Репортаж

ГДБОП ни дойде като гръм от ясно небе

05-10-2018 17:00
Не е като Златни пясъци, но съм доволен, казва Цецко Русинов, пациент на „Йоан Павел"ГДБОП ни дойде като гръм от ясно небе
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com

Ненадейни проверки в две онкоболници в страната започна ГДБОП и спец прокуратурата. Причината са съмнения за злоупотреби с прилагането на онкомедикаментите, които плаща касата. Двете болници са „Св. Мина" в Благоевград и „Йоан Павел" в София. Оборотът от лекарства в тях за първите осем месеца за тази година съответно 2.8 млн. лв. и е 430 864 лв. На фона на над 266 млн. лв. за всички 40 лечебни заведения е нищожен. Средната стойност на лечение с онкомедикаменти през миналата година за страната е била около 10 200 лв., а в двете болници, в които тече проверка между 4200 и 4500 лв. Как изглежда една болница, обвинена в злоупотреби, как се чувстват пациентите в нея, какво мисли персонала, вижте в репортажа ни от „Йоан Павел" в столицата.

„ГДБОП дойде като гръм от ясно небе". Така започва разказа си за вчерашната проверка една от медицинските сестри на столичната болница „Йоан Павел". Полицаите нахлули късния следобед към края на смяната й, а работата им продължила чак до вечерта. Въпреки че се засякла с униформените за кратко, уплахата й още не е преминала. Заради изживяното е с високо кръвно от вчера. Надява се истината да излезе на яве, защото смята, че в болницата няма злоупотреби. Работи в „Йоан Павел" от самото й основание през 2006 г. Изумена е как могат да се отправят обвинения, че вместо един препарат, изписан на пациентите, се поставя друг, след като това би застрашило живота им.


„Не се гледа същественото,

за да се поправи положението. Слушах по телевизията - пускат им банки, пък лекарствата ги продават, как ще пуснем? Той ще умре човека на другия ден с тези диагнози", казва сестрата.

Според нея обвиненията за злоупотреби са несъстоятелни и заради ограничения капацитет на болницата. Тя разполага с 21 легла, има петима лекари хематолози, трима санитари и един шофьор. Освен това не всичките им пациенти са на химиотерапия, а само някои. Повечето са за кръвопреливания. Има и такива на антибиотици. Обяснява, че по принцип нямат право да лекуват острите заболявания като левкемия, които са и скъпоструващи, затова и нямат такива пациенти. Когато дойде такъв пациент, го пренасочваме към Националния център по онкология в ж-ка „Дървеница", обясни тя.


По-хладнокръвен в ситуацията

е шофьорът на болницата, може би, защото е мъж. Срещам го на една от масите, където си почива на слънце. Смята, че това е обикновена проверка, която ще премине и всичко ще е нормално. На мнение е, че трябва навсякъде да правят такива, а не само на едно-две места. Като служител смята, че работи в една от най-добрите хематологични болници в България.

„Постоянно трябва да правят такива проверки и не само в този отрасъл. Бях на смяна, но не знам никакви подробности", добавя той.


Реакцията на пациентите варира

от стрес до пълна незаинтересованост. Вчера и днес на телефона на лечебното заведение много от тях са звънели и питали какво става, как е възможно да се случва. В петъчния ден медицинския персонал изписва по-голяма част от пациентите и не срещам много, но все пак хора се намират. Остават тези, които са тежко болни и са на легло. Такъв е музикантът от оркестъра на „Леа" Иванова Цветан Русинов. Неговият баща също е лекар. Заявява на сестрата, че се чувства по-добре след кръвопреливането. Досега е лежал в много болници.


„Доволен съм, е не е като на

Златни пясъци, но обслужването е изключително добро", шегува се болният, но не се е впечатлил изобщо от проверката. На същото мнение е и Живко Асенов, който страда от хемофилия. По време на проверката на ГДБОП е бил в стаята си и дори не е разбрал, че има такава. Лежал в стаята си, явно инспекцията му изглежда чужда и сега, когато бърза към дома си.


Прокуратурата проверява Националната хематология

Прокуратурата проверява Националната хематология

Здравно министерство обмисля сливането й с държавната онкологична болница
Съдят лекарка за фалшиви рецепти

Съдят лекарка за фалшиви рецепти

Измамата позволила аптекар да източи над 365 лв. от здравната каса
Сезираха ИАМО за опасен гинеколог

Сезираха ИАМО за опасен гинеколог

Сигналът подадоха от Майчин дом заради македонски лекар, който работел при тях на граждански договор
Анестезиолог от Разлог отива на съд

Анестезиолог от Разлог отива на съд

Той е обвинен в немарливо изпълнение на дейност при упражняване на медицинска професия
Веселин Марешки се отказа от имунитета си

Веселин Марешки се отказа от имунитета си

Заедно с него заявление подаде и колежката му Кръстина Таскова
Прокуратурата иска имунитета на шестима депутати

Прокуратурата иска имунитета на шестима депутати

От БСП и ГЕРБ се отказаха, от Воля още "умуват"
Затягат контрола на онкомедикаментите в Благоевград

Затягат контрола на онкомедикаментите в Благоевград

Възможна е смяна на ръководството на болница  „Свети Мина"
4-ма в ареста за далаверите с онколекарства

4-ма в ареста за далаверите с онколекарства

Мотивът на съда е, че има опасност да извършат ново престъпление
8 задържани за далавери в онкоболниците

8 задържани за далавери в онкоболниците

Организирана престъпна група е извършвала престъпленията с лекарства, каза вътрешният министър Младен Маринов
ГДБОП влезе в две болници

ГДБОП влезе в две болници

Подозренията са за злоупотреби с онколекарства, казаха от там
1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ