Коментари

Здравната карта забрави спешната помощ

05-02-2016 10:12
Д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешна помощЗдравната карта забрави спешната помощ
Проектът на здравна карта на МЗ вече официално е факт. В него се виждат, както регионите, в които болничните легла за активно лечение и специалистите са повече, така и обратното. Адекватни ли са преценките на държавата, какви ще са последствията за пациентите продължаваме да питаме специалистите.
Проектът за Национална здравна карта предизвика много въпроси сред лекарите по спешна медицина. След като се запознахме с проекта, ние останахме с впечатление, че отново сме забравени съзнателно или не. Причините за това са, че независимо от новия медицински стандарт на здравно министерство, специалността ни не се признава. Вместо залегналите в стандарта понятия за филиали на спешна помощ и спешни отделения, научихме, че в националната здравна карта ще се разкрият още 13 "изнесени екипи", а спешните отделения всъщност са "структури без легла".

В Проекта за национална здравна карта има анализ на наличните и необходимите бройки специалисти по 48 специалности. За съжаление сред тях е пропусната спешната медицина. През 1995 г. България е една от първите 5 държави в Европа, които приемат за основна специалност спешната медицина. В продължение на 20 години стотици лекари от цялата страна придобиват тази специалност, за да научат сега, че спешната медицина нито е важна, нито има перспективи за нея. Проектът за национална здравна карта не отчита броя лекари по спешна медицина, нито предлага необходимия брой медици, необходими за развитието на тази сфера. За какви реформи в спешната помощ и за какви мерки за преодоляване на кадровия дефицит в нея говорим тогава?

Потвърждение на това са и разминаванията между стандарта по спешна медицина и проекта на здравна карта. В новия стандарт, който беше обнародван на 15 януари 2016 г. са дадени определения за видовете екипи в извънболничната спешна помощ. Две седмици по-късно в проекта за национална здравна карта откриваме, че в извънболничната помощ ще има "изнесени екипи" и то не като съществуващите до момента пет изнесени екипа в Шабла, Бенковски, Фотиново, Брацигово и Лъки, а още 13 в нови 11 центъра по спешна медицинска помощ (ЦСМП). Нормативно никъде не е регламентирано какво е "изнесен екип", поради което не е ясно какви специалисти ще включва, къде ще се намира - в линейката, в читалището или на кръстовището, трябва ли да има спешен кабинет за прегледи и т.н. За кадрово обезпечаване на тези 18 екипа са необходими около 250 лекари, медицински специалисти и шофьори, но никой не задава въпроса откъде ще дойдат тези хора при тежкия кадрови дефицит в системата. Никой не пита колегите ни как ще ходят на работа, дали искат да пътуват и да работят до стоянка, която дори не е филиал. Не е ясно и въз основа на какъв анализ се реши да се открият стоянки на изнесени екипи точно в тези населени места. Все още няма въведено категоризиране на повикванията и не е направена обективна оценка за местоположението на филиалите съгласно кодовете за спешност. Възниква въпросът дали местоположението на "изнесените екипи" не се определя от предизборните обещания от кметовете на Камено, Сърница, Хайредин и т.н.

В проекта за национална здравна карта в "структурите без легла по спешна медицина" откриваме 10 спешни легла за два милионна София. Съгласно медицинския стандарт по спешна медицина е предвидено в спешните болнични отделения да има легла в зали за ресусцитация, за наблюдение и за консултации. Стандартът предполага само в едно спешно отделение да има минимум 10 спешни легла, а в София спешните отделения са 7, което предполага спешните легла за столицата да са в пъти повече от цитираните в проекта за национална здравна карта. Всички тези констатации ни карат да смятаме, че отново сме превърнати в удобен буфер за системата.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 503 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ