Промяна

Специализация без пари срещу работа в БГ

07-06-2018 16:35
Тя ще се плаща от държавата, но само за дефицитните специалности, е-рецепти до края на годината Специализация без пари срещу работа в БГ
Мила
Мила
Мишева
mila.misheva@gmail.com
Държавата ще плаща специализации на медици срещу ангажимента да останат да работят в България за определен период от време. Тази идея лансира здравният министър Кирил Ананиев. Въпросът за необходимостта за промяна в Наредбата за специализациите беше поставен от депутатката от ДПС Нигяр Джафер по време на блиц - контрол в здравната комисия в парламента. Tя изтъкна проблемите, с които се сблъскват младите лекари и нагласите им за напускане на страната. Възможността за безплатна специализация, поета от държавата ще важи само за специалностите, при които има остри дефицити на кадри, разясни зам. - ресорният министър Бойко Пенков.
„Направен е пълен анализ на проблема, свързан с човешките ресурси в системата на здравеопазването. След като установим потребностите от кадри, ще предложа на Министерския съвет обучението, квалификацията, преквалификацията, придобиването на специалност и продължителното обучение за цял живот
а
да бъдат за сметка на държавния бюджет,
а
при условие, че тези хора поемат отговорност за определен период от време да работят на територията на България", заяви Ананиев и подчерта, че вече се водят разговори с министъра на финансите това да стане възможно с бюджета за 2019 г.
И в момента министерството на здравеопазването финансира таксите за обучение и практика на специализантите, обучаващи се приоритетните специалности. В този списък влизат Анестезиология и интензивно лечение, Обща и клинична патология, Педиатрия, Спешна медицина, Инфекциозни болести и Неонатология.
Така на практика според планираната промяна

този списък ще се разшири.

А, ако медиците решат да се възползват от новата оферта за безплатна специализация от страна на държавата, ще трябва да поемат ангажимента да останат на работа, в същата болница, в която са практикували. Така те няма да могат нито да заминат да работят в чужбина, нито пък да отидат в друго лечебно заведение. В момента лечебните заведения сами пускат бройки за специализанти. Ако младите доктори не учат в приоритетна специалност, възнаграждението им се заплаща от страна на лечебното заведение и то е в размер на две минимални работни заплати.
Очаква се

през 2019 - та година е-здравеопазването да бъде факт,

съобщи още Ананиев. До края на юни МЗ ще обяви първите обществени поръчки по проекта, а през септември се очаква да започне възлагане на изпълнението им. Министърът допълни, че е-рецептите и е-регистрите се очаква да заработят до края на тази година.
Ананиев е помолил Комисията за защита на конкуренцията да разглежда приоритетно обществените поръчки на ЕС, за да няма бавене заради обжалвания.
t
Утре Надзорният съвет на НЗОК ще обсъди

ситуацията около шефа на публичния фонд проф. Камен Плочев, съобщи още министърът. Ананиев припомни, че проф. Плочев е уведомил Надзорния съвет, че ще бъде в болничен поне още поне един месец, като към момента той вече отсъства повече от 90 дни.
Очаква се решението на Надзорният съвет, който може да предложи на парламента да освободи проф. Плочев от поста на управител на НЗОК.
Ананиев съобщи още, че ще свика специална комисия за прилагането на новия регламент на ЕК за защита на личните данни GDPR в здравната система. Той обясни, че има притеснения в сектора и че проблемът засяга МЗ, НЗОК, РЗОК и всички изпълнители на медицинска и дентална дейност. Ананиев добави, че на специална среща ще бъдат неяснотите и проблемите около GDPR в сектора.

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 507 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ