коментар

Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

10-07-2024 15:14
Преди 20 години имаше 168 лечебни заведения с 53 хил. сестри, сега са близо 400, с около 24 хил. сестри, представяте си за какво качество става дума, казва Петя НедковаНужен ни е медицински стандарт по здравни грижи
Clinica.bg

press@clinica.bg

Национала среща на тема "Кадровата криза в здравеопазването - възможно ли е да бъде преодоляна" се провежда в болница "Св. Анна" днес. Може ли приемането на медицински стандарт за обезпечеността на медицински сестри да реши проблема и как може да разберете от презентацията на Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество в БАПЗГ, които организират събитието.

В проекта за медицински стандарт, който изработихме, се предвижда лечебните заведения да приведат дейността си с него в срок от една година от влизането му. Тоест, преди това трябва да има оценка на потребностите им, да се види какъв трябва да е броят медицински сестри спрямо тежестта на пациентите в тях и след това да се направи един план за това как може да се преодолее голямата криза в здравеопазването по отношение на специалистите по здравни грижи.

Анализът трябва да се изготви

от ръководителите на лечебните заведения в срок от една година. В случаите, когато броят на специалистите по здравни грижи е по-малък от определения в стандарта, трябва да се направи план за набавянето на тези специалисти, като в началото се допуска едно отклонение от 30%, като до 10 години то ще се редуцира на 10%. Тоест, ние няма да искаме да затворим лечебните заведения със стандарта, но приемането му е една необходима стъпка, за да може да функционира системата особено в болничната помощ, за която говорим в момента.

Ще дам и няколко примерни съотношения

за сестрите спрямо пациентите, които сме заложили в този стандарт. В структури с интензивни легла броят медицински сестри трябва да се определя на база съотношение една сестра на две легла при непрекъснат режим на работа. При педиатричните легла съотношението трябва да е една медицинска сестра на шест легла, в неонатологията - медицинска сестра или акушерка на 6 пациенти, в структура с терапевтични легла сме предвидили една сестра на 9 легла. Както и да ги смятаме, това са оптималните бройки.

Преди 20 години в нашата страна е

имало 168 лечебни заведения, в които са работели 53 хил. медицински сестри. В момента има близо 400 лечебни заведения, в които работят около 24 хил. медицински сестри, представяте си за какво качество става дума. В същото време лечебните заведения за болнична помощ продължават да растат, разкриват се постоянно нови и нови структури и не знам кой ще работи в тях. Ако няма държавна политика в това отношение и ние не заявим участие в нея с категоричното си мнение, не знам как ще се съхраним като съсловие. Това са проблемите, всички ги знаем.

В разговора си с ръководството на

болница "Св. Анна" стигнахме до извода, че за подпомагане дейността на медицинските сетри може да се използват до 20 или 30 процента здравни асистенти в самите отделения. Дейностите на здравните асистенти са включени в Наредба 1 на МЗ. Там много ясно са изброени дейностите на здравните асистенти, държавните стандарти за образованието им, асоциацията ни има лицензи за обучение и ресурс за това. Това ще бъде и един от ключовите моменти на споразумението с болница "Св. Анна".

Другият момент, за да стане привлекателна

нашата професия и колегите да имат самочувствие, е, че трябва да имат достатъчно възможности за квалификация и кариерно израстване, тоест не само да стават старши и главни сестри. У нас наредбата за придобиване на специалност в системата на здравеопазване не работи, затова обсъдихме възможността чрез курсове за продължаващо обучение да се проведе обучение за специфичните направления в нашата професия - педиатрични сестри, реанимационни и т.н. Тоест, това да стане с надграждане и смятам, че политиката на "Св. Анна" за заплащането трябва да стане държавна, така че възнаграждението да е според квалификацията.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
651 бебета инвитро за първите 6 месеца

651 бебета инвитро за първите 6 месеца

Във фонда за асистирана репродукция 2754 двойки са подали заявления за финансиране, съобщиха от МЗ

Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

Д-р Красимир Петров остав аначело на болницата, представител на държавата в борда ще е д-р Валентин Власаков, а независим член Олга Томова – Куцарова
1 2 3 4 5 ... 568 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ