Искам думата

БЛС: Подкрепете лекарските протести

12-01-2018 10:45
Clinica.bg

press@clinica.bg
БЛС: Подкрепете лекарските протестиУбедени сме, че хиляди благодарни пациенти ще се присъединят, казват още от съсловната организация
Редица скандали разтърсиха сферата на здравеопазването през последните няколко дни. Многопрофилната болница в Ловеч обяви, че затваря врати. Сдружението на общинските болници реши да организира протестни действия на 15 януари. Какво е отношението на Българския лекарски съюз? Може да прочетете позицията на съсловната организация, публикувана без редакторска намеса.
Скъпи колеги,

Уважаеми дами и господа,

В условията на създалата се криза на доверие в здравната система, Българският лекарски съюз подкрепя протестните действия на Сдружението на общинските болници, организирани на 15 януари 2018 г. БЛС припомня своята принципна и последователна позиция, а именно, че здравето е капитала на една нация, основна ценност и приоритет,

част от националната сигурност на всяка държава.

Липсата на единна политика, ориентирана към устойчиво здравеопазване, което да отговаря на потребността на пациентите, довежда здравната система до невъзможност за правилно функциониране и поставя в опасност живота и здравето на гражданите.

Недостатъчното финансиране на сектора, натрупаният от предходните години дефицит в бюджета на НЗОК, административна тежест, предизвикани от тромава нормативна база, наложените лимити на болниците и неизплащането на надлимитната дейност, двойно по-ниският процент на публичните разходи за здравеопазване от средноевропейския, липсата на методика, за остойностяване на медицински труд, липсата на увеличение в цените на клинични пътеки, дори и повишаване на минималната работна заплата 11 пъти през последните години (2007 г. -180 лв., 180 г.-510 лв) доведоха до

"изнемогване" на лечебните заведения и до фалити на болници.

Независимо от представените експертни предложения от БЛС за промени в нормативната и законодателна база в системата, с цел подобряване условията на работа на заетите в сектора, до момента те не са взети предвид.

Изчерпано е и общественото доверие към институциите, ангажирани с реформи в здравеопазването, както и към целия здравен сектор. Рушат се отделни системи на всички нива. Не се взема предвид житейския, професионален и социален статус на медицинските специалисти, което генерира голяма част от недоволството на заетите в системата медици.

Първите симптоми на предстоящата криза е критичното състояние на най-малко 12 от общинските болници в страната, които са пред фалит. В най-тежко положение са болниците в Свищов, Белоградчик, Омуртаг, Тутракан, Петрич, Чирпан, Ловеч и Гоце Делчев.

Невъзможността за овладяване на кризата в същите лечебни заведения ще ограничи крайно достъпа до пациенти до здравна помощ в засегнатите райони, което противоречи на конституционните права на хората за гарантиран достъп на всеки гражданин до медицинска помощ. Ако държавата не предприеме спешни мерки за обезпечаване дейността на общинските лечебни заведения,

рискуваме системата просто да спре да работи

- контингентът от пациенти ще трябва да се пренасочи към областни и университетски болници, които поради лимитиране на дейността им, няма да могат да отговорят на нуждите на гражданите; работата на спешна помощ се бъде максимално затруднена, защото линейките няма да могат да транспортират пациенти в най-близките до тях лечебни заведения, цели райони ще останат без възможност за лечение на граждани.

В условията на тази здравна катастрофа, УС на БЛС застава зад справедливите протестни действия на колегите и апелира за светкавична реакция на държавата относно финансовото стабилизиране на общинското здравеопазване.


Исканията, направени от Сдружението на общинските болници са следните:

1. Отпускане на целева субсидия от републиканския бюджет в размер на 30 млн. лв. за финансово оздравяване на общинските лечебни заведения, намиращи се извън столицата и областните градове.

2. Спешно изплащане на надлимитна дейност за последните две и половина години и увеличаване на цените на клиничните пътеки, покриващи масовата патология, изпълнявани предимно в общинските лечебни заведения.

3. Спешно да се предизвика дебат за развитието на българското здравеопазване, на който всяка една от заинтересованите страни да предложи цялостен модел за система на здравеопазване, позволяващ с ресурса, който страната ни отделя, да се постигнат по-добри резултати.
БЛС счита, че вече е време да се осъзнае

необходимостта от обща концепция за промени в здравния сектор,

за да може българското здравеопазване да бъде спасено. В противен случай, пациентите няма да има къде да бъдат лекувани, нито ще има кой да ги лекува.


Уважаеми колеги,

Моля, всеки един от Вас за активна подкрепа в предстоящите действия на общинските болници. Протестът ще бъде в рамките на час, като за целта на 15.01.2018 г. от 12 до 13 часа лечебните заведения в страната ще прекратят работа, персоналът ще излезе пред болниците или пред сградите на общините. Независимо от протеста, всеки пациент, който е приет в лечебните заведения, както и спешните случаи, ще бъдат обезпечени от колегите ни.

Убедени сме, че към справедливия протест на медиците от общинските болници, наред с оперативното ръководство на БЛС, ще се присъединят и хиляди благодарни пациенти, които разчитат на Вас.


С уважение:

Д-р Венцислав Грозев

Председател на БЛСИ пациентите застават зад сестрите

И пациентите застават зад сестрите

Професионалистите по здравни грижи са ресурс, който трябва да бъде съхранен на всяка цена, казват от НПО
БЛС удари рамо за протеста на сестрите

БЛС удари рамо за протеста на сестрите

Спасяването на здравните грижи е всъщност спасяване на нашата нация, казват от БЛС
3000 здравни работници на протест

3000 здравни работници на протест

Глад за 30 000 медицински сестри в страната, специалистите искат стартова заплата равна на три минимални
Лекари от Ловеч блокират „Тракия“

Лекари от Ловеч блокират „Тракия“

Персоналът още не е получил заплатите си за януари, излиза на протести всеки ден
Частните болници – без дългове, общинските със - защо?

Частните болници – без дългове, общинските със - защо?

Едва 10% от лечебните заведения са пред фалит, заяви зам. здравният министър Бойко Пенков
Хората ни подкрепиха

Хората ни подкрепиха

В сряда МЗ представя предложенията си след протестите на общинските болници
И синдикатите зад общинските болници

И синдикатите зад общинските болници

Заедно с работодателските организации, те искат незабавна среща с властта за спасението им

Над 28,5 млн. за общинските болници през 2018

Над 28,5 млн. за общинските болници през 2018

Ще се преразгледат цените на клиничните пътеки и ще се актуализират медицинските стандарти, обещава МЗ

Къде са 124 млн. лв. от надсъбрани вноски?

Къде са 124 млн. лв. от надсъбрани вноски?

Лимит на здравето не може да има, но за чиновниците то е само разход и цифри, казва д-р Галинка Павлова


Пациенти подкрепят протеста на общинските болници

Пациенти подкрепят протеста на общинските болници

Трябва национална програма за оздравяването им, казват от „Заедно с теб"

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2018