Промени

По-малко бюрокрация за хората с увреждания

12-10-2017 11:55
Облекчава се административната тежест и за доставчиците на помощни средства и медицински изделия, решиха депутатите По-малко бюрокрация за хората с увреждания
Clinica.bg

press@clinica.bg
С по-малко документи ще боравят вече инвалидите у нас и фирмите, доставящи помощни средства и медицински изделия. Това решиха депутатите с промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. Новите текстове бяха приети със 141 гласа „за", след като бяха одобрени от Министерския съвет в края на септември.
Промените ще имат положителен ефект за около 530 000 лица с увреждания и за още 328 лица, които предоставят различни помощни средства, обясни заместник-председателят на Комисията по труда, социалната и демографска политика от ГЕРБ Светлана Ангелова. По думите й по-ниската административна тежест за този контингент от хора ще оптимизира работата и

ще подобри качеството на социалните услуги.

Три от декларациите, които се подават за регистрация от фирмите-доставчици на медицински изделия, ще бъдат обединени в една, гласят приетите промени. Необходимата информация от Национална база данни „Население“, Търговския регистър и Националната агенция по приходите пък ще бъде събирана служебно. Освен това отпусканите средства за транспорт в страната се обвързват с целевите помощи за покупка и ремонт на помощни средства, приспособления и медицински изделия.

Изменя се също заявлението, което обединява искането за извършване на социална оценка и отпускане на месечна добавка за социална интеграция. Срокът за изготвяне на социален доклад пък ще бъде намален от 30 на 20 дни, решиха още депутатите.

По-ниската административна тежест обаче

 

няма да реши истинските проблеми

 

на хората с увреждания, включи се в дебатите депутатът от БСП Михаил Христов. При инцидент той губи двете си ръце, но е параолимпиец, двукратен световен шампион на скок дължина за хора с увреждания. „Десет процента от населението на България са хора с увреждания, 80% от тези хора живеят под прага на бедността, 82 на сто от децата с увреждания не посещават редовно училище. В инструкцията за помощните средства продължава да присъства думата „дървена протеза” и други технически помощни средства излезли от употреба”, коментира истинските проблеми той. По думите му има риск облекчаването на административната тежест за доставчиците на медицински изделия да има обратен ефект и вместо да подобри качеството на услугите, да отвори ниша за допълнително източване на средства от бюджета.


МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона

"Сърце и мозък" затрудни контролните власти

Проверката продължава трети месец, все още се чака становище от външен консултант, след това ще се произнесе и ИАМН
Джипитата на село на курс по спешна помощ

Джипитата на село на курс по спешна помощ

Ще се обучават още специалисти, медицински сестри и лекарски асистенти, предвижда проект
Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на болниците от властта. Това попитахме д-р Георги Гелов. Той е директор на МБАЛ – Хасково.
Продължава набирането на кадри

Продължава набирането на кадри

12 са към момента офертите за работа в специализираната секция „Кариери" на Българския лекарски съюз
1 2 3 4 5 ... 511 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ