Тангото между пушачите и ХОББ завършва със сълзи

15-04-2016 20:31
В България 400 000 души страдат от болестта, но се лекуват само 76 000, твърди д-р София АнгеловаТангото между пушачите и ХОББ завършва със сълзи
Има ли връзка между Хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/ и пушенето, и каква е тя? За този бич на съвремието ни говори пулмологът д-р София Ангелова по време на форума „Здраве за всеки" в столицата днес. Д-р Ангелова е специалист по белодробни болести, завежда Кабинет за борба с тютюнопушенето и е председател на Националната Асоциация за борба с белодробните болести.
Какво е ХОББ? Хроничната обструктивна белодробна болест е един най-сериозните проблеми на здравеопазването в световен мащаб, свързан най-вече с тютюнопушенето. По данни на Световната здравна организация около 10% от населението на планетата страда от заболяването, като всяка година се регистрират близо 3 милиона смъртни случаи. Счита се, че до 2020 година ХОББ ще бъде третата водеща причина (след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт) за смъртността сред населението. Въпреки високата заболеваемост от ХОББ, информираността на хората за болестта е крайно недостатъчна – 75% от болните не знаят, че имат заболяване.

"ХОББ може да се сравни с триглава змия", илюстрира образно болестта д-р Ангелова. Едната глава на тази змия поема пушачите, втората поглъща пасивните такива, а третата е за пациентите с бронхиална астма, които не са се лекували активно. За съжаление заболяването не е диагностицирано на сто процента. Най-много диагностицирани с него са в САЩ, след тях са Полша и Германия.

В България повече от 400 000 души страдат от ХОББ. Според анализите на НЗОК обаче от всички тях са се лекували само 76 000 пациенти с тази диагноза. Това е огромен проблем не само за страдащите и лекарите, но и за цялото ни общество, казва д-р Ангелова. Според нея основна причина за болестта е тютюневия дим. Убедена е, че 95 на сто от пациентите в белодробните клиники, кабинети и здравни заведения са пушачи.

„Под влияние на тютюневия дим дихателното дърво се превръща в една гола тръба", за която идеалният фенотип на ХОББ е пушачът. Повечето пристрастени към папиросите нямат белодробен паренхим и по някое време започват да дишат като риби на сухо. Великолепният руски актьор Олег Ефремов е страдал от белодробен емфизем, но въпреки това не е вадел цигарата от устата си. Накрая умира от емфиземна форма на ХОББ. Впрочем от същата болест почива и писателят Максим Горки. „Тангото между пушачите и ХОББ завършва със сълзи, за съжаление", коментира д-р Ангелова.

Проучване, публикувано още през 2000 година сочи, че дименето намалява ефекта на кортикостероидите, а всяко друго лечение е силно затруднено. Катранът от цигарите обвива с тъмнокафява течност белите дробове, лекарствата се разливат върху нея и няма никакъв резултат от третирането.

Много млади пушачи страдат от пневмоторакс, опасно и болезнено заболяване, но въпреки това продължават да димят. Важно е да знаят, че колкото по-рано се откажат от вредния си навик, толкова по-бързо се приближават до непушачите и белите им дробове се спасяват от преждевременно стареене. Пушенето активира генът, който разрушава колагена и кожата старее по-бързо, а това е необратим процес.

Кога да търсим специалист?

При кашлица три месеца в две последователни години, при хронична такава повече от 4 седмици, веднага трябва да се обърнем към лекар. Също така - при тютюнджийската кашлица, чести инфекции на дихателните пътища, задух, лесна умора, нощно хъркане и сънливост през деня.

ХОББ е хронично заболяване, което не може да се излекува на сто процента. Но може да се подобри състоянието на болните като се намалят симптомите. Основното лечение е инхалаторното. За съжаление българинът обикновено чака „да му мине" от само себе си, а това е груба грешка.


Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Следващата седмица се очаква у нас да се извърши ротацията на властта. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков вече не веднъж заяви, че се оттегля от поста. Какви са резултатите от работата му, попитахме д-р Мими Виткова. 

Фелдшерите с право на съсловна организация

Фелдшерите с право на съсловна организация

Това предвижда проектозакон, заедно с лекарските асестинти те ще бъдат вписвани в регистър, етична комисия ще следи за дейността им
Нови правила за продължаващото обучение

Нови правила за продължаващото обучение

Това обещаха депутатите в здравната комисия след изслушването на двете страни в случая „Даная" на днешното си заседание

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Седем специалности вече повече от пет години нямат действащи медицински стандарти. Една от тях е Анестезиология и интензивно лечение. Защо е така, пречи ли на някого този стандарт и на кого, каква е перспективата пред българското здравеопазване в следващите години. Това попитахме проф. Атанас Темелков. Той е зам. председател на Българското дружество по Анестезиология и интензивно лечение.

Пирогов без финансови злоупотреби

Пирогов без финансови злоупотреби

Проверката на АДФИ приключи, издадени са единствено 4 акта за административни нарушения, съобщиха от спешната болница

Аптеките ще правят промоция на здравето

Аптеките ще правят промоция на здравето

Автомати за лекарства ще могат да се поставят извън тях и дрогериите в рамките на областта, предвиждат промени в ЗЛПХМ

Не знаем защо липсва стандарт по Кардиология

Не знаем защо липсва стандарт по Кардиология

Като дружество, работихме усърдно, за да направим един добър документ, създаден от експерти, казва доц. Васил Трайков
Здравната комисия гледа Пирогов и Лозенец

Здравната комисия гледа Пирогов и Лозенец

В четвъртък депутатите в нея ще изслушат проф. Николай Габровски за спазването на стандарта по неврохирургия, а НЗОК и ИАМН за снабдяването с лекарства

Нужни са 20% увеличение на КП за заплатите

Нужни са 20% увеличение на КП за заплатите

Недоумявам, защо министър Хинков заяви, че спирам и едва ли не саботирам новата болница, казва д-р Панайот Диманов
Министър Хинков си писа 4

Министър Хинков си писа 4

На наследника си той пожела да не се поддава на политически внушения, отменил конкурсите за директори на болници под натиск
1 2 3 4 5 ... 107 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ