Медиците от Мали с медали от министъра на отбраната

Преди седмица те предадоха символично щафетата на техни колеги, които в следващите 4 месеца ще подсигуряват Мисията на Европейския съюз

 

21-вият военномедицински екип се завърна след успешна мисия в Мали с отлична оценка за представянето си. Преди седмица те предадоха символично щафетата на техни колеги. Задачата на медиците бе да се грижат за здравето на личния състав на щаба на операцията, базиран в столицата Бамако.

 

„Радвам се, че завърнахте живи и здрави.

 

Благодаря ви за успешната мисия, изпълнена с чест и достойнство. За пореден път отзивите за представянето на нашите специалисти там са отлични", заяви началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS при посрещането на екипа. Българските лекари под пагон участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. За високи постижения в службата и изпълнение на служебните задължения в сложна обстановка, бригаден генерал Валентин Кръстев, началник на щаба на Съвместното командване на силите, връчи на медицинските специалисти награди от името на министъра на отбраната.
Пролетни алергологични дни

VII-та Национална конференция "Пролетни алергологични дни" се проведе в Банско през уикенда. 

 

В тридневния форум членовете на Българското дружество по алергология (БДА) и гостите на конференцията дискутираха новостите при лечението на тежката астма у нас, нов подход в терапията на наследствения ангиоедем (НАЕ) и молекулярната алергология - за технологичните аспекти и нови молекули в теста ALEX, бяха докладвани и разисквани резултати от Украйна, както и принципите и приложението на молекулярната алергична диагностика – в доклада на д-р Кристиан Лупинек от Австрия.

Млади уролози на курс във ВМА

Над 20 млади уролози от цялата страна преминаха еднодневен научно-практически курс „MRI/US fusion биопсия за диагностика на карцином на простатната жлеза" във Военномедицинска академия (ВМА).

 

Проф. Илия Салтиров, ръководител на Клиника по урология беше преподавател по време на обучението. В курса бяха включени лекции, посветени на ролята на магнитно-резонансната томография в ранната диагностика на простатния карцином, техника на изпълнение на МРТ/УЗ fusion биопсията на простата, предимствата ѝ пред стандартната систематична биопсия и собствения опит на Катедра „Урология и Нефрология" на ВМА след въвеждането на метода през 2019 година. Участниците наблюдаваха на живо от операционната зала извършването на шест МРТ/УЗ fusion биопсии на простата. Те бяха запознати с всички етапи на техниката – от обработката на МРТ образите и подготовка за биопсията, до оперативната техника и спецификите в извършването ѝ.

Ротари клуб с 4 здравни проекта

Четири са активните в момента здравни проекти на „Ротари България", които бяха представени днес.

 

Те са насочени към превенция в здравеопазването и бяха . По проекта „Ранно диагностициране на рак на гърдата" в периода септември 2023 – януари 2024 г. кампанията се е състояла в 18 общини, прегледани са 2250 жени. „Дари кръв, спаси живот" е проект за даряване на кръв в различни населени или отдалечени места, както и в големи колективи. Проектът „Безопасност на пациента" цели да се повиши безопасността на пациентите и да се намали до минимум рискът по време на лечение. Повече от 8 години „Ротари България" работи и за промяна на нагласите на младите хора и обществеността за висока нетърпимост към агресията на пътя с проекта „Дай път на живота".

Катедрата по ендокринология на 75 г.

Тържествено в Аулата на СБАЛАГ „Майчин дом" в сряда бе чествана 75-тата годишнина на Катедрата по ендокринология към МУ-София и 60-тата годишнина на УСБАЛЕ.

 

Третият повод за церемонията беше 75-тият рожден ден на дългогодишният ръководител на двете структури и преподавател в Университета – проф. Сабина Захариева. Събитието беше уважено от Министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, зам.-министрите на здравеопазването, Ректора на МУ-София проф. Бойчо Ланджов, Главния секретар на МУ-София, д-р Видин Кирков, констутиционния съдия Десислава Атанасова, деканите на МФ и ФОЗ и др. По случай годишнината на проф. Захариева, от името на Ръководството на МУ-София, проф. Ланджов и връчи „Почетен знак на Ректора" за дългогодишната и ръководна, учебно-преподавателска и научно-изследователска дейност и за приноса и към развитието и утвърждаването на МУ-София. Вчера тя бе предложена от МС и за награждаване с орден "Св. св. Кирил и Методий".

Опашки за мерене на кръвно

Десетки граждани се възползваха от безплатните кардиологични консултации, които се проведоха в специално изградена пред ВМА конструкция. 

 

Те са по повод Световния ден за борба с хипертонията. Националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот. Твоя.", организирана от Българска лига по хипертония, се провежда за поредна година, като целта на инициативата е да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане.

В рамките на кампанията хората бяха информирани за рисковете от хипертонията, получиха и ценни съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. На всеки желаещ бе измерено кръвното налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.

Наградиха специалисти по здравни грижи

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" бяха дадени традиционните Годишни награди, които отличават професионалистите по здравни грижи на болницата.

 

 

Наградите бяха връчени от изпълнителния директор на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" Любомир Пенев.

Отличието в категорита Медицинска сестра – „Професионалист на годината" отиде при Росица Павлова, медицинска сестра в Нервно интензивно отделение, и Ваня Александрова, медицинска сестра в Детския УНГ кабинет на Диагностично-консултативния блок на болницата.

За Лаборант – „Професионалист на годината" бе избрана Галина Тимушева, рентгенов лаборант към Клиниката по образна диагностика. Галина Тимушева е дългогодишен служител, който се отличава с отдаденост, лоялност и професионализъм.

Този път сред наградените имаше и мъж. Става въпрос за парамедика Павел Лозанов – парамедик от Клиниката по ортопедия и травматология, който заслужи отличието в категорията Парамедик – „Професионалист на годината". Най-голямата награда - Старша медицинска сестра - Ръководител „Здравни грижи" на годината беше връчена на Димитрина Ангелова – старша сестра на Клиниката по анестезиология и активно лечение.

Над 100 медици на форум в Несебър

Конференция за хроничните заболявания се проведе от 9 до 12 май в Несъбър.

 

 

Четиридесет лектори и над сто участника събра Четвъртата научна конференция „Хронични заболявания – патогенеза, диагностика, клиника и превенция" от 9 до 12 май в Несебър. Организатори са Лабораторията по Клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" с началник проф. Доброслав Кюркчиев, и Българското научно дружество по имуноонкология (БНДИО) с председател доц. Желязко Арабаджиев.

„Конференцията се провежда ежегодно от 2021 г. с идеята да бъде мултидисциплинарна – да включва различни области на медицината. В програмата тази година включихме хронични заболявания в девет клинични специалности – невлология, онкология, пулмология, дерматология, ревматология, ендокринология, нефрология, кардиология и имунология. Специални панели бяха посветени на ваксинацията срещу човешкия папилома вирус (HPV) и на връзката между имунология и хранене. Целта ни е медицинските специалисти да чуят водещите експерти в различни области на медицината и така да актуализират своите знания с най-съвременните постижения на медицинската наука", обясни проф. Кюркчиев.

Среща за детската болница в МЗ

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева се срещна с представители на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница днес.

 

По време на нея стана ясно, че д-р Кондева е разпоредила одит на свършеното от „Здравната инвестиционна компания за детска болница". Министър Кондева увери членовет на ОС, че заедно гледат в една посока и ще бъде направено всичко необходимо България най-после да има Национална детска болница. 

68 със съмнения за имунен дефицит

От тях 46 са възрастни, а 22 са деца, установени са по време на безплатните прегледи в УМБАЛ „Александровска".

 

 

Те бяха в консултативните кабинети на Клиниката по клинична имунология и Kлиниката по педиатрия. Лечебното заведение ги организира по повод Световната седмица на първичните имунни дефицити, която вече приключи. На пациентите, при които те бяха установени, е назначена хоспитализация и специализирани изследвания за диагностично доуточняване и намиране на терапевтично решение.

Деца боядисаха яйца на Велики четвъртък

Те ги дариха на медици и пациенти на Военномедицинска академия, инициативата е под патронажа на Софийската митрополия.

 

 

 

Малчуганите са от неделните училища при храмовете „Света Параскева" и „Рождество Христово" и други. Жестът им е в знак на признателност към героите в бяло, които ще дежурят по време на Великденската нощ.

ВМА вече с екоавтомобили

Седем електрически модела ще возят пациентите на хемодиализа, както и трудно подвижни и с тежки придружаващи заболявания.

 

 

„Това е инвестиция – израз на съзнателното ни отношение към опазването на околната среда и отговорност към хората, които са на лечение при нас". Това каза началникът на академията генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, след приемането им днес. Той посочи, че те ще се ползват и са превоз на трансплантационни екипи при възникнали донорски ситуации и консултанти в други болници.

ИСУЛ с представителство на престижен форум

Д-р Иван Лютаков демонстрира два постера на Европейския конгрес по гастритестинална ендоскопия, който бе от 25 до 27 април в Берлин.

 

 

Той е от Клиниката по гастроентерология на болницата. В тях той разказа нагледно свои клинични случаи. Става въпрос за проучване сред 300 пациенти с оплаквания от болки в корема, подуване и газове, на които е проведена интестинална и виртуална ендоскопия, както и хромендоскопия с оцетна киселина, за да се прецени дали става въпрос за предракови състояния на стомаха. В конгреса участва и д-р Христо Вълков от клиниката.

1 2 3 4 5 ... 97 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ