Статистика

70% от завършващите медици изтичат зад граница

07-06-2018 13:16
Няма здравна система, която да е изцяло финансово задоволена, болниците в Норвегия приключват на минус всяка година, каза проф. Весела Кристенсен70% от завършващите медици изтичат зад граница
Clinica.bg

press@clinica.bg
Над 70 на сто от завършващите медици изтичат в чужбина. „На практика нашата държава харчи много пари за обучението на тези млади хора и всъщност захранва здравните системи на по-богатите страни". Това заяви проф. Аспарух Аспарухов, декан на Медицинския факултет в Плевен на форум във Варна, цитиран от БТА. Лекарите са скептични дали може да "внасяме" медицински кадри от чужбина. В туризма това не е проблем, посочи проф. Аспарухов. В системата на здравеопазването обаче първо пристигащите трябва да докажат компетентността си и освен това трябва задължително да знаят български език, иначе няма да могат да общуват с пациентите си, каза още той.
Темата с недостига на лекари бе засегната и от зам. – шефа на БЛС Огнян Хаджийски. Отдавна остана в миналото стандартът на един лекар да има поне три медицински сестри, посочи той. По думите му в момента съотношението е едно към 0,9. Освен сестри, трудно се намира и помощен персонал,

ситуацията със санитарите също е трагична,

допълни проф. Хаджийски. Той посочи, че заради ниското заплащане в болниците работят много пенсионирани сестри, които обаче трудно издържат на натоварването.

В българската доболнична помощ проблемите с годините се задълбочават, но сега по-сериозно е положението с общинските болници, заяви още Хаджийски. Неговата позиция е, че въпреки трудностите, фалит на такива лечебници няма да има. Според него до голяма степен проблемите трябва да се решат на местно ниво, от общините, а не от държавата. Той допълни, че

 

вече има закрити отделения в част от общинските

 

болници, но не по решение на директора или на министерството, а защото остават без персонал. Хората започват да си търсят работа другаде и заминават, обясни зам.-председателят на БЛС. Основните звена в болниците обаче ще си останат и ще работят, допълни проф. Хаджийски. Недофинансирането на общинското здравеопазване е катастрофално, каза от своя страна проф. Аспарух Аспарухов.

Проф.Весела Кристенсен,

 

която от години работи в Норвегия,

 

посочи, че няма здравна система в света, която да е без проблеми и да е изцяло задоволена финансово. Тя обясни, че дори в скандинавската страна, където живее, въпреки подкрепата на държава, всяка година болниците приключват на минус с бюджета. Основната причина е, че медицинското обслужване става все по-скъпо, апаратурата и консумативите изискват огромно финансиране и държавите, колкото и богати да са, не смогват да заделят толкова много средства.


МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона

"Сърце и мозък" затрудни контролните власти

Проверката продължава трети месец, все още се чака становище от външен консултант, след това ще се произнесе и ИАМН
Джипитата на село на курс по спешна помощ

Джипитата на село на курс по спешна помощ

Ще се обучават още специалисти, медицински сестри и лекарски асистенти, предвижда проект
Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на болниците от властта. Това попитахме д-р Георги Гелов. Той е директор на МБАЛ – Хасково.
Продължава набирането на кадри

Продължава набирането на кадри

12 са към момента офертите за работа в специализираната секция „Кариери" на Българския лекарски съюз
1 2 3 4 5 ... 507 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ