Над 400 лекари годишно напускат България

07-12-2017 13:00
Все още основната причина за миграцията на специалисти е ниското заплащане у насНад 400 лекари годишно напускат България
Мая
Мая
Ковачева
kovachevamaya@yahoo.com
Повече от 400 лекари напускат България и заминават за работят в чужбина всяка година. Това съобщи д-р Юлиян Йорданов, председател на Акредитационния съвет на Българския лекарски съюз.
"От години съсловната организация прави подобна статистика, тъй като всеки медик, който иска да замине зад граница трябва да получи от нас сертификат за добра медицинска практика. През последните няколко години въведохме и специален въпросник, в който лекарите отбелязват причините за своето решение", казва той. Според данните всяка година между 400 и 430 медици отиват да работят в чужбина. Само през 2014-а бройката им е била 512. Д-р Йорданов споделя, че не се забелязва тенденция за увеличение, но от БЛС нямат обратна връзка колко специалисти се връщат в родината. Някои от заминаващите предпочитат да работят на две места.

Предпочитаните държави

На първо място сред най-предпочитаните държави в момента е Германия. Все повече специалисти заминават в Ирландия и тя се нарежда втора. Преди години, когато БЛС започва да събира данните най-много специалисти избирали Великобритания. Сега островната държава вече е на трето място. Според д-р Йорданов причината е, че Германия и Ирландия създават много добри условията за работа и подходящо заплащане. Именно това привличат все повече български лекари. Расте броят и на медиците, които се отправят към скандинавските държави. По-малко са желаещите за САЩ - по един, двама на година.

Най-желаните специалности

"При нас идват най-различни лекари - без специалност, с по една, а и с две, три специалности", разказва д-р Йорданов. Според него най-много анестезиолози напускат България. На второ място са хирурзите, следват ги общопрактикуващите лекари и акушер-гинеколозите. Преди години в странство за заминавали повече мъже, но сега статистиката сочи, че полът няма значение.

Причините

Миграцията на лекари не е проблем само на България. Всички страни от Източна Европа се сблъскват с този казус. Недостиг на специалисти има и в Румъния, Чехия, Полша. Повечето от тях заминават за Англия, Германия, Франция. Западните лекари пък се местят в САЩ. Според данни на Европейския съюз през 2020 година ще има 1 млн. недостиг на лекари на стария континент. Сред първите причини за заминаване българските медици посочват по-доброто заплащане. "Не може у нас един млад лекар да получава 700-800 лв. заплата, от които голяма част отиват за наем, ако няма собствено жилище. В същото време в Германия му предлагат 2500 - 3000 евро", казва д-р Йорданов. Данните сочат, че след парите, българските медици бягат, за да потърсят по-добро кариерно развитие, специализация или професионална квалификация. На трето място са проблемите в здравната система у нас.

Решението

Ако държавата се съсредоточи върху тези три проблема, все по-малко лекари ще заминават. "Важно е да се остойности медицинския труд у нас. И то не само на младите лекари, а на лекарите изобщо. Трябва да се създадат максимално добри условия за специализация и в големите, и в малките градове. Реформата в системата на здравеопазването е задължителна. Това са мерките, които трябва да се предприемат. Българските лекари са едни от най-добрите. Те са високо уважавани в Европа", споделя още д-р Йорданов.

МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона

"Сърце и мозък" затрудни контролните власти

Проверката продължава трети месец, все още се чака становище от външен консултант, след това ще се произнесе и ИАМН
Джипитата на село на курс по спешна помощ

Джипитата на село на курс по спешна помощ

Ще се обучават още специалисти, медицински сестри и лекарски асистенти, предвижда проект
Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на болниците от властта. Това попитахме д-р Георги Гелов. Той е директор на МБАЛ – Хасково.
Продължава набирането на кадри

Продължава набирането на кадри

12 са към момента офертите за работа в специализираната секция „Кариери" на Българския лекарски съюз
1 2 3 4 5 ... 511 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ