Позиция

Няма разкол сред лекарите за протестите

06-04-2016 08:17
Д-р Володя Василев е председател на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари Няма разкол сред лекарите за протестите


Д-р Володя Василев е председател на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари от 2011 г. Той работи в 18 поликлиника в столицата, има и индивидуална практика. Протестите на лекарите продължават, но джипитата се оттеглиха. Има ли разнобой сред медиците, ще подкрепят ли Националният протестен митинг днес, попитахме д-р Володя Василев. Той е председател на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари.
Лично аз, както и моите колеги от Софиийското сдружение, което е асоциирано към Националното, ще бъдем на митинга в сряда, който е срещу хаоса в системата на здравеопазването. Кабинети обаче няма да бъдат затваряни. Направили сме обръщение заедно със Столична колегия на БЛС, за да заявим ясно позициите си.

Протестираме, че не ни плащат потребителските такси, половината от които са освободени и никой не ни ги възстановява. Искаме финансово изражение – по 1-2 лв. за профилактика и диспансер и т.н. Досега сякаш беше неприлично да си говорим за пари, а истината е, че същинското брожение сред колегите, е за пари. Не им достигат средства, с които да си заплатят разходите – на сестрите, за кабинетите, за нова литература, която им е нужна за осъвременяване на познанията им.

Искаме държавата да стартира процедурата за въвеждане на електронна здравна карта. И да отпадне системата за пръстовия идентификатор. Да започне и процес за подготовка на промяна в Закона за здравното осигуряване в частта му „Солидарност", като се обвърже електронната здравна карта с вноските на здравноосигурените лица или т.нар. личен пакет. Да се обвърже потребителската такса с минималната работна заплата и тя да бъде заплащана от всички от 6 до 12%, съгласно препоръките на Световната банка. Настояваме и за увеличение на парите за диспансерни и профилактични прегледи на възрастните хора.

Не искаме оставката на министър Петър Москов. Той разговаря вече с Националното сдружение, в което ние сме най-голямата структура. Поел е ангажимент в движение да отстранява проблемите, които ни затрудняват.

Досега колегите ми се притесняваха да изкажат своите недоволства от системата, за да не би пациентите да не ги разберат и да ги обвинят в алчност. Аз обаче смятам, че пациентите биха приели и изслушали нашите умерени искания.

Информацията, че има разкол и разединение сред личните лекари, е манипулация от страна на медиите. Протестите се случиха в цялата страна като гилдиите в отделните градове поетапно се включваха, нашият бе на 31 март. На страницата на Националното сдружение е публикувана декларация,с която те обявяват, че прекратяват Ефективните протестни действия, т.е. няма да затварят кабинети, но остават в стачна готовност. Просто и ясно. Също така, че подкрепят разумните искания на специалистите за митинга в сряда. Националният съвет на сдружението ни в цялата страна си излъчи хора, които договориха с министър Петър Москов клаузи в полза на джипитата, за които говорих по-горе.

Така че няма никакво противопоставяне на лекари срещу други лекари, не бива да се подвеждат хората с неверни тълкувания.


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
И ВАС спря лимитите

И ВАС спря лимитите

Решението на съда е временно, докато трае делото по поредната жалба от частните болници срещу всеки опит за финансов контрол
Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Преди 20 години имаше 168 лечебни заведения с 53 хил. сестри, сега са близо 400, с около 24 хил. сестри, представяте си за какво качество става дума, казва Петя Недкова
Двама лекари с обвинения за източване на НЗОК

Двама лекари с обвинения за източване на НЗОК

Злупотребата е в размер на 12 900 лв. и е осъществена чрез документна измама, съобщиха от прокуратурата
Рехабилитация у нас за деца от Украйна

Рехабилитация у нас за деца от Украйна

Такава възможност предложи министър Ивайло Иванов на посланик Олеся Илашчук, подготвя се посрещането на 50 подрастващи и техни придружители
1 2 3 4 5 ... 451 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ