Интервю

Синузитът е свързан с алергичната хрема

24-05-2024 07:00
Идеалната чистота у дома и чести промивки на носа са обичайната превенция, възможна е и имунопрофилактика, казва проф. Румен БенчевСинузитът е свързан с алергичната хрема
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Седмата национална конференция "Пролетни алергологични дни" се проведе неотдавна. В програмата на форума залегнаха актуални тези, сред които алергичната хрема синузитът и терапевтичния подход към тези така чести състояния. Какво представялват тези заболявания, каква е симптоматиката, има ли превенция срещу тях и как се лекуват. Тези въпроси зададохме на единия от докладчиците проф. Румен Бенчев. Той е отоларинголов в УМБАЛ „Хил клиник".
- Проф. Бенчев , много хора се оплакват от хрема в голяма част от годината, но без да имат диагностициран проблем в носоглътката. Възможно ли е тя да е от алергичен тип?

- Напълно възможно е и това съвсем не е изолирано явление. Точно такъв тип хрема е на алергична основа. Особено неприятното при нея е, че за нея сезон няма, проявява се целогодишно. Типичен пример е тази към домашен прах, причинявана от акари. Както е известно, те се намират в чаршафите, възглавниците, навсякъде около нас. Както се казва, от тях отърваване няма.

- Все пак, няма ли средство за предпазване от алергичната хрема, както например има имунопрофилактика при хората, тормозени от полени?

- Честото пране и чистете са нещата, които могат да я ограничат до известна степен. Прилага се и дезинфекция, но и това не винаги помага. Акарите са навсякъде. Когато човек има алергия към тях, симптомите са неизбежни, при това са досадни и трудно отстраними. Все пак, има известно спасение и това е имунопрофилактиката. Ролята й е съществена, намалява оплакванията на пациентите. Подобно на тази срещу полените, действието й трае дълго време. Препаратите обаче се прилагат в продължение на близо година. Започва се с малки дози, за да може организмът постепенно да свиква, като те се увеличават постепенно. Възможно е да се постигне ниво, в което той вече да не реагира на проблема алергия. Това е основата на имунопрофилактиката. Промиването на носната лигавница с определени разтвори може, донякъде, да потуши симптомите. В тези случаи механично се измиват полепналите по нея алергени.

- Има и други алергени, които действат и тормозят хората през цялата година.

- Кои са тези алергени?

- Това са влагата, мухълът, гъбичките. Към тях се прибавят е тези, свързани с нашите домашни любимци – кучета и котки. Наборът от алергени, действащи целогодишно е много богат. По този начин симптомите на запушения нос и изтичане на бистра секреция от него постоянно.

- Може ли това упорито състояние да провокира по-сериозно заболяване?

- Да, тъй като алергията и тип възпаление. Когато човек я има, е по-склонен да има и придружаващи заболявания, каквито са синузитът, бронхиалната астма, чести възпаления на лигавицата на гърлото и серозен отит. Не е задължително те да се проявяват, но са по-чести при пациентите с алергична хрема.

- Един и същ ли е терапевтичният подход при всички видове алергии?

- Не може да се каже, че е един и същ, макар и да има общи неща. Обикновено се прилагат антихистаминови препарати, подтискащи хистаминовата реакция. По този начин не позволяват на алергичната реакция да се прояви. Така имаме едно лечение, за което може да се каже, че не е етиологично, тоест не премахва действието на алергена, а само механизмите, предизвикващи алергичните реакции. Това е много важно да се знае. Нататък имаме и друг вид терапия специално за тези на носа. Използват се спрейове с кортикостероидни препарати с много добре изразен противоалергичен и противовъзпалителен ефект. Алергията е нещо, което продължава във времето, хронично заболяване е. Настъпващите промени в лигавицата постепенно се задълбочават. В един момент може да се стигне до сериозно удебеляване на носната лигавица до токава степен, че то да предизвика силно затруднено дишане.

- Какъв е подходът в такива случаи?

- В такъв момент е подходящо провеждането на хирургично лечение. Един от тестовете, които се използват, за да се види, кога е дошъл моментът за него е чрез прилагане в носа на деконгестанти. Това са обичайните капки за нос. Действието им е около 12 часа. За това време се наблюдава отпушване на лигавицата и човек се чувства много добре. Проблемът е, когато вече в нея има настъпили промени. Тогава интервалите от прилагането на капките са много къси. В тези случай е усно, че каквото и лечение да се приложи, нещата няма да се оправят, ако няма хирургическа намеса. Обикновено се пристъпва към обгаряне на подлигавичното пространство на носната лигавица. Там са разширените от алергичните реакции кръвоносни съдове. Когато се направи изгаряне, в резултат поникват съдове с нормален калибър. Получава се фиброза от съединителната тъкан, носната лигавица се свива и дишането се подобрява. Ако обаче после не се продължи лечението с антихистамини и кортикостероидни спрейове, след няколко години състоянието ще се появи отново. Не се ли лекува, рецидиви ще има със сигурност.

- Алергичната хрема има ли любима възраст?

- Обикновено тя започва още от детството. Силно изявена е при младите хора и се проявява значително по-слабо в старческа възраст. В един момент при алергичния ринит може да се стигне до обилно изтичане на секрет от носа. Понякога той не отива напред поради запушването на носа, а се стича назад. Това, от своя страна, предизвиква затруднено дишане, наричано в България още „задна хрема". В много случаи то може да се свързано и с постоянна кашлица.

- Какъв е подходът на специалиста в такива случаи?

- Хирургически може да бъде направено изгаряне или замразяване на задния носен нерв, който отговаря за секрецията на носа. По този начин тя се намалява.

- Няма ли да се получи необративо нарушение в такъв случай?

- Не, то е подобно на обгарянията на носната лигавица, не се прилага върху нерва. Освен това, трябва да посоча, че в повечето случаи говорим не само за алергична хрема, но и за алергичен синузит. Лигавицата на синусите обаче е изложена на много по-малка експозиция на алергените, отколкото тази на носа. Тук обаче има един по-сложен механизъм. Когато в нея има оток, той затваря въпросните синуси. Това вече води създаване на условия да се образува секреция вътре в тях. При задържането й следва опасността от инфекция и развитие първоначално на остър синузит, а впоследствие и хроничен.

- Какво е лечението?

- Обикновено се правят промивки и вкапвания на кортитостероиден препарат. В повечето случаи те са достатъчни за поддържане на добро състояние и не се налага оперативно лечение. До хирургична намеса стигаме чак, когато вече имаме случаи на декомпенсация. При развитието на носна полипоза, което не е задължително свързано с алергията, лечението с медикаменти вече е доста по-агресивно. Ако то не се успешно, се прави и операция за отстраняване на полипите, за да се освободят синусите.

- Като цяло, има ли общи правила и превенция срещу алергиите?

- Както вече казах, чести промивки на носа и поддържане на изключителна чистота у дома.


Все повече млади пациенти с кожен меланом

Все повече млади пациенти с кожен меланом

15.4% от всички регистрирани в българския регистър, са под 45 години, обясни доц. Ива Гаврилова
Азбуката на кръвта

Азбуката на кръвта

За българите най-голяма е честотата на група А - около 43%, следвана от О – 32.5%, казва д-р Елисавета Грънчарова от ВМА

Прегряването при децата често се бърка с вирус

Прегряването при децата често се бърка с вирус

Генетично сме подготвени за подобни горещини, но не и през юни, когато по-високата влажност на въздуха може да доведе до бронхоспазми, предупреждава д-р Рада Прокопова
Алергията към полените е до октомври

Алергията към полените е до октомври

Ежегодна имунотерапия облекчава проявите, ангеодемът може да блокира дишането и доведе до задушаване, казва доц. Анна Валериева
Алцхаймер засяга 30% от хората над 80 години

Алцхаймер засяга 30% от хората над 80 години

Диагнозата трябва да се приеме не само като неврологично, но и обществено, социално-икономическо заболяване, казва д-р Филип Алексиев
Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Тя трябва да се уточни от специалист, казва доц. Владимир Ходжев от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив
Над 90 000 българи страдат от ХОББ

Над 90 000 българи страдат от ХОББ

В повечето случаи пациентите са пушачи над 40-годишна възраст, които се оплакват от хронична кашлица, задух и храчки, казва д-р София Ангелова
Болестите на щитовидната жлеза все по-чести

Болестите на щитовидната жлеза все по-чести

У нас 17% от жените до 60 г. страдат от понижената й функция, казва проф. Русанка Ковачева
Генната терапия тепърва ще навлиза и при слуха

Генната терапия тепърва ще навлиза и при слуха

Родителите трябва да знаят ползата от неонаталния скрининг, за да може всички деца с увреждания да бъдат открити възможно най-рано, казва доц. Петър Руев
Зависимостта е болест, но обществото не го осъзнава

Зависимостта е болест, но обществото не го осъзнава

Алкохолът и наркотиците „доставят" лесно щастие, чувство на обич и силни емоции, казва Светлана Йорданова
1 2 3 4 5 ... 60 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ