Най-добрите БГ-клиники

Гломеропатии увреждат най-често бъбреците

10-02-2016 09:14
Само в „Александровска“ лекуват болестта на Фабри и туберосклерозен комплексГломеропатии увреждат най-често бъбреците
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Лекарите са едно от богатствата на всяка страна. България винаги е имала своите добри специалисти. Много често обаче пациентите не знаят къде да ги открият. Затова решихме да ви представим рубриката „Най-добрите БГ-клиники". На дневен ред е Клиниката по нефрология и трансплантации в „Александровска болница". На каква помощ бихте могли да разчитате там, разказва нейният началник проф. Емил Паскалев.
Болест на Фабри и туберосклерозен комплекс са две диагнози, за които лечение може да намерите на едно място в страната – Клиниката по нефрология и трансплантации в „Александровска болница". Това е така, защото само там специалистите се занимават с редки болести в областта на нефрологията. „Започнал съм да издирвам пациенти с болестта на Фабри преди 10 години и към днешна дата имам открити 12 души", казва началникът на клиниката проф. Емил Паскалев. Въпреки че на някого цифрата може да не изглежда достатъчно внушителна, напрактика тя обема над 75% от предполагаемите пациенти у нас.
Визитка

Проф. Емил Паскалев е ръководител на Клиниката по нефрология и трансплантации в „Александровска болница". Той е завършва МУ в Плевен през 1988 г., притежава специалности по вътрешни болести, нефрология, здравен мениджмънт. Работи в последователно вобщинската болница в Червен бряг, в „Александровска болница", като от 2012 г. оглавява Клиника по нефрология и трансплантация в лечебното заведение. През 2012 г. защитава и научното звание професор. Председател е на Българско нефрологично дружество.

 

Неговото кредо

„Максимално да бъдем с пациентите, по-малко да отговаряме на някои административни постулати. Да работим само в границите на клиничните пътеки е неприятно и не трява да се допуска."


Какво би казал на пациентите

„Че контактът с болестта, с лекаря, трябва да подобряват нещата във всички аспекти."

„Търся си ги основно аз по райони, а след това колегите помагат при лечението", обяснява проф. Паскалев. Тази терапия обаче е изключително скъпа и специфична, затова изисква допълнителна подготовка за съответния нефролог. Напрактика всички специалисти, които са включени в лечението на болестта на Фабри у нас, са получили специално обучение от проф. Паскалев. 
Екипът

В Клиниката по нефрология и трансплантации на „Александровска болница" работят 10 души на щат, сред тях са един професор, двама главни асистенти, четирима асистенти и двама ординатори. Също така в клиниката има двама докторанти, 6 специализанти.


Апаратурата

Специалистите в Клиниката по нефрология и трансплантации на „Александровска болница" разполагат със съвременна апаратура за лечение. Сред нея са три ехорафски апарата. Първият е за конвенционална ехография, вторият притежава пауър доплер и има възможности за извършване на бъбречни биопсии. Третият ехограф освен възможностите на първите два апарата, разполага и с доплер за наблюдението на малките кръвоносни съдове и сруктурата на кръвоснабдяване на бъбреците. Клиниката разполага и с апарат за извънбъбречно очистване на кръвта.


Структурата

Клиниката по нефрология разполага с четири отделения. Първото е за стационарно наблюдение и лечение на всякакви нефрологични проблеми, а второто за амбулаторно наблюдение на бъбречно трансплантирани. Също така в клиниката има функционално отделение за редки болести.

Благодарение на това пациентите не е нужно периодично да ходят до болница, а получават терапия на мястото, където живеят. За целта проф. Паскалев е непрекъснато на телефона си, за да даде консултация при нужда. „С този начин на лечение, който първо е въведен в Италия, изпреварваме дори някои европейски страни, а пациентите се чувстват много добре и не пропускат терапията си заради атмосферни условия или липса на време", допълва проф. Паскалев. Туберосклерозният комплекс е второ рядко заболяване в областта на нефрологията, за което пациентите ще намират лечение в „Александровска болница". За тази цел проф. Паскалев и екипът му се обучаваха през цялата 2015 г. „Предполагам, че ще станем експертен център за туберосклерозния комплекс, както сме за болестта на Фабри", казва специалстът. И двете заболявания водят до увреждания на много тъкани и органи. „Въпреки че са коренно различни по характеристика, бъбречната увреда е водеща и за двете", допълва той.

Клиниката по нефрология обаче не се занимава само с редки диагнози. Над 1600 души минават през последните години през нея. Това е два пъти повече в сравнение с преди три години, когато проф. Паскалев поема управлението й. Около 80% от пациентите идват с проблеми от областта на консервативната нефрология. Сред най-честите диагнози са хронична бъбречна недостатъчност с неизяснен произход. „Обикновено в тези случаи се оказва, че причината са гломеропатии, които протичат бавно и незабелязано", казва проф. Паскалев. Тъй като са много тежки, тези диагнози не са желани и в други болници.

Бъбречните трансплантации са друга от уникалните дейности на Клиниката по нефрология в „Александровска болница". „Само ние се занимаваме с наблюдението и лечението на бъбречно трансплантирани пациенти, с подотовката на кандидати и реципиенти за живо донорство и трансплантация", казва проф. Паскалев.

Клиниката разполага с добра апаратура и битови условия за пациентит. Те станаха реалност благодарение на огромен ремонт, който бе извършен през 2015 г. „По този начин увеличихме площта си с 60%, това стана за сметка на отделението по амбулаторно наблюдение, което стана в пъти по-голямо", казва проф. Паскалев. Разширено е значително и отделението за лечение на нефрологично болни. „Създадохме добър комфорт за пациентите, стаите са големи, с баня и тоалетна, пригодени са за обслужване и на инвалиди в количка, което не може да се види в друга нефрологична клиника", обясни проф. Паскалев. Освен това в клиниката има баня и тоалетна за хора, които са в количка или лежащо болни. „Разширихме и възможностите за апаратура, имаме три ехорафски апарата, както и апарат за извънбъбречно очистване на кръвта за плазмофереза", допълва проф. Паскалев.


Два вида тумори мъчат само бъбреците

Два вида тумори мъчат само бъбреците

Лекарите са едно от богатствата на всяка страна. България винаги е имала своите добри специалисти. Много често обаче пациентите не знаят къде да ги открият. Затова решихме да ви представим „Най-добрите БГ-клиники". На дневен ред е Клиниката по урология в „Александровска болница". На каква помощ бихте могли да разчитате там, разказва проф. Петър Панчев, началник на Отделението по онкоурология.
Изобретиха уникален апарат за астмата

Изобретиха уникален апарат за астмата

Лекарите са едно от богатствата на всяка страна. България винаги е имала своите добри специалисти. Много често обаче пациентите не знаят къде да ги открият. Затова решихме да ви ги представим в рубриката „Най-добрите БГ-клиники".

Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ