До 20% от смъртните случаи в онкологията са от недохранване
Целта и задачата ми е да запозная общество, колеги с един от важните проблеми по отношение на лечението на нашите пациенти, какво правим по отношение на тяхното хранене, хранителен статус, хранителен режим. Онкологичните пациентите имат риск от възникване и развитие на малнутриция, когато лекуваме един пациент с онкологично заболяване, ние се стремим подходът да бъде комплексен, човек да бъде огледан от всички специалисти, които да предложат вариант за лечение на неговия проблем като освен терапиите, които са насочени към лечение на самия рак, се стремим да предлагаме и т.н. интергративни терапии, което означава, да покажем на един човек как трябва да се храни, какъв трябва да е режимът му на сън, какви трябва да са допълнителните активности, които трябва да прави, за да води един качествен живот и когато ние провеждаме едно комплексно лечение по никакъв начин да не намаляваме качеството на живот на самия пациент. Нашата група пациенти – онкологичните са засегнати от проблема с малнутрицията, който може да възникне преди пациента да дойде при нас, той вече да има малнутриция, може и да възникне в хода на лечението на онкологичното заболяване, като някъде от 15 до 40% от онкологичните пациенти дебютират с малнутриция. Както говорихме и предварително, при всяка наша визита, първото нещо, което правим е да претеглим пациента, да разберем колко килограма е на самата визита, в хода на времето да видим каква е тенденцията с тези килограми, като така индиректно си предвиждаме и ефекта от нашата терапия. Като най-често свързаните онкологични заболявания с риск от възникване и развитие на малнутриция са тези на гастроентестналния тракт, туморите на глава и шия, стомах, хранопровод, панкреас, като те са в различни проценти. Най-често може би се среща при карцином на панкреаса, стомаха, като всеки втори пациент го има това нещо. По отношение на менижирането на малнутрицията, процесът е поетапен, отново се стремим да е комплексен да има грижа от различен тип специалисти, като през различните етапи можем да започнем с подобряване на диетата, въвеждане на различни лекарства, стимулиращи апетита и добавяне на различни заместващи храни. По темата се знае много, но не се говори толкова много, може би. По отношение на причините, най-общо мога да кажа, че има един нарушен метаболизъм, карциномната болест води до едно хронично възпаление, измества продукцията на белтъци, мазнини и въглехидрати, вместо да се изграждат съответни структури на клетките към производство на цитокини, които намаляват апетита и оттам се поражда един порочен кръг за изместване към продукция на цитокини, а не на важните градивни единици на самите клетки. Когато телесното тегло започне да намалява, това е една от причините, които може да са свързани с неуспехи в нашето лечение и да доведат до токсичности от прилаганата терапия. По данни между 10-20% от смъртта от онкологична болест се дължи не на заболяването, а на малнутрицията. Само по себе си е проблем и за ефекта от лечението, човекът, който отслабва, който не използва ресурсите си, за да изгражда своите клетки, е ощетен и от ефект от приложената му терапия, който ефект се изразява времево и в самото качество на живот.
Колко струва доплащането за храни
Когато преценим, че един пациент има нужда от добавяне на хранителни вещества, в неговото хранене, цената е за добавъчното хранене, в никакъв случай не замества основното. За цената на флаконче, не съм много запознат, но когато става въпрос за ентерална храна с калориите, които съдържа. Примерно, ако искаме да добавим 600-800 калории, може би това струва между 20-30 лв. на ден. Много от нашите пациенти в зависимост от това, къде е разположен карциномът и след начертаване на терапевтичната стратегия, ние насочваме предварително да се постави гастростом, примерно при хранопровод, стомах, тумори на глава и шия. Може би това ще е един вид улеснение за последващо изписване на храни. Когато по някаква причина стомашно-чревният тракт не работи, ние тогава прибягваме към т.н. параентерални храни, венозни храни. Хубавото е, че голям процент от нашите пациенти избират да си поставят съдов порт, една подкожна мембрана, която се поставя в подкожието и е свързана с голям кръвоносен съд- вените на шията, като през такива устройства, лесно може да се осъществи параентералното хранене. Когато един пациент е на територията на лечебно заведение, в нашата структура, ние осигуряваме безплатно за сметка на самата клинична пътека или начина, по който е организирано финансирането. Проблемът е обаче, когато се изпише човекът и си отиде вкъщи. Не е трудно да го обучим да си провежда парантералното хранене извън болнично заведение, въпросът е за финансирането. За балансираните парантерални храни цената е малко по-висока, като може би с 40-50 лв. нагоре на ден. Тук става въпрос само за храните, отделно самият пациент може да има дефицит на микронутриенти, витаними, различни, които се изписват отделно и осигуряват допълнителна финансова тежест на самия пациент. Като цяло не съм се замислял колко би струвало това на ден, но сумата не е малка. Белтъчните разтвори също са скъпи. На територията на болницата са безплатни, навън обаче не са.
Защо се увеличава рака на дебелото черво
В своята генеза ракът е генетична болест, като процесът обикновено е многостъпален. Колегите засегнаха темата как от един полип, ако с течение на времето, той не се третира, с натрупването на все повече и мутации, една клетка започва да се изражда и да се превръща в злокачествена. Тя губи своите системи за апуктоза, за смърт на клетката и започва неконтролируем дележ. Причините са много, както от страна на съответните гени, които се съдържат в тези клетки, така и от страна на рискови фактори – канцерогени, които повлияват възникването и развитието на тази мутации, така че оттам да тръгне болест. Една от причините са храните – ESMO, СЗО категоризират, там може да се прочете за червените меса, за канцерогените, от препаратите, които се използват при обработка на зърнени култури, вредните газове и т.н. Причината не е само една, причините са много. Диетата може да е една от тях. Ние препоръчваме на нашите пациенти средиземноморски тип диета, наблягане на растителни храни и в определени дни от седмицата белтъчни храни от животински произход и месо. Причините са много, но в генезата си, ракът е генетична болест. И да допълня нещо много важно, което касае ракът на глава и шия, и на маточната шийка – HPV вируса, карциномите на маточна шийка, които впоследствие възникват, както и HPV aсоциираните карциноми на глава и шия могат лесно да бъдат предотвратени с поставянето на ваксина. Има разработена ваксина, тя не се покрива от НЗОК. Хубаво е, когато един човек още не е навлязъл в полова възраст да си постави такава ваксина и да предотврати сравнително лесно риска от възникването и на два типа рак.
Внесоха бюджетните закони в Парламента
От МС припомниха, че те са изготвени, за да се гарантирана фискалната стабилност и да бъде обезпечено нормалното функциониране на държавата
HPV – вирусът, който стига до всеки
Той е част от семейство с повече от 200 вида, които могат да заразят определени клетки на кожата и лигавиците и да доведат до рак
НЗОК плаща за 267 пътеки в болниците
По тях минималният престой е три дни, но това не означава, че човек трябва да се изпише, ако не е излекуван, напомнят експертите на фонда
Затваряме педиатрията за три месеца
Да спасяваш сърцата на децата е мисия
Бих искала да кажа на всички колеги, че при нас ще намерят екип, изключително всеотдаен към работата си и отворен към тях, казва сестра Людмила Николова
Ракът на младите
Кои са трите подхода за справяне с рака на маточната шийка, обясняват експертите от МЗ
2.3 млн. хоспитализации са много
БСК с резерви към бюджета на ДОО
Доказахме, че в България може да се прави скрининг
Европа през 2022 г. призова за тестове за рак на дебелото черво при хората между 50-74 години, но това все още не е част от пакета на НЗОК, призоваваме за промяна, казва д-р Росица Кръстева