интервю

БЛС да излезе с визия за здравната ни система

13-06-2024 06:15
И нека това бъде моделът, който да следват управляващите, защото политическата нестабилност не дава възможност да се правят дългосрочни решения, казва д-р Даниела ДаритковаБЛС да излезе с визия за здравната ни система
Clinica.bg

press@clinica.bg

Миналата седмица начело на регионалната лекарска колегия в Смолян застана д-р Даниела Дариткова. С нея разговаряме за това кои са проблемите и възможностите пред медицинските специалисти там, оказва ли влияние на достъпа и качеството до здравни услуги непрекъснатото роене на нови болници и какво може да бъде решението за здравеопазването ни.

- Д-р Дариткова, кои са най-големите проблеми, с които се сблъскват колегите ви в Смолян?

- Смолянаската лекарска колегия е една от малките в страната, това определя и основният проблем за региона - дефицитът на кадри. Той не намира във времето своето решение. Въпреки финансовата стабилност на лечебните заведения в областта и възможността за предоставяне на добри материални условия за работа, ние нямаме достатъчен приток на колеги, които искат да специализират в региона. Предлаганите места в областната, общинските болници и първичните практики, които са акредитирани за обучение, не се попълват и това е сериозна угроза в бъдеще достъпът на населението до медицинска помощ да бъде затруднен.

- Защо се получава така - има усилия и желкание за специализация от страна на институциите в региона, а желаещи няма?

- Това е проблем, който ще анализирам, защото при толкова много медицински университети и достатъчно завършващи лекари на фона на намаляващото население в страната, повечето колеги остават в големите университетски центрове и желаят да работят само там. Според мен се създава едно погрешно впечатление, че медицина може да се практикува само там, а условия за специализация и подготовка се предлагат и в отдалечените региони на страната. Това трябва да бъде достатъчно акцентирано пред завършващите колеги, за да могат те да изберат и места като Смолян, където да практикуват и да са полезни на пациентите, което е смисълът на медицината.

- Къде е кадровият дефицит - само в болничната помощ или и в извънболничната?

- По-драматичен е дефицитът в извънболничната помощ и най-вече при общопрактикуващите лекари. Регионът е трудно достъпен, с географски разпокъсани населени места и от много години няма достатъчно колеги, желаещи да специализират и работят, особено в по-малките населени места. След 24 години функциониране на новата организация на здравната система доста колеги общо практикуващи лекари са прекратили дейност. А първичната медицинска помощ е тази, която гарантира профилактиката, проследяването на пациентите и достъпа им до изследвания, специализирана и болнична помощ.

- Да разбирам ли, че основен приоритет в работата ви ще бъде кадровото осигуряване на региона?

- Трябва да обединим усилия с ръководствата на местните лечебни заведения и общините, за да се популяризира възможността за практикуване на медицина в областта. Също така да се продължи добрата традиция на т.нар. Чилова академия и да се организират други местни научни срещи, с цел да се поддържа добрата професионална подготовка на лекарите в региона. Защото натовареността на малкото работещи колеги сега е толкова голяма, че трудно имат достъп до курсове в по-отдалечени места.

- Един от големите проблеми в страната е новият КТД и заплатите в болниците, стои ли този въпрос на дневен ред в Смолян?

- Смятам, че лечебните заведения в региона работят в условия на добра осигуреност и финансова дисциплина, което дава възможност да се гарантират заплати на практикуващите в тях медици в рамките на договореното за страната, а някъде и при по-добри параметри. Въпреки това темата ще бъде на дневен ред в регионалната колегия, за да се търсят балансите. Подчертавам, че условията на заплащане за новопостъпилите за специализация млади колеги в областта са много атрактивни и се надявам това да бъде допълнителен мотив за привличане на кадри.

- В Смолян няма практика за безкрайно роене на лечебни заведения, но мислите ли, че това явление в страната се отразява на региона и доколко влияе на кадровия дефицит?

- Категорично безконтролното увеличение на лечебните заведения за болнична помощ води до дефицит на персонал и неефективно използване на кадровия ресурс. В повечето случаи това води до ниска използваемост на леглата и създава проблем на работещи отдавна лечебни заведения. Парадоксално е, че винаги се твърди за лошо остойностено болнично лечение, а се строят основно нови болници. Тази тема във времето не намери своето решение, но всички, които искаме да имаме стабилна здравна система, трябва да насочим усилия да се регулира състоянието на различните нива медицинска помощ, така че тя да отговаря на съвременните изисквания. Усъвършенстването и оптимизацията на съществуващите лечебни заведения в синхрон със съвременните постижения на медицинската наука ще гарантират в по- голяма степен качествена медицинска помощ.

- Смятате ли, че вече е дошло времето, когато съсловната организация на лекарите да вземе отношение по този въпрос - сега предстои национален събор през септември?

- Моето лично виждане е, че е най-добре съсловната организация да излезе с ясна визия за това как трябва да изглежда здравната система на България за един по-дълъг период от време - примерно след 5 години. И това да бъде моделът, който да следват политиците. Политическата нестабилност в момента не дава възможност да се вземат никакви дългосрочни решения по отношения на здравната политика, а тя е свързана не само с материалното осгуряване на сектора, а преди всичко с кадровото. Този баланс между материалното, кадровото и професионалното осигуряване на системата трябва да бъде очертан от съсловната организация, и тук отговорностите на БЛС са огромни.

- В тази връзка вие, като председател на регионалнат колегия бихте ли инициирали подобна тема на бъдещия събор?

- Бих обсъдила с колегите темата за това как съсловната организация предлага да се развива здравната система на България.

- Един от въпросите, който ще седи на дневен ред през септевмри е как НЗОК ще разходва средствата си, тъй като се очаква дефицит заради отпадането на лимитите на болниците. Каква според вас би могла да бъде регулацията, която да замени решението на КС?

- В предишната си роля на политик и законодател съм участвала в нормативното регламентирането на регулативните стандарти, които позволяват бюджета на здравната каса да бъде равномерно разпределен във времето, така че да се гарантира на всеки един етап възможността на пациента за достъп до болнична медицинска помощ със съответното финансово осигуряване. Смятам, че сега отговорността е на законодателната и изпълнителната власт, които в диалог със съсловната организация трябва да намерят най-доброто решение за гарантирането на правилното разходване на бюджета, така че да не се стига до дефицити. Преди смятахме, че информационната система ще гарантира достатъчен контрол на лечебната дейност и ще доведат до отпадане на нуждата от лимитите. За съжаление обаче информационната система не може да контролира индикациите за хоспитализация и оттам могат да произтекат завишен брой хоспитализации, което създава риск за бюджета на НЗОК. Но не смятам, че заложената възможност в НРД за намаляване цените на КП е решение, защото знаем, че финансирането на лечебните заведения става основно чрез тях.

- И накрая - какво очаквате след поредните избори в сферата на здравеопазването?

- В здравеопазването, както и във всички сфери на обществения живот очаквам стабилност отговорност и разумни решения.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
МБАЛ-Силистра на печалба за втора поредна година

МБАЛ-Силистра на печалба за втора поредна година

В лечебното заведение има и устойчива тенденция за ръст на средната работна заплата, през тази тя вече е увеличена с 300 лева
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Дете на 5 години с тумор на яйчника

Дете на 5 години с тумор на яйчника

Момиченцето е оперирано в Майчин дом, а прогнозите са добри, съобщиха от болницата

Помощ за пострадалите от пожарите

Помощ за пострадалите от пожарите

От АСП ще дадат до 1578 лв. на домакинство, а от БЧК раздават вода и оказват психологическа подкрепа

Приемат заявки за безплатна трапезария във Варна

Приемат заявки за безплатна трапезария във Варна

От услугата, която се предлага на уязвими граждани могат да се възползват 300 човека, сред които и инвалиди, съобщиха от общината
Безплатна вода и медицински пункт в Русе

Безплатна вода и медицински пункт в Русе

Организира ги общината, инициативата ще продължи до 19 юли включително заради горещините, съобщиха оттам
1 2 3 4 5 ... 831 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ