Европа

Шест са възможностите за европари догодина

25-10-2017 06:59
За финансиране могат да кандидатстват университети, фирми, клъстери и лабораторииШест са възможностите за европари догодина
Clinica.bg

press@clinica.bg
Шест са възможностите за финансиране на болници, университети и фирми в сферата на здравеопазването по европроекти през следващата година. Средствата, които биха могли да влязат в сектора възлизат на 80 млн. лв., показва анализ на консултантската компания „Симбула". Той беше представен по време на конференцията „Актуални проблеми пред финансовото управление на лечебните заведения за болнична помощ", на която clinica.bg бе медиен партньор.

Първата опция е по програмата „Наука и образование за интелигентен растеж". По нея през 2018 г. ще бъде отпусната безвъзмездна помощ от 100 млн. лв. за изграждане на регионални научни центрове. Очакваната дата за обявяване на процедурата е през март следващата година. По програмата могат да кандидатстват университети, научноизследователски институти, агенции за технологичен трансфер, иновационни посредници, ориентирани към изследователска дейност, местните власти.

Опцията за здравни проекти е по Компонент 3

– Здравословен начин на живот и биотехнологии, където са заложени 35 млн. лв. от 100 млн. лв. за процедурата, като размерът на финансовата помощ на проект ще е от 1 до 3 милиона лева. Допустимите дейности са „ефективно сътрудничество" с предприятия или други научни организации, създаване и укрепване на изследователски групи от студенти, докторанти, постдокторанти и техни научни ръководители за проиновативни изследвания с възможност за създаване на стартиращи иновативни микропредприятия, създаване и защита на интелектуална собственост и много други.


Следващата възможност за финансиране е по процедурата

„Уникални научни инфраструктури". Размерът на финансовото помощ е 44 млн. лв. Тя ще бъде обявена през август, а крайният срок за кандидатстване е декември 2018. Целта й е да се подкрепи развитието на научните структури у нас, по нея могат да кандидатстват БАН и медицинските университети, НПО-та. Допустимите дейности са подготовка на проект, обучение на изследователите, оборудване на научни структури, събиране на масиви с данни и др.


Третата възможност за финансиране ще е по програмата

„Иновации и конкурентоспособност". Тя ще стартира края на декември и началото на 2018 г. По тази програма в сферата на здравеопазването може да се кандидатства по процедура „Насърчаване на предприемачеството в области, свързани с европейски и регионални предизвикателства и секторите на НСНМСП". Целта е насърчаването на създаване и развитие на нови предприятия в за производство на лекарствени вещества, медицински и зъболекарски инструменти. Безвъзмездната помощ е за над 34 млн. евро. Допустимите кандидати са микро, малки и средни предприятия, като процентът на съфинансиране е 90, а размерът на помощта за всеки проект е от 50 хил. лв. до 391 166 лв.


Другата процедура по тази програма, която засяга здравеопазването

е „Създаване и развитие на тематично фокусирани лаборатории". По нея има 5 млн. евро, като помощта за всеки бенефициент може да варира от100 хил. лв. до 1.5 млн. лв.

Отново процедура в рамките на същата програма, по която може да кандидатства фирми в здравеопазването е „Стимулиране внедряването на иновации в предприятията". По нея има заделени 55 млн. евро, а конкретната помощ за всеки проект е отново от 100 хил. лв. до 1.5 млн. лв. Процентът на съфинансиране обаче може да стигне и до 90, а обявяването на процедурата е декември 2018 г.


Последната процедура в програмата „Иновации и конкурентоспособност",

която засяга здравния сектор е „Развитие на иновационни клъстери". Там финансирането е в рамките на 15.8 евро, а обявяването й се очаква да е септември догодина. Там за всеки проект може да се получи сума между 200 и 500 хиляди лева.


Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Пет линейки извозват ранени към Сърбия

Оперират едно от двете деца в „Пирогов", а другото вече е контактно, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Е-аптеките станаха 100

Е-аптеките станаха 100

От 2020 г., когато започна пандемията досега, са се появили 48, показват данните на ИАЛ

Вендинг лекарства и в Търговище

Вендинг лекарства и в Търговище

Два автомата ще продават медикаменти без рецепта денонощно, те са поставени в територията на аптеки

Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
1 2 3 4 5 ... 456 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ