Парламент

Последен шанс за джипитата без специалност

16-05-2019 14:51
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Последен шанс за джипитата без специалностДепутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене поправките в Закона за лечебните заведения
Поредната трета поред отсрочка от 4 години за джипитата без специалност „Обща медицина" беше подкрепена от здравната парламентарна комисия. С 12 гласа „за" и нито един „въздържал се" и „против" депутатите гласуваха поправките в Закона за лечебните заведения, предложени от ГЕРБ. Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков изрази увереност, че това ще е последното удължаване за личните лекари за придобиване на специалност „Обща медицина". „Даваме последен шанс, за да продължат практиката си в бъдеще", каза той. Увереност, че това ще е последната отсрочка изрази и председателят на ресорната парламентарна комисия д-р Даниела Дариткова.
Както clinica. bg вече писа с предложените поправки на личните лекари без специалност се дават още 4 години, за да я придобият. В противен случай, след 3 юни тази година, практиките им трябва да се закрият. Това поставя под риск някои населените места, особено тези в труднодостъпни райони да останат без лични лекари.

 

"Подкрепяме предложението и благодаря

 

на депутатите за законодателната инициатива", каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Поправките обаче бяха посрещнати с известни критики от страна на БЛС и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛ) насочени към тези медици, които изобщо не са зачислени за специализация.

 

Оценяваме усилието на колегите,

 

които са започнали обучение, но поради натовареността на изпитните комисии и по обективни причини не могат да завършат специализацията си в срок, обясни зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов и представител на НСОПЛ. „Против сме подкрепяме безкрайното удължаване за тези, които упражняват специалността, без да я притежават", каза още той.

Макар да подкрепи законовите поправки, критики отправи и депутатът от „Обединени патриоти"- ВМРО д-р Калин Поповски.

 

„Това е несериозно отношение към българския пациент.

 

Не знам каква услуга им правим и дали оценяват жеста", каза той и даде пример с лекар на 70 години, който е защитил специалност.

Подобни примери даде и зам.-министър Бойко Пенков със свой колега над 86 години и колежка на 72, които се явили на последната сесия.

„Предвид интереса на българските граждани да имат достъп до първична извънболнична помощ, ние подкрепихме този законопроект", каза шефката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, която е и лекар със специалносите „Обща медицина" и „Педиатрия". Именно затова, от съображения за конфликт на интереси, тя се въздържа от гласуване.

Tитулярите на практики, които до 2009 година имат специалност Детски болести, „Вътрешни болести" и „Акушерство и гинекология" не е нужно да придобиват специалност „Обща медицина". Тази законова възможност остана, припомни д-р Даниела Дариткова.Препоръки за лекарства в още 4 специалности

Препоръки за лекарства в още 4 специалности

МЗ публикува нови фармако-терапевтични ръководства за обществено обсъждане
Няма да се променя основният пакет

Няма да се променя основният пакет

Стартираме остойностяването на медицинските услуги, каза зам.-министър Начева
Сестрите си правят здравен синдикат

Сестрите си правят здравен синдикат

Протестите в Сливен са отложени, на 24 юли ще се решава дали ще има стачка
Болницата в Дупница излезе на печалба

Болницата в Дупница излезе на печалба

Задълженията постепенно намаляват, твърди прокуристът Мария Иванова
Само 12 млади лекари в област Кюстендил

Само 12 млади лекари в област Кюстендил

Застаряването на медиците в региона продължава, показват данните на НСИ
3 партии искат анализ за лекарите

3 партии искат анализ за лекарите

До 30 септември министър Кирил Ананиев да представи данни за проблемите с осигуреността на медици в България, гласи проекторешение внесено в НС
Касата трябва да стане отново независима

Касата трябва да стане отново независима

Илюзия е, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, каза д-р Дечев
Нови документи борят бумащината в РЗИ

Нови документи борят бумащината в РЗИ

Те са свързани с разрешение за съхранение и продажба на лекарствени продукти от лекари и лекари по дентална медицина
Нов център за балнеолечение отвори врати

Нов център за балнеолечение отвори врати

Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация отбеляза двоен празник
НЗОК преразглежда откази за лечение

НЗОК преразглежда откази за лечение

Причината е в решения на съда за пациенти, на които бившият фонд за чужбина не е разрешил да заминат за нужната им терапия
1 2 3 4 5 ... 154 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019