Проф. Сербезова на Съвета на министрите

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова взе участие в неформално заседание на Съвета на министрите по здравеопазване (EPSCO – Health).

 

 

 

В рамките на заседанието министрите на здравеопазването обсъдиха здравната политика на Европейския съюз както в контекста на актуалната ситуация, така и в перспектива – с оглед осигуряването на равен достъп до качествени здравни услуги. Бяха обсъдени различни аспекти на кризисното управление и мерките по време на пандемията. Наред с това, като конкретни бъдещи сфери на развитие бяха откроени: сътрудничеството в областта на превенцията на хроничните незаразни болести и раковите заболявания; здравната грамотност; Европейското пространство на здравни данни; достъпът до лекарствени продукти на разумни цени; иновациите; научните изследвания. Акцент беше поставен и върху нуждата от осигуряване на устойчиво финансиране за здравеопазване, както и върху необходимостта от многосекторно сътрудничество в духа на подхода „Едно здраве". Откроена беше значимостта на мерки за овладяване на антимикробната резистентност (АМР). Министрите обсъдиха и инструментите, които може да се използват за укрепване на Европейския здравен съюз, при съобразяване с компетентностите на държавите членки.

Министър Сербезова запозна колегите си с българската позиция, като окачестви приетите до момента стъпки и законодателни актове относно Европейския здравен съюз като „здравната сделка на ЕС". Тя подчерта нуждата от усилия за ефективно внедряване на вече приетите законодателни решения. Министърът изтъкна, че от ключово значение е изготвянето на анализи на национално ниво, за да бъдат идентифицирани конкретните потребности от иновации на всяка държава членка. Проф. Сербезова заяви още, че подкрепата на ЕС за тези планове следва да е съобразена с гарантирането на равен географски баланс. В изказването си тя открои и съществената роля на лекарствената регулация на ЕС за укрепване доверието на пациентите в лекарствените продукти.

Министърът проведе и редица конструктивни двустранни срещи с представители на Европейската комисия и с колегите си – здравни министри от други държави членки. В рамките на разговори с министрите на здравеопазването на Гърция, Естония и Чехия министър Сербезова обмени информация относно натрупания опит при управлението на пандемията, провеждането на ваксинационни кампании, болничното лечение на COVID-19 и т.н. Министър Сербезова информира комисаря по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакидис за комуникационната кампания в България относно ползите от ваксинирането, като покани комисаря на посещение в София. С колегата си от Румъния проф. Сербезова обсъди възможността за обмяна на конкретен опит в областта на детското здравеопазване, предвид изградената детска болница в Букурещ.
Честита Баба Марта!

Честита Баба Марта, бъдете здрави и щастливи!

Цветни зебри за редките болести

Единадесет зебри с цветни райета нарисуваха художници на графити в София за Световния ден на редките болести.

 

Те украсяват бул. „Витошка", площадите пред НДК и Народния театър и т.н. Инициативата има за цел да привлече вниманието на гражданите към темата и да повиши информираността за редките заболявания и проблемите, пред които са изправени пациентите и техните близки.

Пореден протест за Даная

Тази вечер пред МС се проведе поредния протест от фондация “Даная” с искане за отстраняване на директора на “Пирогов” и подобряване на здравеопазването.

Празник в УМБАЛ "Св. Марина"-Варна

С юбилейна среща Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ „Св. Марина" отбеляза 50-г. от основаването на Центъра по хемодиализа.

 

 

 

Празникът започна с водосвет за здраве и благоденствие. В своето приветствие изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина" проф. Силва Андонова изтъкна, че предшествениците и сегашният отличен екип на Клиниката по нефрология и диализа имат огромна заслуга за мястото, което заема клиниката като водещ център в България за лечение на пациенти с хронични бъбречни заболявания.

 

В презентация настоящият ръководител на Клиниката по нефрология проф. д-р Светла Стайкова подчерта, че варненската клиника е с уникална структурата и е единствената в страната, в която се прилагат всички съществуващи лечебно-диагностични методи в нефрологията. На пациентите с бъбречни заболявания се предоставят консервативно лечение, всички диализни методи на бъбречно-заместителна терапия, бъбречна трансплантация, както и диспансерно наблюдение и лечение на трансплантирани пациенти. В сътрудничество с другите структури на УМБАЛ „Св. Марина" гр. Варна се прилагат необходимите инвазивни и неинвазивни образни диагностики и изследвания.

За принос в развитието на Хемодиализния център към УМБАЛ „Св. Марина" – Варна бяха наградени доц. Михаил Делийски, д-р Ангел Ангелов, ст.м.с. Стефка Грънчарова, инж. Йонка Танчева и лаборант Снежа Аргирова.

Зимни ендокринни дни в Пловдив

Инсулиновата резистентност като метаболитно състояние бе темата на тазгодишното им пето издание.

 

 

 

Те се проведоха под егидата на Медицинския университет на 24 февруари, в събота. По време на форума особено място бе отделено на репродуктивните проблеми при мъже и жени, които са засегнати от това състояние. Специален гост на събитието бе проф. Маурицио Нордио от Университета „Ла Сапиенца" и Швейцарско-италиански университет в Рим, който е един от първите изследователи на мелатонина.

Социална градина за хора с деменция

Първата в страната социална градина за възрастни хора с деменция бе открита в Бургас, тя ще отвори врати в понеделник за своите първи 10 потребители.

 

Социалната градина се нарича "Грижовник". Само за 2 месеца от идеята до реализирането й, днес най-новата услуга на Община Бургас в социалната сфера бе осветена и благословена от отец Николай.На откриването присъстваха кметът Димитър Николов, заместник-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов, поетът Ваньо Вълчев и екипът на Домашен социален патронаж, който ще се грижи за възрастните хора.

596 млади медици се дипломираха

Абсолвентите от Випуск 2023 на Медицински факултет към MУ-София получиха дипломите си на тържествена церемония в НДК в присъствието на близките си.

 

 

От завършилите общо 596 млади лекари, 239 са български, а 357 чуждестранни студенти от 31 държави. На церемонията присъстваха министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова и заместник министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, деканите на факултети към МУ-София, представители на посолства и други официални гости.

Наградата „Златен Хипократ" за пълно отличие получиха д-р Елица Зафирова и д-р Теодора Александрова. Сертификатите им връчи лично ректорът на МУ-София, проф. д-р Бойчо Ланджов. Двете отличнички получиха и парични награди от Столичната лекарска колегия, учредени тази година за първи път за пълните отличници на Медицинския факултет.

И този випуск направи дарение за СБАЛ по детски болести „Проф.Иван Митев" в София. Средствата от младите лекари ще помогнат за осигуряване на веноскоп- техника, която се използва за безболезнени венозни манипулации при малките пациенти.

Представиха нова стипендиатска програма

Днес в МС бе представена стипендиантската програма на INSAIT, тя се нарича EXPLORER, насочена е към талантливи български кандидат-студенти и е с бюджет от 1 млн. лв.

Форум по вертебрология

Близо 190 делегати се срещнаха по време на Първата национална конференция по Вертебрология, която се проведе в Павел Баня в края на януари.

 

Мултидисциплинарният профил на конференцията даде възможност за среща и обмяна на опит на специалисти в сферата на ортопедията, неврохирургията, неврологията, спиналната хирургия, ревматологията, физикалната и рехабилитационна медицина, кинезитерапията, рехабилитацията, образната диагностика и други, които имат пряко отношение към лечението на заболяванията на гръбначния стълб. Бяха представени близо 40 доклада, презентации и електронни постери, които предизвикаха огромен интерес, провокираха дискусии и позволиха на специалистите да обменят идеи, становища и опит.

По време на официалната част на гала вечерта бяха връчени годишните награди на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация за изключителен принос за развитието на физикалната и рехабилитационна медицина в България. Специалните призове получиха д-р Латинка Цветанова и доц. д-р Живко Колев, дм., а д-р Йордан Гечев бе удостоен с приз в категорията „Изключителен принос за развитието на вертебрологията в България".

Деца на борда

Малчугани разгледаха два самолети на летище Лесново на Международният ден в подкрепа на децата, болни от рак, и техните семейства на 15 февруари.

 

Събитието бе органзирано от Националното сдружение на деца с онкохематологични заболявания.

 

Ч.Р.Д. на болница "Тракия"

Точно преди 15 години на13 февруари 2009 болница "Тракия" в Ст. Загора официалното разрешително за започване на работа.

 

Ученици на гости във ВМА

Дни на отворени врати за кариерно развитие във ВМА се провеждат през тази седмица,  участие са заявили стотици ученици от над 30 училища.

 

 

1 2 3 4 5 ... 93 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ