Календар

Целувките са задължителни на 6-ти юли

05-07-2016 10:39
Целувките са задължителни на 6-ти юли
Clinica.bg

press@clinica.bg
Дори понякога да пренебрегваме целувката, на 6-ти юли е задължително да не забравяме за нея. С решение на ООН от 1988 г. този ден е обявен за Световен ден на целувката.
Оказва се, че освен универсален акт на нежност и любов, целувката е и изключително полезна. През годините са направени множество изследвания, които доказват благотворното и влияние върху човешкия организъм. Действа успокояващо, терапевтично, антистресово, подобрява настроението, гори калории и преборва безсънието. Няколко минути прекарани в целуване, могат да бъдат и успешна терапия за справяне с ниското кръвно, според някои изследвания.

По време на целувка в организма на човека се натрупва голямо количество ендорфини, наричани хормони на щастието. Тези вещества спомагат за укрепването на имунитета.

Каквито и да са научните обяснения обаче, целувката си остава магия, в която се потапят влюбените, миг на нежност, споделен между родител и дете, израз на радост и щастие от нечия близост.

Въпреки всичко това обаче, трябва да знаете, че по света има и държави, където целувката е незаконна. През 16-ти век целувката на публично място в Неапол е била наказвана със смърт. В САЩ и до днес съществуват подобни забрани, като например в Айова и Кънектикът, където жената може да целува мъжа си единствено в неделя.

За щастие обаче, в България подобни забрани няма, затова можем изцяло да се посветим на това приятно занимание, особено на 6-ти юли.вишен имунитет

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ