Интервю

Разкрихме прием за сестри заради недостига им

20-05-2024 07:37
През предстоящата учебна година местата в НСА по специалността също ще бъдат 50, през 2025 – 2026 г. планираме да ги увеличим на 80, казва проф. Иван МазневРазкрихме прием за сестри заради недостига им
Clinica.bg

press@clinica.bg
През миналата година НСА разкри прием в специалност "Медицинска сестра". Какъв е интересът към нея, как се реализира обучението, как да се преодолее недостигът и от какви реформи има нужда здравеопазването и образованието, попитахме проф. Иван Мазнев. Той е главен секретар на Националната спортна академия и кардиолог.
- Проф. Мазнев, миналата година за първи път НСА започна прием на студенти учащи за медицински сестри. Запълнихте ли план-приемът и как преминава обучението ?

- След успешна подготовка и одобрение на проекта за разкриване на специалност „Медицинска сестра" от НАОА през учебната 2023 – 2024 г. стартирахме приема на студенти. Интересът беше голям и успешно запълнихме местата за обучение, които се финансират от държавата. Приехме и няколко студенти в платена форма на обучение.

- Как дойде идеята в Националната спортна академия, която на пръв поглед с свързва с друг профил, да се разкрие такава специалност, която е в полето на здравните грижи ?

- Идеята ни за разкриване на специалност „Медицинска сестра" е от близо 10 години. Мотивите за това решение са много. Разбира се, основният мотив е драматичният недостиг на медицински сестри в системата на здравеопазването в България и в Европейския съюз. Друг съществен за нас мотив е, че разполагаме с преподаватели по голяма част от учебните дисциплини, които са включени в обучението на медицинските сестри. Причината за това е провеждането на обучение по една друга регулирана здравна професия – кинезитерапия (физиотерапия), където сме лидер с над 80-годишен опит. В тази връзка от години имаме договори с над 25 лечебни заведения, в които провеждаме обучението. Разбира се, от значение е и фактът, че разполагаме с много добра материална база. Тя дава възможност не само за успешно обучение, но осигурява на студентите и отлични социално-битови условия.

- Имате ли достатъчно преподаватели за специалност „Медицинска сестра" и сътрудничество с болници, в които те да практикуват?

- Да, основният фактор за провеждане на успешно обучение са преподавателите. В тази връзка привлякохме водещи специалисти в тази област благодарение на тясното ни сътрудничество с Медицински университет – София. Дължа голяма благодарност на проф. Александрова, която беше декан на факултет „Обществено здраве" в този период, и на всички преподаватели, които се отзоваха на нашата покана. Освен преподавателите, от съществено значение за провеждане на обучението по тази здравна професия са клиничните бази, в които се провежда практическото обучение. Постарахме се да сключим договори с водещи лечебни заведения като УМБАЛ Токуда, УМБАЛ Лозенец, Медицински институт на МВР, МБАЛ Вита и др. Още от първата година ръководството на УМБАЛ Токуда осигури няколко стипендии и покри таксата за обучение на първите десет студенти, класирали се с най-висок бал. От предстоящата година и МБАЛ Вита се включи в тази инициатива.

- Какви са плановете Ви за следващата академична година? Какъв ще е план- приемът за сестри, колко бройки ще предложите на МОН?

- През предстоящата учебна година план-приемът на студенти, обучението на които се финансира от държавата, ще бъде също 50 места. Имайки предвид големия интерес към специалността, през учебната 2025 – 2026 г. планираме посочените места да бъдат увеличени на 80.

- Всъщност недостигът на сестри е огромен и задълбочаващ се проблем на здравната ни система, често се говори, че трябва да се увеличи план-приемът в университетите. Мислите ли, че това е решение на проблема и до каква степен?

- Нарастването на план-приема е необходимо условие за увеличаване на броя на завършващите специалисти. Другият фактор е стимулирането на интереса на младите хора към специалностите в системата на здравеопазването, в частност към специалността „Медицинска сестра". Не е тайна, че някои университети не успяха да изпълнят план-приема. Трябва да имаме предвид, че тази професия е тежка и отговорна и основният фактор, който може да увеличи интереса към нея, е адекватното заплащане. Факт е, че в немалко водещи лечебни заведения, най-вече в големите градове, заплащането е вече добро, над средното за страната. Едновременно с това, в по-малките градове заплатите са, меко казано, неадекватни и в някои случаи са на ниво минимална заплата.

- А как според Вас да се преодолее кадровия дефицит на специалисти по здравни грижи в страната, а и на лекари, какво трябва да се направи?

- Единственият реалистичен и ефективен подход за преодоляване на дефицита е увеличението на разходите за здравеопазване, което ще доведе до нарастване на възнагражденията на здравните специалисти. Известно е, че, от една страна, здравните осигуровки в България са ниски, а от друга, едновременно с това много хора, включително с високи доходи, се осигуряват на минимална заплата.

- Има ли достатъчно интерес от младите към професията медицинска сестра изобщо, какво е Вашето мнение?

- Както вече споменах, интересът към професията в момента не е висок, но мисля, че в бъдеще ще нараства.

- Като лекар кои според Вас са най-належащите реформи, от които се нуждае здравната ни система?

- Непрекъснато се говори за реформи в здравната система. Това е много сложен и същевременно болезнен проблем за обществото. Трябва да се има предвид, че в света няма идеален модел на здравна система. Едновременно с това, в здравната система в България има и много недостатъци, но има и предимства.

- А образователната, в частност образованието по медицина и здравни грижи?

- Що се отнася до образованието по специалности от здравните професии, може да се каже същото – има и предимства, и недостатъци. Разбира се, реформи винаги са необходими, стига те да са целесъобразни.

- Какво смятате за идеята висшето образование да е безплатно и студентите да не заплащат такси?

- Висшето образование в България и в момента е безплатно за приетите студенти, за които държавата осигурява средства за обучението. Що се отнася до таксите за обучение, които реално не са високи, тяхното премахване според мен е неразумно. Това ще се отрази негативно върху мотивацията на младите хора, ще доведе до девалвация на висшето образование, ще премахне градивния ефект на самоучастието в образователния процес. Едновременно с това ще намали приходите на университетите, ще премахне конкуренцията, а от там и качеството на образователните услуги.

- Очаквате ли да се реализира повишението на заплатите във висшето образование наистина?

- Крайно време е висшето образование да бъде обезпечено с по-висок финансов ресурс. Не е приемливо професор да получава заплата, която е по-ниска от средната за страната. За съжаление, реализирането на заложените промени в ЗВО се забави, а и механизмите, по които ще се реализира, са неясни.


МУ-Пловдив търси асистенти

МУ-Пловдив търси асистенти

Обявени са общо 12 конкурса със 17 места, някои от тях са за непълно работно време
Двама шестокурсници със стипендии

Двама шестокурсници със стипендии "Тонев"

Бетина Топалова и Григор Генчев от МУ-Пловдив са тазгодишните победители, съобщиха от висшето училище
Дариха литература на 4 езика на МУ-Пловдив

Дариха литература на 4 езика на МУ-Пловдив

Специализираните издания, от които най-старите са от XIX век, вече са в Музея на медицината към висшето училище, съобщиха оттам
Нов декан в МУ-Варна

Нов декан в МУ-Варна

Проф. Теодора Димитрова поема Факултета по обществено здраве на висшето училище, тя бе избрана от Общото му събрание с категорично мнозинство
МУ-Варна записва кандидат-студенти

МУ-Варна записва кандидат-студенти

Онлайн приемът на документи за медицина, фармация и военен лекар е до 30 юни
Признание за Ендоскопския център на МУ-Плевен

Признание за Ендоскопския център на МУ-Плевен

Звеното получи положителна акредитация от Американския колеж на хирурзите, съобщиха от висшето училище
МУ-Пловдив с приз от помощник-фармацевтите

МУ-Пловдив с приз от помощник-фармацевтите

Факултетът по обществено здраве на висшето училище бе удостоено с почетен знак, съобщиха оттам
И НСА приема документи от днес

И НСА приема документи от днес

За втора учебна година НСА ще обучава студенти в специалността „медицинска сестра"
МУ-София записва за редовни изпити

МУ-София записва за редовни изпити

Подаването на документи онлайн започва от днес 10 юни и ще продължи до 25 юни
МУ-Плевен изпитва по биология утре

МУ-Плевен изпитва по биология утре

На препитването на 8 юни ще се явят кандидат-студентите за бакалавърските специалности, съобщиха от университета
1 2 3 4 5 ... 107 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ