 60/40

Това важи за лекарите по дентална медицина, които нямат договор с НЗОК
Водата по плажовете е чиста

Водата по плажовете е чиста

Въпреки заразата с коронавируса туристическият сезон стартира. Чисто ли е морето и има ли риск презастрояването да доведе до замърсяване на Черноморието, попитахме главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Предлагат забрана на енергийни напитки за деца

Продажбата им няма да е позволена и в магазините, които са на растояние до 50 м. от училищата, гласи проект за промени в Закона за здравето
1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

1 на 5 000 жени се нуждае от трансплантация на матка

Ако за година семеен живот не се получи бебе, трябва да се потърси репродуктивен специалист, препоръчва д-р Димитров
Ще си сътрудничим със САЩ в здравеопазването

Ще си сътрудничим със САЩ в здравеопазването

Сред приоритетните направления са лечението на инфекциозните болести, обучението на специалисти и др.
12 души чакат апарати за мозъчна стимулация

12 души чакат апарати за мозъчна стимулация

Обявяват конкурси за шефове на РЗОК, искат 7 години стаж, като 3 в управлението на здравеопазването
1 2 3 4 5 ... 219 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Трябват ли по-строги мерки за КОВИД-19?

Юли 2020