Парламент

Последен шанс за джипитата без специалност

16-05-2019 14:51
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Последен шанс за джипитата без специалностДепутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене поправките в Закона за лечебните заведения
Поредната трета поред отсрочка от 4 години за джипитата без специалност „Обща медицина" беше подкрепена от здравната парламентарна комисия. С 12 гласа „за" и нито един „въздържал се" и „против" депутатите гласуваха поправките в Закона за лечебните заведения, предложени от ГЕРБ. Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков изрази увереност, че това ще е последното удължаване за личните лекари за придобиване на специалност „Обща медицина". „Даваме последен шанс, за да продължат практиката си в бъдеще", каза той. Увереност, че това ще е последната отсрочка изрази и председателят на ресорната парламентарна комисия д-р Даниела Дариткова.
Както clinica. bg вече писа с предложените поправки на личните лекари без специалност се дават още 4 години, за да я придобият. В противен случай, след 3 юни тази година, практиките им трябва да се закрият. Това поставя под риск някои населените места, особено тези в труднодостъпни райони да останат без лични лекари.

 

"Подкрепяме предложението и благодаря

 

на депутатите за законодателната инициатива", каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Поправките обаче бяха посрещнати с известни критики от страна на БЛС и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛ) насочени към тези медици, които изобщо не са зачислени за специализация.

 

Оценяваме усилието на колегите,

 

които са започнали обучение, но поради натовареността на изпитните комисии и по обективни причини не могат да завършат специализацията си в срок, обясни зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов и представител на НСОПЛ. „Против сме подкрепяме безкрайното удължаване за тези, които упражняват специалността, без да я притежават", каза още той.

Макар да подкрепи законовите поправки, критики отправи и депутатът от „Обединени патриоти"- ВМРО д-р Калин Поповски.

 

„Това е несериозно отношение към българския пациент.

 

Не знам каква услуга им правим и дали оценяват жеста", каза той и даде пример с лекар на 70 години, който е защитил специалност.

Подобни примери даде и зам.-министър Бойко Пенков със свой колега над 86 години и колежка на 72, които се явили на последната сесия.

„Предвид интереса на българските граждани да имат достъп до първична извънболнична помощ, ние подкрепихме този законопроект", каза шефката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, която е и лекар със специалносите „Обща медицина" и „Педиатрия". Именно затова, от съображения за конфликт на интереси, тя се въздържа от гласуване.

Tитулярите на практики, които до 2009 година имат специалност Детски болести, „Вътрешни болести" и „Акушерство и гинекология" не е нужно да придобиват специалност „Обща медицина". Тази законова възможност остана, припомни д-р Даниела Дариткова.Очаква се свръхпоток в болниците

Очаква се свръхпоток в болниците

Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Намаляват доплащането с 16% до 10 г.

Увеличение на раходите за извънболнична помощ и спад на тези за лекарства предвижда Националната програма "България 2030"
НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

НЗОК плаща на 100% диетичните храни за фенилкетонурия

От началото на годината касата е заплатила над 256 хил. лв. за 63-ма пациенти
1 2 3 4 5 ... 220 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020