печално

Какви са вариантите пред детските сърдечни операции

14-05-2024 14:24
Заради кадровия дефицит и трайното бездействие на държавата почти 2 месеца тази дейност в НКБ се прави инцидентно, а бъдещето не е никак розовоКакви са вариантите пред детските сърдечни операции
Clinica.bg

press@clinica.bg

Липсата на здравна политика доведе до ескалация на поредния проблем у нас, поставяйки в опасност още една уникална дейност за страната ни - детските сърдечни операции. Заради недостига на медицински сестри в НКБ, те се правят все по-рядко. Неистовите усилия на специалистите през последните месеци са насочени да се решат спешните проблеми на пациентите, да не се допусне развитието на фатални усложнения и с помощта на държавата да се преодолеят кадровите недъзи на детската кардиология. Това обаче е невъзможно – няма как да се оправи проблема, на която и да е медицинска специалност или болница без да се сложи ред в здравната система, а точно от това държавата в лицето на изпълнителната и законодателната власт отдавна абдикира, завещавайки ни бъдеще на бързо оборотна, бананова медицина с висока смъртност. И все пак.

Проблемите с детските сърдечни операции са от години, но както clinica писа, през последните няколко месеца те ескалираха до крайност. В основата им седи факта, че и в отделението по реанимация за деца няма достатъчно медицински сестри. Според официалната информация на сайта на болницата в него трябва да работят 27 специалисти по здравни грижи, а децата със сърдени малформации след операция, които минават през него за година са около 300-350. Тези цифри обаче са в историята.


Ресурсите


По неофициални данни в момента в реанимацията на болницата частично функционират 4 легла с 8 сестри, като реално включените в графика са 6 сестри, които работят при огромно натоварване.


Резултатите


Заради кадровия дефицит преди великденските празници от болницата обещаха, че ще направят нов график, който няма да предвижда операции в пълен обем. Резултатите обаче се оказаха плачевни. По информация на clinica последната операция е направена в края на април, а първата е планирана заради изминалите празници към края на май - т.е. налице са поредните 4 седмици на принудително спиране н работата. Това допълнително натовари и без това дългата листа с чакащи, което според всички специалисти и най-вече на засегнатите родители е абсолютно неприемливо. Към момента списъкът вече надхвърля 100 пациенти, а при новата организация на работа ще се увеличава. График на операции от типа „2 седмици работа, 2 почивка", както се опитват да направят, макар и безуспешно в болницата, е неприемлив. С летните отпуски, които се задават пък той няма и да се спазва, а истинска оперативна програма няма как да има до септември.


Решението


То може да дойде само по един начин – с цялостното реформиране на здравеопазването и спирането на мафиотските модели в него. Това обаче доказано – не се случва от години и няма податки, че властта в лицето на политическите партии ще промени скоро поведението си. Затова в тази патова ситуация логично се търсят алтернативни решения и то отново на парче. Първото и най-логично предложение е част от чакащите операция пациенти да се поемат от други клиники в страната с опит в кардиохирургията. Второто е малките пациенти да се насочват за лечение в чужбина, още повече че Фондът за лечение на деца към НЗОК има опит в това. Но ще е твърде жалко да се заложи на този по-лесен вариант, след като в България имахме действащо отделение по детска кардиохирургия, заради което болни малчугани от други страни идваха у нас. И тук отново опираме до липсващата роля на държавата, която е задължена да прояви както контрол върху ситуацията, така и да намери решение на проблема. За съжаление тя работи в друга посока или поне това показват фактите, които мултиплицират негативния пример.


Лошият опит


През цялата минала година в страната бяха прекратени костномозъчните трансплантации на деца поради същата причина - липса на сестри в ИСУЛ. След смяната на началника на отделението тази година, се правят опити те да се възобновят, досега обаче има данни само за една при нужни 20-30. Сега в същото положение се оказаха и детските сърдени операции, с тази разлика, че тук нуждата на година е за 300 деца.


Причините


И в двата случая основните причини за спирането на уникалните и вискотехнологични дейности не са изолирани проблеми в лечебните заведения, не, че и такива липсват. Ликвидацията на медицината се дължи на системната липса на държавна политика у нас, която позволи да се нароят 360 болници, които имат за цел не да обслужват нуждите на пациентите, а да усвояват бюджета на здравната каса.


Последиците


Десетки специалисти предупреждаваха стотици и хиляди пъти за пагубните последици, до които ще доведе подобно затваряне на очите от страна на държавата. Въпреки това, в последните 20 години политиката за безконтролно роене на болниците не бе спряна, напротив. Така сега, въпреки че в НКБ предлагат високи заплати за сестрите, жилища, в които да живеят, както и други стимули, желаещи за работа няма, просто защото няма кадри. Аналогично е положението в ИСУЛ. И това е само началото на погрома. От дефицит на медицински сестри страдат всички болници и всички работят с незапълнение графици и без нужното качество на грижите. Но първите, които вече започват да приключват дейността си, са най-тежките специалности, където натоварването е най-голямо и затова кадрите предпочитат да отидат в по-малките или големи, обикновено частни, болници, които са основно с планова дейност и по-високи заплати заради по-големите доплащания от пациентите. В тях обаче няма уникални дейности, нито универсален прием, нито 24-часа отворени врати. Най-лошото е, че с лека ръка се унищожава нещо, за чието създаване са нужни усилията на няколко поколения. Така че в името на сляпата печалба за определени икономически субекти, толерирани от политическите партии, България скоро няма да има нито костно-мозъчни трансплантации, нито детска кардиохирургия, нито високотехнологична медицина, така като от години няма профилактика. За съжаление бъдещето е на бързо оборотна, бананова медицина с висока смъртност.


Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
1 2 3 4 5 ... 552 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ