Ученици на гости във ВМА

Дни на отворени врати за кариерно развитие във ВМА се провеждат през тази седмица,  участие са заявили стотици ученици от над 30 училища.

 

 
Дариха скъпа апаратура на НЦЗПБ

Заедно с консумативите за нея тя е на стойност 271 817 лв., предоставена е от фондация „Азия-Европа" с подкрепата на СЗО.

 

 

„Техниката представлява биохимични анализатори, с каквито досега центърът не е разполагаше. Тази придобивка за нас е много ценна", каза при приемането й неговият директор проф. Ива Христова. Тя беше връчена от посланика на Япония Хисаши Мичигами, представителя на Световната здравна организация за България Гийом Симонян и зам.-здравния министър д-р Петко Стефановски. С видеовръзка в събитието от Сингапур се включи изпълнителният директор на фондацията Тору Морикава.

Започна "Sofia Hernia Days-2024"

Днес във ВМА започна хирургичният форум "Sofia Hernia Days-2024", като за него са се регистрирали 250 участници.

 

 

Toй е организиран от Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия (ВМА). Събитието съчетава всичко най-актуално и ново в областта на херниологията.

"За нас този форум е стъпка към постигане на общата ни цел, а именно имплементиране и осведоменост за най-новите тенденции и подходи в лечението на херниите на предна коремна стена, заяви при откриването генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА.

"Sofia Hernia Days-2024" предлага богата програма от лекции на различни теми, мултидисциплинарни сесии, експертни дискусии и оперативни демонстрации, които ще задълбочат тази концепция.

Откриха изложба в болницата в Кърджали

В МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски " бе открита изложба във връзка с обявен областен конкурс за рисунка по повод 7 април - Световния ден на здравето на тема. 

 

Той бе на тема „Здраве за мен. Здраве за всички!", чрез която децата- художници от Кърджали и региона разкриха своето разбиране на думата „здраве" и значението на здравето в начина ни на живот.

В изложбата са включени 80 рисунки на деца от СУ"Йордан Йовков", СУ" Отец Паисий", СУ"П.Р. Славейков" ПГИ „ Алеко Константинов" Арт.школа „Дар" –Кирково, Школа по изобразително изкуство „Палитра"ЦПЛР-ОДК- Кърджали . Известните кърджалийски художници Пенка Атанасова, Мая Мечева и Хари Атанасов номинираха в качеството си на професионално жури най-добрите творби.

Проф.д-р Тодор Черкезов, приветства участниците и гостите на събитието

Служебният кабинет "Главчев" се закле

Днес служебният кабинет положи клетва в Народното събрание.

 

По-късно служебното правителство официално пое властта от кабинета на акад. Николай Денков в Министерския съвет. Традиционно след това започна предаването на постовете по министерства. В МЗ д-р Галя Кондева пое щафетата от проф. Христо Хинков. 

Наградиха медици от ВМА

Медицински специалисти от Военномедицинска академия бяха отличени по повод Световния ден на здравето и празник на здравния работник.

 

Наградите за високи постижения в работата и дългогодишна дейност в областта на военномедицинското дело им бяха връчени от министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на лечебното заведение генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Специална изненада за медиците бяха подготвили децата от 124 целодневна детска градина „Бърборино", които не пропускат повод да поздравят героите в бяло.

Дипломиране в МУ-Плевен

Тържествена церемония по дипломиране на Випуск 2024 за 84 бакалаври и магистри от Випуск 2024 организира Факултетът по обществено здраве на МУ-Плевен.

 

От Випуск 2024, 28 дипломанти завършват с отличен успех. Първа по успех е отличникът на випуска - Алена Милкова Петракиева, бакалавър по Управление на здравните грижи, която отговори на приветствията на ректора на МУ-Плевен и официалните гости на събитието. „Скъпи колеги, не забравяйте, че днес Вие се дипломирате в Университет с 50-годишна история, богата на традиции и иновации", каза ректорът на МУ-Плевен проф. Добромир Димитров.

"Ще се радвам да споделим заедно емоции, знания и опит по време на тържествените събития и научни форуми, посветени на 50-годишния Юбилей на Университета и 20-годишнината на Факултет „Обществено здраве". На добър час", каза още той.

Eксперти от СЗО на гости в МЗ

Зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски проведе работна среща с представители на СЗО, водени от д-р Ледия Лазери, регионален съветник по психично здраве. 

 

Тя заема тази длъжноств Регионалния офис на СЗО за Европа. По време на разговора двете страни постигнаха съгласие, че в рамките на Двугодишното споразумение за сътрудничество за периода 2024-2025 г., което предстои да бъде подписано, следва да продължи оказването на подкрепа от СЗО, с цел качествено подобряване на услугите, предоставяни от системата за психично здраве в България. Като първи стъпки за надграждане на партньорството, д-р Лазери открои възможности за подкрепа от Регионалния офис на СЗО за Европа, включително провеждане на обучение за обучители по психично здраве за изграждане на капацитет на общопрактикуващите лекари и др. специалисти за ранно диагностициране в рамките на сключено споразумение между Регионалния офис на СЗО за Европа и Европейската комисия. Освен това е възможно сътрудничество чрез споделяне инструментите за предоставяне на психиатрични услуги в общността, а също насоки за законодателство в областта на психичното здраве и проучване на нови възможности за финансиране на психиатричната помощ в България.

Терапевт на 4 лапи в Педиатрията

Кучето Ричард вече посещава всеки месец СБАЛ по детски болести в София и помага на пациентите да преборят стреса

 

 

Осемгодишният голдън ретривър позволява на малчуганите да го галят и играе с тях. Така те преодоляват страха от престоя в лечебното заведение. Четириногото идва тук със своята треньорка Михаела Михайлова.

Абитуриенти дариха кръв в Бургас

Зрелостниците от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия се включиха в кампанията на УМБАЛ

 

 

 

Тя се провежда под надслов „Това не си го правил". Това е второто училище, което тази година участва в нея. Завършващите средното си образование даряват кръв по график, за да може да се обезпечи и нормалната работа с други кръводарители в Отделението по трансфузионна хематология. През 2023 г. броят на хората, които са станали донори за първи път в Бургас, е нараснал близо два пъти в сравнение с 2022 г. Те са над 700.

Форум за инсулиновата резистентност

Втори симпозиумът с международно участие „Морски диетологични дни"се проведе от 29 до 31 март в курорта Св. св. Константин и Елена".

 

Той се проведе под егидата на Националната асоциация „Практическа диететика и интегративна медицина" и Медицински университет – Варна. Тазгодишното издание на форума беше посветено на инсулиновата резистентност като едно от най-честите метаболитни нарушения. В рамките на симпозиума се проведе и диетологичен практикум, насочен към работа с пациенти с инсулинова резистентност.

Обучение за колоректален карцином

Двудневен Masterclass на тема „Колоректален карцином" се проведе в София през уикенда.

 

Обучението бе организирано от Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО) в партньорство с Българското онкологично научно дружество (БОНД). По време на него водещи медицински специалисти от различни специалности се обединиха около необходимостта от прилагането на мултидисциплинарен подход в диагностиката и лечението на колоректалния карцином. 

6 медици в Пловдив на курс на АНА

Шестима лекари от УМБАЛ „Св. Георги" преминаха курс по кардиопулмонална ресусцитация на Американската сърдечна асоциация (American Heart Association - AHA).

 

Обучението е свързано с управлението, подхода и лечението на пациенти със сърдечно-белодробен арест и други сърдечно-съдови спешни състояния. Курсът беше ръководен от българката доц. Радосвета Уелс и Брайън Уилсън -сертифицирани инструктори от Training and Educational Center for Healthcare Simulation (TECHS) of Texas Tech University Health Sciences Center El Paso, с който МУ-Пловдив има договор за сътрудничество. Подобен курс вече се проведе и в ИСУЛ в София. 

1 2 3 4 5 ... 95 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ