С до 90% ще бъдат орязани болничните легла в общинските и частните болници

07-06-2016 16:17
Намаляването на леглата е средство за икономическо унищожение на болниците, а не за лекуване на здравно осигурени лица, заявяват от Сдружение на общинските болници в България. С до 90% ще бъдат орязани болничните легла в общинските и частните болници
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Драстично редуциране на броя на леглата в частните и общински болници се предвижда от започналите преди 10 дена подобрения от НЗОК на индивидуалните договори с лечебните заведения. Новите наредби застрашават болниците със затваряне. Срещу новите реформи, според които лечебните заведения ще работят с НЗОК по клинични пътеки, на фона на орязана леглова база, застават Националното сдружение на частните болници, Центърът за защита на правата в здравеопазването и Федерация Български пациентски форум.
При подписване на индивидуалните договори с лечебните заведения е установено, че леглата се намаляват драстично – обясни Д-р Николай Болтаджиев, председател на УС на Национално сдружение на частните болници,. В частните и общинските болници леглата ще бъдат намалени от 20 до 90%. От частните болници най-потърпевши са от СБАЛ ,,Свети Лазар", където леглата ще бъдат намалени с цели 84%. С 48,75% по-малко ще бъдат леглата в МБАЛ ,,Сердика", с цели 115 легла по-малко ще работи екипът от МБАЛ ,,Св. Иван Рилски".

hospital beds


По този начин много от болниците ще бъдат принудени да затворят, коментира д-р Болтаджиев новите промени. Той посочи за пример акушеро-гинекологична специализирана болница с 31 легла, която след новите разпоредби ще функционира с едва 3 легла.

 

„Всичко това ще доведе до закриване на болници, каквато очевидно е целта.", категоричен е специалистът. Той допълни, че промените са направени на основание Наредбата за критериите за сключване на договор с НЗОК, която е във връзка със Националната здравна карта. На 28 юни предстои заседание на Конституционния съд, който ще се произнесе по въпроса. Д-р Болтаджиев припомни, че през последната година, от Сдружението са внесли в съда за обжалване 27 нормативни актове, свързани със здравеопазването. Според него намаляването на леглата ще доведе до фалити, до напуснал персонал. „Вече имаме сведения че напуска персонал", сигнализира той. „При мен има един хирург, който исках да назнача, но няма – вече си намери работа в Австрия за 14 хиляди евро".

Д-р Болтаджиев е категоричен, че тази реформа ще коства на пациентите ограничен избор на лечебни заведения и ограничен достъп в листа на чакащите. България е на последно място по публични средства за здравеопазване. При сега наложените нови изисквания и рестрикции, това ще доведе до намаляване на публичните, но задължително увеличение на частните средства в системата. Ще се увеличат и парите, които трябва да плащат пациентите.

Като много лошо решение определи новите реформи д-р Стойчо Кацаров, председател на Център за защита на правата в здравеопазването. Той нарече промените „пълен административен хаос" и заяви: „сега още повече ще се налага да плащаме за медицинска помощ".

На свой ред, д-р Цветан Диманов, член на УС на Национално сдружение на частните болници посочи, че орязването на болнични легла се противопоставя на конституционните правила и с ограничаване на леглата ще се ограничи и правото за достъп до болнично лечение. Той обърна внимание, че Областната Здравна карта за София е изработена на база един милион и триста хиляди жители, а областният управител на София е сезирал Здравния министър, че ежедневно в София има между 2 и 2,5 милиона души. Доктор Диманов очерта и друг важен проблем: „С ограниченията на тези легла последица ще бъде създаването на корупция – мога да ви уверя, че още отсега започват ходатайствания на ниво районни здравни каси „дайте ни повече легла!". Той обобщи, че за тази година, по данни на НСИ, държавата ощетява НЗОК с не по-малко от 200 милиона лева.

 


НЗОК плаща за още 460 легла

НЗОК плаща за още 460 легла

Ръстът е спрямо октомври 2023 г., а средната използваемост на базата в болниците продължава да е нездравословно ниска - под 50%, показват актуалните данни
Тази седмица бе направена първата детска операция на сърце за май

Тази седмица бе направена първата детска операция на сърце за май

В клиниката липсват 8 сестри, има нещо, което не ги мотивира да са там и ние искаме тази причина да бъде изчистена, казва Цветослав Найденов

Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

1 2 3 4 5 ... 116 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ