11 министри на здравеопазването: заедно за по-достъпни лекарства

03-06-2016 17:04
Българското Министерство на здравеопазването беше домакин на работна среща на 11 здравни министри11 министри на здравеопазването: заедно за по-достъпни лекарства
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Днес в Гранд Хотел София, се състоя ,,Работна среща на министрите на здравеопазането от Централна и Източна Европа по въпросите на нарастващите предизвикателства в областта на лекарствената политика". Пълноправни участници бяха здравните министри на Румъния, България, Албания, Хърватия, Гърция, Сърбия, Словакия, Унгария, Македония, Естония, а представителят на Полша имаше съвещателен глас.
Основен въпрос на дискусията беше улесняването на достъпа на пациентите до качествено лекарствено лечение и до най-новите постижения на медицинската наука в областта на медикаментозното лечение.

Целта е да се обединят усилията на отделните страни от Централна и Източна Европа за сближаване на лекарствените политики. В резултат министрите се надяват да постигнат по-добро договаряне с големите фармацевтични компании и намаляване на цените на лекарствата за пациентите.

 

В рамките на работната среща бяха обсъдени ,,Споразумение за сътрудничество за достъп до ефективно лекарствено лечение" и беше подписана ,,Декларация за осигуряване на адекватен достъп до лекарствени продукти на устойчиви и достъпни цени".
 

Общите цели на декларацията са да се насърчава общественото здраве и отговорните здравни политики като двигател на икономиката, да се улесни възприемането на лекарствени продукти като ключови за здравеопазването, а не като обект на търговия, да се работи върху проблеми като липса или трудно набавяне на основни лекарствени продукти, високите цени на иновативните лекарства, обмен на добри практики и идеи, прозрачност в лекарствената политика, достъпни цени на жизнено-важни лекарства, разработване на бъдещи проекти и споразумения.

Министър Москов не спести оптимизма си. „Общото усещане беше, че тук всички сме един за всички, всички за един като мускетари и това е начинът да променим здравеопазването в страните", каза той.

 


Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Преди 20 години имаше 168 лечебни заведения с 53 хил. сестри, сега са близо 400, с около 24 хил. сестри, представяте си за какво качество става дума, казва Петя Недкова
4 проекта за здравни промени в парламента

4 проекта за здравни промени в парламента

Три от тях са на ПП-ДБ, последният е на "Възраждане", те засягат дигитализацията, търговете в частните болници, ТЕЛК и т.н.
НЗОК и фармацевтите се разбраха

НЗОК и фармацевтите се разбраха

Аптеките ще получават 15% от крайната цена на 100% платените лекарства, но не повече от 25 лв. на опаковка

ВАС: Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси

ВАС: Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси

Решението е на петчленен състав на Върховният административен съд и е окончателно
Охранителите сбъркали с починалия англичанин

Охранителите сбъркали с починалия англичанин

Те са използвали несъобразена сила в конкретния случай в болница "Св. Георги" е преценката на фирмата, в която са работели
1 2 3 4 5 ... 123 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ