Регламент

Без шумни обекти в блоковете

10-05-2024 12:03
В жилищните сгради да няма хипермаркети и заведения на ненормирано работно време, които генерират звук над допустимите норми, предвиждат промени на МЗБез шумни обекти в блоковете
Clinica.bg

press@clinica.bg
В жилищни сгради да не се разрешава извършване на производствени и обслужващи дейности, при които се отделят прах, газове, шум, вибрации, миризми и други наднормени вредности. Това предвижда проект на МЗ за Наредба за здравните изисквания към устройството на урбанизираните територии.
Промените се налагат заради нестихващите жалби и сигнали от граждани, инициативни комитети и други. в които се изразява безпокойство от вредно въздействие върху здравето на населението при реализиране на различни инвестиционни предложения в урбанизирани територии, независимо, че са преминали процедурите по Закона за опазване на околната среда. 

С проекта на наредба се определят обектите,

зоните и териториите, които подлежат на здравна защита като зони и територии, предназначени за жилищно строителство, и такива със смесено предназначение, паркове и градини за отдих, вилни зони, курортни зони жилищните сгради и сградите със смесено предназначение с жилищни помещения, обектите с обществено предназначение като детски, учебни и лечебни заведения и др.

 

В проекта е записано, че не се

 

разрешава в жилищни сгради и в нежилищни, разкрити в жилищни зони и територии и рекреационни зони извършването на производствени и обслужващи дейности, при които се отделят прах, газове, шум, вибрации, миризми и други наднормени вредности. В проекта на Наредба са изредени и обектите, които могат да се разкриват в първите надземни етажи на жилищните сгради. 

 

Сред тях са работилници за битови 

 

услуги до 2 работни места като шивашки, плетачни, обущарски и др., бижутерски и часовникарски ателиета, магазини за търговия с храни, но не и хипермаркети, творчески ателиета за художници, склуптори, керамици, салони за красота. Позволени са и заведения за обществено хранене, но при нормирано работно време без участието на музикални състави и/или използването на електроакустични звукоизточници, генериращи нива на шум над допустимите норми. 

 

С проекта на наредба са регламентирани 

 

и други общи здравни изисквания, които следва да се спазват при градоустройственото планиране, като месторазположението на стопански сгради за отглеждане на животни–компаньони и селскостопански животни за лични нужди, забраната за строителство на определени обекти в границите на хигиенно-защитната зона и др. С проекта се определят и условията и реда за установяване и одобряване на хигиенно-защитни зони.


Няма да се огънем за детската болница

Няма да се огънем за детската болница

ДАНС започна проверка на Обществения съвет на Националната детска болница по сигнал на "Търговска лига", а от частната "Мама и аз" призоваха властите той да бъде разпуснат. Има ли атака срещу детската болница, попитахме доц. Боряна Аврамова.
Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Заради изборните резултати в новия парламент не влизат доц. Васил Пандов, Росица Пандова и доц. Антон Тонев
Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Сплашването на Обществения съвет е недопустимо, казват те, успоредно с това продължават и словесните престрелки от страна на „Търговска лига"

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

Тя е постигната за три години и с това могат да се похвалят много малко държави, смятат от държавната фирма

Болниците с нов рекорд за май

Болниците с нов рекорд за май

338 млн. е платила здравната каса на лечебните заведения, което е с 15 млн. над прогнозната стойност за месеца

ДАНС да не заглушава гражданското общество

ДАНС да не заглушава гражданското общество

Председателят й да даде обяснения и да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет за Детската болница, настояват от ПП-ДБ
НКБ с нов директор

НКБ с нов директор

Както вече clinica писа, начело на Пирогов, ИСУЛ и "Св. Георги" остават досегашните
Сезираме БЛС заради

Сезираме БЛС заради "Мама и аз"

С възмущение се запознахме с писмото им, призоваваме колегите към въздържане от действия, които уронват честта и достойнството на лекарската професия, казаха от БПА
БЛС да излезе с визия за здравната ни система

БЛС да излезе с визия за здравната ни система

Миналата седмица начело на регионалната лекарска колегия в Смолян застана д-р Даниела Дариткова. С нея разговаряме за проблемите и възможностите пред медицинските специалисти там, за това какво е решението за здравеопазването ни.

МЗ застана зад ОС на детската болница

МЗ застана зад ОС на детската болница

От ведомството няма да го разпуснат, въпреки нападките и обвиненията към членовете му от страна на собствениците на "Мама и аз"

1 2 3 4 5 ... 543 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ