законотворчество

Болница Лозенец стана държавна

01-02-2019 11:33
Clinica.bg

press@clinica.bg
Болница Лозенец стана държавнаПринципал ще е Министерството на здравеопазването, решиха депутатите
Парламентът прие на второ четене промените в Закона за лечебните заведния, според които вече официално болница Лозенец е търговско дружество, сто процента собственост на държавата. Принципал ще е Министерство на здравеопазаването.
Със законовите промени се разписват правилата и условията, на които ще трябва да отговарят и да изпълняват университетите, които ще сключат договори за управление на болници. Предстои ръководството и академичния съвет на СУ "Св. Климент Охридски", да проведе разговори и да реши да подпише договор, с който университета ще поеме управлението на болницата.

 

От БСП изразиха несъгласие

"Лозенец" да премине към Министерството на здравеопазването със статут на търговско дружество. Депутатът на левицата Георги Йорданов заяви, че според тяхната визия болниците трябва да стават публични дружества, но да не е водещ финансовият резултат, а лечението на пациентите. По думите му  болницата не може да съществува като търговско дружество, защото има само 140 легла и огромен персонал, а без оборот няма как да се издържа. И заяви категорично "По-коректното е да я закрием".

От ГЕРБ отвърна на нападките

председателят на парламентарната комисия по здравеопазаване Даниела Дариткова , която обясни, че "Лозенец" е натрупала сериозни задължения, но функционирайки, като юридическо лице, а не като търговско дружество.

От Обединени пътриоти пък изтъкнаха,

че лечебното заведение е акредитирано за трансплантации и ще е грешка, ако това не се използва. По думите на Георги Колев Лозенец има страхотен капацитет и апаратура. Председтателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова заяви, че виче има интерес и от други университети, които искат да управляват университетските си болници и затова трябва да има ясни законови правила.

"Гарантираме със закон държавната собственост

с ясни правила и изисквания към университетите. Създаваме ясен регламент, с договор, гарантиращ прозрачното управление, взимане на решението и управлението на държавната собственост", отбеляза тя.

Сега на ход е ръководството и академичния съвет на СУ "Св. Климент Охридски". Той трябва да влезе в преговори с ведомството, за да се стигне до договор, с които университетът ще поеме управлението на болницата.

 

До получаване на разрешение за лечебна дейност

 

преобразуваното лечебно заведение ще осъществява такава в съответствие с Правилника за устройството и дейността на болницата.

Все още няма яснота дали МС ще покрие задълженията на „Лозенец", обяви по-късно финансовият министър Владислав Горанов. Правителството ще вземе решение след анализ. В края на миналата година

 

23 млн. лева бяха допълнително отпуснати

 

от бюджета на Министерския съвет към бюджета на болница "Лозенец", за да разплати част от просрочените задължения, посочи той.

Към момента болницата има дългове в размер на 13 млн. лв. Доколкото знам ръководството на болницата се е срещнало с кредиторите и е направило погасителен план за бъдещо разплащане, обясни от своя страна здравният министър Кирил Ананиев. Той бе категоричен, че СУ няма да поеме издръжката на „Лозенец".Сменяме личния лекар до края на юни

Сменяме личния лекар до края на юни

Това може да стане и он лайн, не е необходимо да се информира настоящото джипи
В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

От 8 до 10 юни ще преглеждат без пари за бъбречни заболявания
Очаква се свръхпоток в болниците

Очаква се свръхпоток в болниците

Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

НПО иска повече домашни грижи за хронично болните

От организацията настояват за електронни здравни услуги и намаляване на административните процедури
Разговорът за детската болница започва от начало

Разговорът за детската болница започва от начало

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че старата сграда, в която трябваше да се помести Националната детска болница, ще бъде разрушена и на нейно място ще бъде построена нова. Добро ли е това решение и какво трябва да последва, попитахме проф. Владимир Пилософ. 
Редактират фарма-ръководството по неврология

Редактират фарма-ръководството по неврология

Проектът е качен на страницата на МС за обществено обсъждане до 25 юни
Нова сграда за Детската болница

Нова сграда за Детската болница

Теренът остава същият, но старата и недостроена ще бъде бутната, каза премиерът Бойко Борисов
1 2 3 4 5 ... 215 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020