Офталмология

Скенер „вижда” глаукомата в зародиш

24-08-2016 08:06
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Скенер „вижда” глаукомата в зародишИзследването в „Александровска” е безплатно след насочване от специалист
Глаукомата е коварно заболяване, което постепенно руши зрението ни и може да доведе до пълна слепота. Преди последиците от него да станат видими, често очите се увреждат значително. Единственото, което лекарите могат да направят е да прекратят процеса, но не и да възвърнат загубеното. Кога да започнем да проверяваме очите си за коварната болест, кои са рисковите фактори за развитието й и, какви са иновациите в лечението, попитахме д-р Станислава Костова от Първо очно отделение на Клиниката по офталмология в „Александровска" болница.
Глаукомата е хронично невродегенеративно заболяване, което засяга зрителният нерв и води до слепота. Тя няма никакви външни изяви, но прогресивно уврежда очите. Първите признаци на нарушено виждане обикновено идват едва след около 10 години от началото на заболяването, обяснява д-р Станислава Костова. Болестта засяга първо
Визитка

Д-р Станислава Костова е завършила медицина през 2003г. Придобива специалност по очни болести през 2010г., защитава дисертация в областта на глаукомата през 2009г. Специализирала е в Германия, Австрия и Швейцария, автор на над 30 публикации в български и международни списания в областта на глаукомата, член на УС на Национална глаукомна асоциация.

периферното зрение, но хората може с години да не усетят изменението в него, а от там и да не разберат, че имат проблем. 97 милиона са глаукомно болните в световен мащаб и около 70 000 в България, от тях 10% ослепяват въпреки терапията, сочи статистиката.

Заболяването обаче може да бъде диагностицирано и преди да нанесе сериозни поражения. Това става с така наречения очен скенер, който може да хване промените на анатомично ниво, преди да са настъпили функционални изменения, пояснява д-р Станислава Костова. С такъв апарат от последно поколение разполагат специалистите от Първо очно отделение на „Александровска" болница, което е единственото специализирано глаукомно отделение в България. Скенерът показва, колко е дебелината на ретината в каква степен е увреждането на зрителния нерв. Благодарение на него диагностиката на заболяването става значително по-ранна, което дава възможност да се запази и много по-голям процент от зрението на пациента. Изследването е безболезнено, неинвазивно и отнема няколко само минути, разказва още д-р Костова. Прегледът с апарата обаче е само част от пакета изследвания по клинична пътека, на които имат право здравноосигурените пациенти със съмнения за глаукома.

Има различни видове глаукома, включително и вродена, която обаче е много рядка. Най-голям е процентът на хората с хронична откритоъгълна глаукома. Тя се среща обикновено след 40-45 годишна възраст. Рисковите фактори са наследственост, хипертония, диабет, късогледство. Всички, които са техни носители трябва по-рано да обърнат внимание на очното си налягане, препоръчва още специалистът.

„Всички хора над 40, когато отидат да им изпишат първите очила за четене, да си измерят очното налягане и да си изследват очното дъно. Ако лекарят се усъмни, да го изпрати при нас в глаукомното отделение." – съветва още д-р Костова.

Три са начините, по които се лекува това заболяване. Кой ще изберат специалистите зависи, както от възрастта на пациента, така и от напредването на болестта. И трите залагат на понижаване на вътреочното налягане, което стопира процеса на развитие на глаукомата. Първият етап на лечение обикновено са капките за очи. Ако те дават резултат, пациентът трябва да ги поставя до края на живота си по няколко пъти на ден. Лазерът и хирургията понякога се налага да бъде повторени, за да има ефект. Всички те обаче са методи за предотвратяване на усложнението, тоест не подобряват зрението, а само спират процеса.

В борбата с глаукомата световен мащаб непрекъснато се работи и върху тестването на нови молекули, сподели още д-р Станислава Костова. Повечето в момента са още на клиничен етап на изследване, но специалистите имат надежди скоро да влязат в употреба. Една от най-скоро очакваните иновации може да са капки за очи, които по-ефективно контролират вътреочното налягане и могат да бъдат поставяне само веднъж дневно, коментира още офталмологът.500 ендоваскуларни процедури за 6 години

500 ендоваскуларни процедури за 6 години

Близо 70% от нуждаещите се от транскатетърна клапна аблация, не я получават
Каска може да замени химиотерапията

Каска може да замени химиотерапията

Резултатите ни показват завидна успеваемост, призната и от западните клиники, каза доц. Васил Каракостов
Безплатни прегледи за акне в Александровска

Безплатни прегледи за акне в Александровска

Кампанията продължава до 18 октомври, казаха от болницата
Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

10.5% от българите възприемат злокачествените заболявания на кръвта като лечими, a симптомите на онкохематологичните заболявания не са ясни за населението. Това стана ясно при скорошно проучване по темата. Какво е характерно за тази диагноза, какъв е напредъка на лечението, попитахме д-р Бранимир Спасов, директор на НСБАЛХЗ в София.
Искат разделяне на КП за рак на гърдата

Искат разделяне на КП за рак на гърдата

НЗОК да поеме имплантите при пациенти с мастектомия, настояват хирурзи-мамолози
София - европейска столица на неврохирургията 2022 г.

София - европейска столица на неврохирургията 2022 г.

Преборихме се с конкуренцията на Барселона и Тел Авив
Инжекции помагат при диабетна макулопатия

Инжекции помагат при диабетна макулопатия

Ако остане нелекувана, диабетната ретинопатия може да предизвика слепота, каза д-р Здравков
Контрацепцията не променя раждаемостта в  държавата

Контрацепцията не променя раждаемостта в държавата

Първите сексуални контакти са на около 13 годишна възраст и то не само при малцинствените групи, каза д-р Диков
10.5 % смятат рака на кръвта за лечим

10.5 % смятат рака на кръвта за лечим

Това сочат резултатите от социологическо проучване на агенция ЕСТАТ
Исхемичната болест  и рисковете които крие тя

Исхемичната болест и рисковете които крие тя

Контролът на исхемичната болест на сърцето може да предотврати миокарден инфаркт, казва д-р Тодор Банов
1 2 3 4 5 ... 38 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019