успех

Лекар под пагон

07-05-2024 08:03
Или за добрия пример на ВМА, МУ-Варна и военноморското училище в производството на медицински кадриЛекар под пагон
Clinica.bg

press@clinica.bg

Само преди ден отбелязахме празника на Българската армия, част, от която са и военните лекари. Какво се случва с тази специалност у нас, има ли желаещи да се занимават с нея или кадровият дефицит и там е нерешим проблем, показват резултатите от съвместната инициатива на ВМА с два престижни университета в страната.

Проектът „Военен лекар" стартира през 2017 г. чрез тристранно споразумение между ВМА, МУ „Проф. Параскев Стоянов" във Варна и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров". Първият випуск от 17 младежи завърши през миналата година, а към момента има 114 курсанти, които се обучават за военни лекари у нас - 75 момичета и 39 момчета. Тази година ще се обявят още 20 места за прием, а през октомври във ВМА ще се дипломира втория випуск.


Приемът


Той не е лесен. Кандидат-студентите трябва да преминават повече изпити, отколкото колегите им, които се занимават с цивилна медицина. Те трябва да държат биология и химия в МУ-Варна, също така да минат тест за физическа годност и психическа пригодност, както и медицински преглед във ВМА-Варна. Освен това полагат и изпит по английски език.


Обучението


За сметка на по-трудното влизане специалността дава редица преимущества. По време на следването си курсантите получават ежемесечна стипендия от 750 до 800 лв. и имат възможност за допълнителна стипендия за успех от 150 до 200 лв. Успешно завършилите получават диплома за „бакалавър" по „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво" от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров" и „магистър" по медицина. По време на следването си те имат възможност за обучение по чужд език, съгласно стандарт на НАТО и получаване на сертификат, както и възможности за обучение и специализации в университети на страни от ЕС и по програма Еразъм.

Бъдещите военни лекари имат и пълна държавна издръжка. Тя включва покриване на таксите за обучение в двата университета, безплатно настаняване в общежития, безплатно хранене, медицинско и униформено облекло, безплатно медицинско обслужване и задължително застраховане срещу смърт и неработоспособност вследствие на злополука. Студентите имат възможност и за ползване на почивната и спортната база на Министерството на отбраната.

Самото обучение по медицина е на много високо ниво и се извършва в МУ-Варна. Успоредно с него във Военноморското училище курсантите усвояват управление на катер и яхта, водолазни умения, както и оцеляване в разнообразни условия. Студентите имат възможност да управляват виртуални кораби на най-модерните симулатори в Европа и да контактуват с курсанти от целия свят. В последните 3 години от обучението акцент е военномедицинската подготовка, а фокусът е върху организация на медицинското обслужване, превантивна военна медицина; военномедицинско снабдяване; военномедицинско управление; военномедицинска експертиза; военна хирургия; военна токсикология и други.


Реализацията


Студентите имат и гарантирана професионална реализация като офицери в структурите на ВМА с договор за работа като военен лекар за 10 години. Добрата подготовка на завършилите тази дисциплина им дава възможност за повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.

Първият випуск, който се дипломира от 17 военни лекари, вече е разпределен във военните формирования. Отличникът на випуска лейтенант д-р Антония Гамишева и лейтенант д-р Ева Георгиева (по заслуги във връзка с дейности и участия в различни проекти по време на следването) са назначени на работа в столичната военна болница. Това ще бъде принципен подход и за всеки следващ випуск. Младите лекари специализират и задължителната военномедицинска специалност. От 17-те завършили 7 са избрали „Авиационна медицина", 5 – „ Превантивна военна медицина" и 5 „Военномедицинско планиране". След като защитят съответната военномедицинска специалност, те имат възможност да кандидатстват и за клинична, а техни учители ще бъдат доценти и професори на световно ниво. Сред приоритетните за военните лекари специалности са хирургия; ортопедия и травматология; анестезиология и интензивно лечение; психиатрия; пластична хирургия и изгаряния; вирусология; спешна медицина; инфекционни заболявания; епидемиология.


Резултатите


Благодарение на всичко това специалността "Военен лекар" вече е разпознаваема сред кандидат-студентите, като се наблюдава засилен интерес към нея. „През последните две години отчитаме радваща ни тенденция – повече от 50% от курсантите заявяват специалността „Военен лекар" като първо желание, а не просто за всеки случай. Това говори за съвсем различна философия и осъзнато желание да се включат в тази програма", коментира ген. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА.

Че България се справя успешно със създаването на добри военни лекари, доказва и признанието, което те имат по света. През своята над 130-годишна история ВМА е изпратила над 6 000 медици в над 30 мисии в помощ на населението в най-различни горещи точки на света. Само от 1999 г. насам в тях са се включили повече от 960 военнослужещи с бели престилки. Хилядите спасени помнят не само професионализма и саможертвата на военните ни лекари, но и поставят България на почетно място в съзнанието си. Което пък показва, че когато има ясна цел и стратегуия, нещата са възможни.


Трето класиране за МУ-София и първо за „Йорданка Филаретова

Трето класиране за МУ-София и първо за „Йорданка Филаретова

Записването на приетите студенти започва съответно на 22 юли и днес, и приключва на 23 и 24 юли
Второ класиране в МУ-София

Второ класиране в МУ-София

Допълнително са приети кандидати за „Медицина", „Деннтална медицина" и Фармацзия", съобщиха оттам
Приемат документи за помощ на специализанти

Приемат документи за помощ на специализанти

Местата са 170 и са за дефицитни направления, първото класиране ще е на 30 август, съобщават от МЗ

Започна записването в МУ-Варна

Започна записването в МУ-Варна

Най-високият бал за лекар в МУ-Плевен е 41.96 за жени и 41.59 за мъже, показват резултатите в МУ-Плевен
Прием на документи в МУ-Варна от 17 юли

Прием на документи в МУ-Варна от 17 юли

Той е по десет магистърски програми и ще продължи до 29 юли, съобщиха от университета
МУ-София допълни Академичния си съвет

МУ-София допълни Академичния си съвет

Още девет преподаватели бяха избрани за негови членове при второ гласуване
Над 500 кандидати на изпит в МУ-Варна

Над 500 кандидати на изпит в МУ-Варна

Той е по биология и служи за вход за специалностите „Медицинска сестра", „Акушерка" и „Кинезитерапия" и други
Първо класиране по медицина в 4 университета

Първо класиране по медицина в 4 университета

Резултатите са за МУ-София, МУ-Пловдив, СУ и „Проф. Асен Златаров", за МУ-Варна и МУ-Плевен тепърва предстои
Одобриха 10 проекта на МУ-Варна

Одобриха 10 проекта на МУ-Варна

Те са на обща стойност над 371 хил. лв., получиха зелена светлина на извънредната сесия на Фонда за наука
Близо 19% скъсани по химия в МУ-Пловдив

Близо 19% скъсани по химия в МУ-Пловдив

Отличен 6.00 имат шестима, по биология те са 14, а двойките са 15.7%, показват резултатите от кандидатстудентския изпит за медицина
1 2 3 4 5 ... 110 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ