Парламент

Последен шанс за джипитата без специалност

16-05-2019 14:51
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Последен шанс за джипитата без специалностДепутатите от здравната комисия подкрепиха на първо четене поправките в Закона за лечебните заведения
Поредната трета поред отсрочка от 4 години за джипитата без специалност „Обща медицина" беше подкрепена от здравната парламентарна комисия. С 12 гласа „за" и нито един „въздържал се" и „против" депутатите гласуваха поправките в Закона за лечебните заведения, предложени от ГЕРБ. Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков изрази увереност, че това ще е последното удължаване за личните лекари за придобиване на специалност „Обща медицина". „Даваме последен шанс, за да продължат практиката си в бъдеще", каза той. Увереност, че това ще е последната отсрочка изрази и председателят на ресорната парламентарна комисия д-р Даниела Дариткова.
Както clinica. bg вече писа с предложените поправки на личните лекари без специалност се дават още 4 години, за да я придобият. В противен случай, след 3 юни тази година, практиките им трябва да се закрият. Това поставя под риск някои населените места, особено тези в труднодостъпни райони да останат без лични лекари.

 

"Подкрепяме предложението и благодаря

 

на депутатите за законодателната инициатива", каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Поправките обаче бяха посрещнати с известни критики от страна на БЛС и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛ) насочени към тези медици, които изобщо не са зачислени за специализация.

 

Оценяваме усилието на колегите,

 

които са започнали обучение, но поради натовареността на изпитните комисии и по обективни причини не могат да завършат специализацията си в срок, обясни зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов и представител на НСОПЛ. „Против сме подкрепяме безкрайното удължаване за тези, които упражняват специалността, без да я притежават", каза още той.

Макар да подкрепи законовите поправки, критики отправи и депутатът от „Обединени патриоти"- ВМРО д-р Калин Поповски.

 

„Това е несериозно отношение към българския пациент.

 

Не знам каква услуга им правим и дали оценяват жеста", каза той и даде пример с лекар на 70 години, който е защитил специалност.

Подобни примери даде и зам.-министър Бойко Пенков със свой колега над 86 години и колежка на 72, които се явили на последната сесия.

„Предвид интереса на българските граждани да имат достъп до първична извънболнична помощ, ние подкрепихме този законопроект", каза шефката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, която е и лекар със специалносите „Обща медицина" и „Педиатрия". Именно затова, от съображения за конфликт на интереси, тя се въздържа от гласуване.

Tитулярите на практики, които до 2009 година имат специалност Детски болести, „Вътрешни болести" и „Акушерство и гинекология" не е нужно да придобиват специалност „Обща медицина". Тази законова възможност остана, припомни д-р Даниела Дариткова.65 годишните най-рискови за рак на гърдата

65 годишните най-рискови за рак на гърдата

1 от 6 жени още при поставянето на диагнозата вече имат метастази, казва д-р Жасмина Коева-Балабанова
Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Станахме печатарски работници, това удължаване нищо не решава

Проблемът е, че няма перспектива, специалността не носи привилегии, тя е просто една тапия, казва д-р Георги Миндов
Удължиха срока за специализация на джипитата

Удължиха срока за специализация на джипитата

Парламентът прие ударно промените - на първо и на второ четене
ЕК иска бърза здравна реформа

ЕК иска бърза здравна реформа

Изоставане е отбелязано в социалната сфера и инвестициите за наука
Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Необходимо е дистанционно обучение за личните лекари

Колегите не успяват да специализират "Обща медицина", защото не искат да оставят пациентите си и няма кой да ги замести, казва д-р Даниела Дариткова
Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%

Педиатричните пътеки с ръст от 20 - 30%

БЛС започна преговори с НЗОК за увеличаване на клиничните пътеки в педиатрията. Същевременно от съсловната организация настояват за въвеждане на такса за преглед на дете и разделяне на клиничните пътеки за деца и възрастни. Поправки в Закона за лечебните заведения пък предлагат поредното отлагане на срока за придобиване на специалност „Обща медицина" за личните лекари. Какво налага тези промени, попитахме д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.
Сестрите заплашиха с колективни оставки

Сестрите заплашиха с колективни оставки

Специалисти по здравни грижи от цялата страна протестираха пред Министерски съвет
Поне 50 процента за заплати

Поне 50 процента за заплати

Това е записано в новата Методика за формиране и разпределение на разходите за персонал в системата на здравеопазването, каза д-р Иван Маджаров
Още 4 години джипитата без специалност

Още 4 години джипитата без специалност

За лекарите, които не са започнали обучение се предлага отсрочка, при условие, че се зачислят за придобиване на "Обща медицина", предвиждат поправки в Закона за лечебните заведения
Отпуснаха 3.450 млн. за детско здраве

Отпуснаха 3.450 млн. за детско здраве

Методиката за заплатите е готова, представил съм я на БЛС за разглеждане, каза здравният министър Кирил Ананиев
1 2 3 4 5 ... 139 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019