Служебният кабинет "Главчев" се закле

Днес служебният кабинет положи клетва в Народното събрание.

 

По-късно служебното правителство официално пое властта от кабинета на акад. Николай Денков в Министерския съвет. Традиционно след това започна предаването на постовете по министерства. В МЗ д-р Галя Кондева пое щафетата от проф. Христо Хинков. 
Пролетни алергологични дни

VII-та Национална конференция "Пролетни алергологични дни" се проведе в Банско през уикенда. 

 

В тридневния форум членовете на Българското дружество по алергология (БДА) и гостите на конференцията дискутираха новостите при лечението на тежката астма у нас, нов подход в терапията на наследствения ангиоедем (НАЕ) и молекулярната алергология - за технологичните аспекти и нови молекули в теста ALEX, бяха докладвани и разисквани резултати от Украйна, както и принципите и приложението на молекулярната алергична диагностика – в доклада на д-р Кристиан Лупинек от Австрия.

Млади уролози на курс във ВМА

Над 20 млади уролози от цялата страна преминаха еднодневен научно-практически курс „MRI/US fusion биопсия за диагностика на карцином на простатната жлеза" във Военномедицинска академия (ВМА).

 

Проф. Илия Салтиров, ръководител на Клиника по урология беше преподавател по време на обучението. В курса бяха включени лекции, посветени на ролята на магнитно-резонансната томография в ранната диагностика на простатния карцином, техника на изпълнение на МРТ/УЗ fusion биопсията на простата, предимствата ѝ пред стандартната систематична биопсия и собствения опит на Катедра „Урология и Нефрология" на ВМА след въвеждането на метода през 2019 година. Участниците наблюдаваха на живо от операционната зала извършването на шест МРТ/УЗ fusion биопсии на простата. Те бяха запознати с всички етапи на техниката – от обработката на МРТ образите и подготовка за биопсията, до оперативната техника и спецификите в извършването ѝ.

Ротари клуб с 4 здравни проекта

Четири са активните в момента здравни проекти на „Ротари България", които бяха представени днес.

 

Те са насочени към превенция в здравеопазването и бяха . По проекта „Ранно диагностициране на рак на гърдата" в периода септември 2023 – януари 2024 г. кампанията се е състояла в 18 общини, прегледани са 2250 жени. „Дари кръв, спаси живот" е проект за даряване на кръв в различни населени или отдалечени места, както и в големи колективи. Проектът „Безопасност на пациента" цели да се повиши безопасността на пациентите и да се намали до минимум рискът по време на лечение. Повече от 8 години „Ротари България" работи и за промяна на нагласите на младите хора и обществеността за висока нетърпимост към агресията на пътя с проекта „Дай път на живота".

Катедрата по ендокринология на 75 г.

Тържествено в Аулата на СБАЛАГ „Майчин дом" в сряда бе чествана 75-тата годишнина на Катедрата по ендокринология към МУ-София и 60-тата годишнина на УСБАЛЕ.

 

Третият повод за церемонията беше 75-тият рожден ден на дългогодишният ръководител на двете структури и преподавател в Университета – проф. Сабина Захариева. Събитието беше уважено от Министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, зам.-министрите на здравеопазването, Ректора на МУ-София проф. Бойчо Ланджов, Главния секретар на МУ-София, д-р Видин Кирков, констутиционния съдия Десислава Атанасова, деканите на МФ и ФОЗ и др. По случай годишнината на проф. Захариева, от името на Ръководството на МУ-София, проф. Ланджов и връчи „Почетен знак на Ректора" за дългогодишната и ръководна, учебно-преподавателска и научно-изследователска дейност и за приноса и към развитието и утвърждаването на МУ-София. Вчера тя бе предложена от МС и за награждаване с орден "Св. св. Кирил и Методий".

Опашки за мерене на кръвно

Десетки граждани се възползваха от безплатните кардиологични консултации, които се проведоха в специално изградена пред ВМА конструкция. 

 

Те са по повод Световния ден за борба с хипертонията. Националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот. Твоя.", организирана от Българска лига по хипертония, се провежда за поредна година, като целта на инициативата е да повиши обществената осведоменост за нуждата от проверка и контрол на кръвното налягане.

В рамките на кампанията хората бяха информирани за рисковете от хипертонията, получиха и ценни съвети за здравословен начин на живот, за стойностите на кръвното налягане и как да разпознават неговото покачване. На всеки желаещ бе измерено кръвното налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на предсърдно мъждене в домашни условия, подпомагащо профилактиката на мозъчен инсулт и инфаркт.

Наградиха специалисти по здравни грижи

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" бяха дадени традиционните Годишни награди, които отличават професионалистите по здравни грижи на болницата.

 

 

Наградите бяха връчени от изпълнителния директор на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" Любомир Пенев.

Отличието в категорита Медицинска сестра – „Професионалист на годината" отиде при Росица Павлова, медицинска сестра в Нервно интензивно отделение, и Ваня Александрова, медицинска сестра в Детския УНГ кабинет на Диагностично-консултативния блок на болницата.

За Лаборант – „Професионалист на годината" бе избрана Галина Тимушева, рентгенов лаборант към Клиниката по образна диагностика. Галина Тимушева е дългогодишен служител, който се отличава с отдаденост, лоялност и професионализъм.

Този път сред наградените имаше и мъж. Става въпрос за парамедика Павел Лозанов – парамедик от Клиниката по ортопедия и травматология, който заслужи отличието в категорията Парамедик – „Професионалист на годината". Най-голямата награда - Старша медицинска сестра - Ръководител „Здравни грижи" на годината беше връчена на Димитрина Ангелова – старша сестра на Клиниката по анестезиология и активно лечение.

Над 100 медици на форум в Несебър

Конференция за хроничните заболявания се проведе от 9 до 12 май в Несъбър.

 

 

Четиридесет лектори и над сто участника събра Четвъртата научна конференция „Хронични заболявания – патогенеза, диагностика, клиника и превенция" от 9 до 12 май в Несебър. Организатори са Лабораторията по Клинична имунология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" с началник проф. Доброслав Кюркчиев, и Българското научно дружество по имуноонкология (БНДИО) с председател доц. Желязко Арабаджиев.

„Конференцията се провежда ежегодно от 2021 г. с идеята да бъде мултидисциплинарна – да включва различни области на медицината. В програмата тази година включихме хронични заболявания в девет клинични специалности – невлология, онкология, пулмология, дерматология, ревматология, ендокринология, нефрология, кардиология и имунология. Специални панели бяха посветени на ваксинацията срещу човешкия папилома вирус (HPV) и на връзката между имунология и хранене. Целта ни е медицинските специалисти да чуят водещите експерти в различни области на медицината и така да актуализират своите знания с най-съвременните постижения на медицинската наука", обясни проф. Кюркчиев.

Среща за детската болница в МЗ

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева се срещна с представители на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница днес.

 

По време на нея стана ясно, че д-р Кондева е разпоредила одит на свършеното от „Здравната инвестиционна компания за детска болница". Министър Кондева увери членовет на ОС, че заедно гледат в една посока и ще бъде направено всичко необходимо България най-после да има Национална детска болница. 

68 със съмнения за имунен дефицит

От тях 46 са възрастни, а 22 са деца, установени са по време на безплатните прегледи в УМБАЛ „Александровска".

 

 

Те бяха в консултативните кабинети на Клиниката по клинична имунология и Kлиниката по педиатрия. Лечебното заведение ги организира по повод Световната седмица на първичните имунни дефицити, която вече приключи. На пациентите, при които те бяха установени, е назначена хоспитализация и специализирани изследвания за диагностично доуточняване и намиране на терапевтично решение.

Деца боядисаха яйца на Велики четвъртък

Те ги дариха на медици и пациенти на Военномедицинска академия, инициативата е под патронажа на Софийската митрополия.

 

 

 

Малчуганите са от неделните училища при храмовете „Света Параскева" и „Рождество Христово" и други. Жестът им е в знак на признателност към героите в бяло, които ще дежурят по време на Великденската нощ.

ВМА вече с екоавтомобили

Седем електрически модела ще возят пациентите на хемодиализа, както и трудно подвижни и с тежки придружаващи заболявания.

 

 

„Това е инвестиция – израз на съзнателното ни отношение към опазването на околната среда и отговорност към хората, които са на лечение при нас". Това каза началникът на академията генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, след приемането им днес. Той посочи, че те ще се ползват и са превоз на трансплантационни екипи при възникнали донорски ситуации и консултанти в други болници.

ИСУЛ с представителство на престижен форум

Д-р Иван Лютаков демонстрира два постера на Европейския конгрес по гастритестинална ендоскопия, който бе от 25 до 27 април в Берлин.

 

 

Той е от Клиниката по гастроентерология на болницата. В тях той разказа нагледно свои клинични случаи. Става въпрос за проучване сред 300 пациенти с оплаквания от болки в корема, подуване и газове, на които е проведена интестинална и виртуална ендоскопия, както и хромендоскопия с оцетна киселина, за да се прецени дали става въпрос за предракови състояния на стомаха. В конгреса участва и д-р Христо Вълков от клиниката.

1 2 3 4 5 ... 97 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ