Интервю

Интересът към медицината се увеличава

03-10-2016 07:50
Обучаваме 1200 чуждестранни студенти от над 40 различни страни, казва проф. Красимир ИвановИнтересът към медицината се увеличава
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Новата учебна година вече започна. Каква е равносметката след кандидатстудентската кампания, какво да очакват бъдещите медици у нас, попитахме проф. Красимир Иванов. Той е настоящият ректор на МУ-Варна и национален консултант по хирургия. Преди да поеме ректорския скиптър на варненския Медицински университет през 2012 г, той беше директор на​ университетската болница "Св. Марина".

- Проф. Иванов, какви са изводите, които можете да направите след приключване на тазгодишната кандидатстудентска кампания?

- Тазгодишната кампания е една от най-успешните кампании, които сме провеждали до момента. Ние сме адекватни на конкурентната и динамична среда, бързо развиващи се технологии и иновации, както в сферата на образованието, така и в областта на медицинската наука и технологии. Отговорни сме към съвременните потребности и интереси на младите хора, които са наши кандидати. Когато инвестираме в образователната среда, нови методи, интерактивно обучение, когато предоставяме възможности за пълноценен студентски живот, тези инвестиции дават своите резултати.

Наблюдава се възвръщаемост – ставаме все по-привлекателни, по-търсени, а кандидатстудентските ни кампании все по-успешни. Медицински университет – Варна е на ниво, съпоставимо с европейските стандарти. Динамиката, иновациите, новите технологии в развитието на образованието са факторите, благодарение на които ставаме все по-търсени от младите хора.

- Наблюдавате ли промяна на интереса към Медицински университет – Варна през тази година?

- Ако трябва да направя сравнение с предишни години – да, интересът е трайно по-висок и нарастващ. Имаме много повече кандидати както от България, така и от чужбина. Утвърдените бройки за държавен прием за всички специалности бяха запълнени изключително бързо. Към обучението срещу заплащане също имаше голям интерес.

За местата на най-конкурентните и традиционно най-желани специалности – медицина, дентална медицина, фармация, рехабилитация – отчетохме нарастване на интереса, като за едно място се състезаваха по 5-6 кандидати.

- Планирате ли промени през новата учебна година?

- Продължаваме с инвестициите за реновиране на учебната база. Налице са промените в образователната инфраструктура и в клиничните ни бази. Отделени са средства и за новия Факултет по фармация, неговото оборудване и новите възможностите за иновации и наука, които той предлага.

Използваме съвременни и високотехнологични методи на обучение в името на активния и пълноценен студентски живот. Разширяваме партньорствата си с водещи европейски университети. Наблягаме на развитието и мащаба им.

- Предвиждате ли нововъведения за студентите?

- Нововъведенията са свързани с откриването на центъра за клинични симулации и симулатора за лапароскопска хирургия. В момента разширяваме и възможностите на електронната платформа в посока на подобряване на дистанционното и електронното обучение. Навлиза и платформа за електронно-административно обслужване на студенти – Уеб студент.

- Положителна ли е обратната връзка, която дават Вашите студенти?

- Нарастващото търсене, трайно високият интерес от страна на кандидатите, високото признание на преподавателите и успешната реализация на завършилите са доказателство за тяхното удовлетворение. Нека не забравяме, че най-добрата реклама на един университет е именно удовлетвореността на действащите студенти.

Неслучайно все повече кандидати се насочват към нас и все повече избират нас. Ние винаги търсим мнението на студентите, анкетираме ги и искаме тяхната обратна връзка. Стремим се непрекъснато да се развиваме и да бъдем съизмерими с европейското академично ниво.

- Каква тенденция наблюдавате при потока на чуждестранните студенти?

- В момента в Медицински университет - Варна се обучават близо 1200 чуждестранни студенти от над 40 различни страни. Броят им е нараснал в пъти. Интересът трайно расте. Тази година техният брой се увеличава с още близо 300 чуждестранни студенти, 250 от които обучавани в англоезичните програми по Медицина и Дентална медицина.

Чуждестранните студенти оценяват качеството на преподаване, съвременните образователни технологии, модерната база за обучение, възможностите за активен студентски животq добрата обратна връзка, конвертируемост на дипломи, предоставяне на обучение на английски език. Включването им в различни екскурзии до забележителни и исторически места, подкрепата, която получават тук, им помага да се впишат в мултинационалната и културна среда и да станат пълноправни членове на академичната общност.

- Имате ли данни за реализацията на завършилите студенти?

- Наблюдението ми върху завършилите български дипломанти е за гарантирана и много добра реализация както в България, така и в чужбина. Все повече от студентите остават да практикуват у нас. Интересна е тенденцията, че все по-често привличаме и чуждестранни студенти, които задържаме тук като наши докторанти, асистенти, като лекари, работещи в модерната университетска болница. Увеличават се възможностите, които предлагаме, което от своя страна предполага и задържането на повече студенти.

Много важно условие за специализация и продължаващо обучение са перспективите за добра реализация, която включва не само достойно заплащане, от гледна точка на финансовия аспект, но и модерна среда, високотехнологично оборудване, възможности за научна работа и за кариерно развитие. Инвестирането в професионалното им развитие, което е един непрекъснат процес за лекарите, е нещо, което ние като университет можем да им осигурим. Контактите, които имаме с университетската болница, спомагат за създаването на тези условия.


ЕК обяви 335 конкурса за научни изследвания

ЕК обяви 335 конкурса за научни изследвания

20 милиона евро са на разположение на научните организации и малките и средни предприятия, казват от МОН
Вдигат приема на сестри в Шумен

Вдигат приема на сестри в Шумен

Филиалът на МУ-Варна се готви да запише 30 първокурсници
Meдицинска сестра „назаем“ за матурите

Meдицинска сестра „назаем“ за матурите

Ако училището не разполага със здравен работник, осигурява от такъв от друго школо
До 1200 лв. за обучение по медицина

До 1200 лв. за обучение по медицина

Студентите ще плащат повече в МУ-Пловдив и МУ-Плевен, таксите остават без промяна в МУ-София и МУ-Варна
Тестват знанията по биология в СУ

Тестват знанията по биология в СУ

Кандидат-студентската кампания продължава за желаещите да учат за медицински сестри
90% от оралните карциноми са лечими

90% от оралните карциноми са лечими

Съвременните методи за диагностика позволяват ракът да се открива навреме, казва д-р Николай Николов
Бургаският университет ще обучава лекари

Бургаският университет ще обучава лекари

Сградата на бъдещия Медицинския факултет е почти завършена, казва ректорът доц. Магдалена Миткова
МУ-Варна със собствена болница

МУ-Варна със собствена болница

Университетът се кани да купи УМБАЛ „Св. Марина", трябва само писмено предложение от ректора, казва Кирил Ананиев
Старт на кампанията за вход в МУ-София

Старт на кампанията за вход в МУ-София

Подаването на документи за записване започва на 19 февруари
37 отличници завършиха МУ-Варна

37 отличници завършиха МУ-Варна

Общо 161 млади лекари от Випуск 2017 положиха Хипократова клетва в морския град
1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ