проблем

Винят столичната колегия в по-високи такси

04-06-2024 09:37
Съсловната организация ги е събирала неправомерно от членовете си от началото на 2023 г., като надвзетата сума е за около 1.5 млн.Винят столичната колегия в по-високи такси
Clinica.bg

press@clinica.bg

Столичната лекарска колегия е събирала по-високи такси за членски внос от медиците в рамките на година и половина без да има право. Това обвинение отправиха в отворено писмо до БЛС от Български лекари за ново здравеопазване. Ако това е така, изчисленията показват, че надвзетите суми са за около 1.5 млн. лв.

Според Български лекари за ново здравеопазване (БЛНЗ) проблемът идва оттам, че колегията е увеличила таквсите на 10 000 си члена от януари м.г. неправомерно. Дотогава тя е събирала всеки месец по 8 лв. на човек, а след това по 2% от МРЗ, което прави 15.76 лв. и 18.66 лв. Причината за промяната на ежемесечните такси е решение на събора на БЛС от 2022 г., с което се залага на национално ниво таксата да се изчислява като 2% от МРЗ.

За да се приложи и в София обаче,

е нужно репение на Общото събрание на СЛК, а такова няма, казват от Български лекари за ново здравеопазване. "Съгласно чл. 9, т. 7 от ЗСО, съборът на Български лекарскисъюз (БЛС) определя минималния размер на членския внос за страната, но конкретният му размер се определя от компетентните органи на управление на съответните районни колегии, в случая - СЛК. Съгласно чл. 9, ал. 1, т. 4 от Устава на СЛК, компетентният орган да определи точния размер на членския внос на членовете на СЛК е нейното Общо събрание (ОС)", казват от организацията. И добавят, че от януари 2023 г. досега липсват данни за проведено легитимно ОС, на което да се актуализира дължимата от членовете на СЛК вноска от 8 лв. на 2% от минималната работна заплата.

От БЛНЗ са категорични, че размерът

на дължимия членски внос към момента е 8.00 лв. на месец и всички събрани от януари 2023 г. досега по-високи месечни суми са незаконни и следва да бъдат възстановени на членовете. От организацията отправят предупреждението си към БЛС и чакат реакция оттам. 

По-късно от столичната колегия 

заявиха, че няма нарушение, тъй като са длъжни да се съобразяват с решенията на БЛС и няма как да събират такса под размера, приет от националния събор - 2% от МРЗ. " Решенията на Събора са задължителни за всички районни лекарски колеги и за всеки член на БЛС. Столична лекарска колегия-БЛС изпълнява стриктно решението на най-висшия орган на съсловната организация. Няма никакво основание за възстановяване на събрани средства от членски внос", заявиха оттам.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
651 бебета инвитро за първите 6 месеца

651 бебета инвитро за първите 6 месеца

Във фонда за асистирана репродукция 2754 двойки са подали заявления за финансиране, съобщиха от МЗ

Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

Д-р Красимир Петров остав аначело на болницата, представител на държавата в борда ще е д-р Валентин Власаков, а независим член Олга Томова – Куцарова
1 2 3 4 5 ... 568 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ