Празник в УМБАЛ "Св. Марина"-Варна

С юбилейна среща Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ „Св. Марина" отбеляза 50-г. от основаването на Центъра по хемодиализа.

 

 

 

Празникът започна с водосвет за здраве и благоденствие. В своето приветствие изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина" проф. Силва Андонова изтъкна, че предшествениците и сегашният отличен екип на Клиниката по нефрология и диализа имат огромна заслуга за мястото, което заема клиниката като водещ център в България за лечение на пациенти с хронични бъбречни заболявания.

 

В презентация настоящият ръководител на Клиниката по нефрология проф. д-р Светла Стайкова подчерта, че варненската клиника е с уникална структурата и е единствената в страната, в която се прилагат всички съществуващи лечебно-диагностични методи в нефрологията. На пациентите с бъбречни заболявания се предоставят консервативно лечение, всички диализни методи на бъбречно-заместителна терапия, бъбречна трансплантация, както и диспансерно наблюдение и лечение на трансплантирани пациенти. В сътрудничество с другите структури на УМБАЛ „Св. Марина" гр. Варна се прилагат необходимите инвазивни и неинвазивни образни диагностики и изследвания.

За принос в развитието на Хемодиализния център към УМБАЛ „Св. Марина" – Варна бяха наградени доц. Михаил Делийски, д-р Ангел Ангелов, ст.м.с. Стефка Грънчарова, инж. Йонка Танчева и лаборант Снежа Аргирова.
Дариха скъпа апаратура на НЦЗПБ

Заедно с консумативите за нея тя е на стойност 271 817 лв., предоставена е от фондация „Азия-Европа" с подкрепата на СЗО.

 

 

„Техниката представлява биохимични анализатори, с каквито досега центърът не е разполагаше. Тази придобивка за нас е много ценна", каза при приемането й неговият директор проф. Ива Христова. Тя беше връчена от посланика на Япония Хисаши Мичигами, представителя на Световната здравна организация за България Гийом Симонян и зам.-здравния министър д-р Петко Стефановски. С видеовръзка в събитието от Сингапур се включи изпълнителният директор на фондацията Тору Морикава.

Започна "Sofia Hernia Days-2024"

Днес във ВМА започна хирургичният форум "Sofia Hernia Days-2024", като за него са се регистрирали 250 участници.

 

 

Toй е организиран от Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия (ВМА). Събитието съчетава всичко най-актуално и ново в областта на херниологията.

"За нас този форум е стъпка към постигане на общата ни цел, а именно имплементиране и осведоменост за най-новите тенденции и подходи в лечението на херниите на предна коремна стена, заяви при откриването генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.

"Sofia Hernia Days-2024" предлага богата програма от лекции на различни теми, мултидисциплинарни сесии, експертни дискусии и оперативни демонстрации, които ще задълбочат тази концепция.

Откриха изложба в болницата в Кърджали

В МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски " бе открита изложба във връзка с обявен областен конкурс за рисунка по повод 7 април - Световния ден на здравето на тема. 

 

Той бе на тема „Здраве за мен. Здраве за всички!", чрез която децата- художници от Кърджали и региона разкриха своето разбиране на думата „здраве" и значението на здравето в начина ни на живот.

В изложбата са включени 80 рисунки на деца от СУ"Йордан Йовков", СУ" Отец Паисий", СУ"П.Р. Славейков" ПГИ „ Алеко Константинов" Арт.школа „Дар" –Кирково, Школа по изобразително изкуство „Палитра"ЦПЛР-ОДК- Кърджали . Известните кърджалийски художници Пенка Атанасова, Мая Мечева и Хари Атанасов номинираха в качеството си на професионално жури най-добрите творби.

Проф.д-р Тодор Черкезов, приветства участниците и гостите на събитието

Служебният кабинет "Главчев" се закле

Днес служебният кабинет положи клетва в Народното събрание.

 

По-късно служебното правителство официално пое властта от кабинета на акад. Николай Денков в Министерския съвет. Традиционно след това започна предаването на постовете по министерства. В МЗ д-р Галя Кондева пое щафетата от проф. Христо Хинков. 

Наградиха медици от ВМА

Медицински специалисти от Военномедицинска академия бяха отличени по повод Световния ден на здравето и празник на здравния работник.

 

Наградите за високи постижения в работата и дългогодишна дейност в областта на военномедицинското дело им бяха връчени от министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на лечебното заведение генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Специална изненада за медиците бяха подготвили децата от 124 целодневна детска градина „Бърборино", които не пропускат повод да поздравят героите в бяло.

Дипломиране в МУ-Плевен

Тържествена церемония по дипломиране на Випуск 2024 за 84 бакалаври и магистри от Випуск 2024 организира Факултетът по обществено здраве на МУ-Плевен.

 

От Випуск 2024, 28 дипломанти завършват с отличен успех. Първа по успех е отличникът на випуска - Алена Милкова Петракиева, бакалавър по Управление на здравните грижи, която отговори на приветствията на ректора на МУ-Плевен и официалните гости на събитието. „Скъпи колеги, не забравяйте, че днес Вие се дипломирате в Университет с 50-годишна история, богата на традиции и иновации", каза ректорът на МУ-Плевен проф. Добромир Димитров.

"Ще се радвам да споделим заедно емоции, знания и опит по време на тържествените събития и научни форуми, посветени на 50-годишния Юбилей на Университета и 20-годишнината на Факултет „Обществено здраве". На добър час", каза още той.

Eксперти от СЗО на гости в МЗ

Зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски проведе работна среща с представители на СЗО, водени от д-р Ледия Лазери, регионален съветник по психично здраве. 

 

Тя заема тази длъжноств Регионалния офис на СЗО за Европа. По време на разговора двете страни постигнаха съгласие, че в рамките на Двугодишното споразумение за сътрудничество за периода 2024-2025 г., което предстои да бъде подписано, следва да продължи оказването на подкрепа от СЗО, с цел качествено подобряване на услугите, предоставяни от системата за психично здраве в България. Като първи стъпки за надграждане на партньорството, д-р Лазери открои възможности за подкрепа от Регионалния офис на СЗО за Европа, включително провеждане на обучение за обучители по психично здраве за изграждане на капацитет на общопрактикуващите лекари и др. специалисти за ранно диагностициране в рамките на сключено споразумение между Регионалния офис на СЗО за Европа и Европейската комисия. Освен това е възможно сътрудничество чрез споделяне инструментите за предоставяне на психиатрични услуги в общността, а също насоки за законодателство в областта на психичното здраве и проучване на нови възможности за финансиране на психиатричната помощ в България.

Терапевт на 4 лапи в Педиатрията

Кучето Ричард вече посещава всеки месец СБАЛ по детски болести в София и помага на пациентите да преборят стреса

 

 

Осемгодишният голдън ретривър позволява на малчуганите да го галят и играе с тях. Така те преодоляват страха от престоя в лечебното заведение. Четириногото идва тук със своята треньорка Михаела Михайлова.

Абитуриенти дариха кръв в Бургас

Зрелостниците от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия се включиха в кампанията на УМБАЛ

 

 

 

Тя се провежда под надслов „Това не си го правил". Това е второто училище, което тази година участва в нея. Завършващите средното си образование даряват кръв по график, за да може да се обезпечи и нормалната работа с други кръводарители в Отделението по трансфузионна хематология. През 2023 г. броят на хората, които са станали донори за първи път в Бургас, е нараснал близо два пъти в сравнение с 2022 г. Те са над 700.

Форум за инсулиновата резистентност

Втори симпозиумът с международно участие „Морски диетологични дни"се проведе от 29 до 31 март в курорта Св. св. Константин и Елена".

 

Той се проведе под егидата на Националната асоциация „Практическа диететика и интегративна медицина" и Медицински университет – Варна. Тазгодишното издание на форума беше посветено на инсулиновата резистентност като едно от най-честите метаболитни нарушения. В рамките на симпозиума се проведе и диетологичен практикум, насочен към работа с пациенти с инсулинова резистентност.

Обучение за колоректален карцином

Двудневен Masterclass на тема „Колоректален карцином" се проведе в София през уикенда.

 

Обучението бе организирано от Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО) в партньорство с Българското онкологично научно дружество (БОНД). По време на него водещи медицински специалисти от различни специалности се обединиха около необходимостта от прилагането на мултидисциплинарен подход в диагностиката и лечението на колоректалния карцином. 

6 медици в Пловдив на курс на АНА

Шестима лекари от УМБАЛ „Св. Георги" преминаха курс по кардиопулмонална ресусцитация на Американската сърдечна асоциация (American Heart Association - AHA).

 

Обучението е свързано с управлението, подхода и лечението на пациенти със сърдечно-белодробен арест и други сърдечно-съдови спешни състояния. Курсът беше ръководен от българката доц. Радосвета Уелс и Брайън Уилсън -сертифицирани инструктори от Training and Educational Center for Healthcare Simulation (TECHS) of Texas Tech University Health Sciences Center El Paso, с който МУ-Пловдив има договор за сътрудничество. Подобен курс вече се проведе и в ИСУЛ в София. 

1 2 3 4 5 ... 95 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ