Коментар

ТЛ иска обществото да няма мнение

11-06-2024 14:29
Задачата на ОС е да взима отношение и дава становище по въпроси, засягащи създаването на Национална детска болница, казва Надежда ЦекуловаТЛ иска обществото да няма мнение
Clinica.bg

press@clinica.bg
Натиск се оказва върху Обществения съвет на Националната детска болница. „Търговска лига" е подала сигнал до ДАНС, която започва разследване на членове на Обществения съвет (ОС). Това са адвокат Мария Шаркова и Надежда Цекулова. Какво следва от тук нататък, попитахме Надежда Цекулова.
Недоумявам, защо ДАНС се заема с нас. Аз не съм компетентна по отношенията на правомощията на агенцията, затова няма да коментирам до каква степен тя има или няма право да се занимава по този въпрос. Лично мен се притеснява фактът, че от „Търговска лига", като изключително мощен икономически фактор в системата на здравеопазването, си позволяват да изискват обществото да няма мнение.

В крайна сметка, тя

използва стотици милиони лекове обществен ресурс. Фирмата, като производител, дистрибутор, търговец на лекарства и собственик на лечебни заведения и застраховател, на практика затваря кръга на здравеопазването. 

С жалбата й срещу

членове на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница казват, че точно обществото няма право на мнение по отношение на това, как там изразходват този ресурс. За мен проблемът е точно в това. Аз не бих искала да говоря от името на Обществения съвет, изказвам мое лично мнение. 

Всеки има право да
 
отнася към институциите, каквото намери за добре. По този начин би следвало да функционира демокрацията. За всеки, който почувства интересите си неправомерно нарушени би следвало да има някакви механизми, по които да ги защити. Това е напълно естествено и справедливо.

От тук нататък въпросът

е как работят институциите и по какъв начин те преценяват, кога да вземат отношение по един сигнал и кога да не вземат, както и по какъв начин да го направят. Затова е и големия дебат, дали живеем в правова държава или не – дали можеш да разчиташ на системата, както и справедливото и законосъобразно действие на различни звена в нея.

 „Търговска лига" смята,

че действията на Обществения съвет са неправомерни. Аз бих попитала, кои точно действия са неправомерни, тъй като той е консултативен орган към министъра на здравеопазването. Целта на създаването му е да взима отношение и дава становище по въпроси, засягащи създаването на Национална детска болница. Ние живеем в общество, което е подвластно и изпълнява техните решения. Това, което можем да направим е да се опитваме те да работят по-качествено.

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници от властта, как касата да контролира разходите, след като няма лимити, попитахме Янита Андреева. 
СЗО предупреди за фалшив Оземпик

СЗО предупреди за фалшив Оземпик

Медикаментът е бил открит в Бразилия, Великобритания и САЩ през миналата година

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промени

Безплатните зъбни протези още буксуват

Безплатните зъбни протези още буксуват

Последно те трябваше да започнат реално да се плащат от 1 август, но все още няма постигнато съгласие между БЗС и НЗОК

Напливът за нови клиники расте още

Напливът за нови клиники расте още

През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43

Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Промените за изписването на повече лекарства на една е-рецепта улесняват всички, но засега са без нужните финансови параметри, казва маг. фарм. Димитър Маринов

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

1 2 3 4 5 ... 561 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ