регулации

Аптеките ще правят промоция на здравето

21-02-2024 09:45
Автомати за лекарства ще могат да се поставят извън тях и дрогериите в рамките на областта, предвиждат промени в ЗЛПХМАптеките ще правят промоция на здравето
Clinica.bg

press@clinica.bg

В аптеките ще се прави промоция на здравето, а автомати за продажба на определени лекарства ще могат да се поставят и извън тях или дрогериите. Това са част от промените в Закона за лекарствата (ЗЛПХМ), които предлага здравното министерство за публично обсъждане. Според ведомството целта е да се гарантира качествена и достъпна услуга.

В момента в аптеките може да се извършват различни консултации, но те нямат задължението да помагат в развитието на здравната профилактика в страната. В същото време са сред обектите, където това може да се случва най-лесно и ефикасно. С предлаганите промени здравните власти разрешават това да става.


Продажба на лекарства


От МЗ предлагат и редица промени в търговията на дребно с цел подобряване на достъпа. Първата идея е да се разшири обхвата на автоматите за продажба на лекарства. МЗ предлага тези машини да се поставят не само в аптеката или дрогерията, а и извън тях в рамките на съответната област. За да се гарантира, че няма да има злоупотреби, се възлага контролът над автоматите да е на РЗИ, които не само ще дават разрешения за всеки автомат, но и ще поддържат регистър с тях.

Друга промяна в търговията на дребно засяга продажбата на лекарства от медици. Предвижда се тя да се осъществява от индивидуални практики на джипита и специалисти, а начинът, по който ще става това вече се регламентира не в наредба, а в самия закон за лекарствата. Разрешение за продажба на определени лекарства медиците ще получават от РЗИ, където ще се поддържа регистър с лекарските практики, които го правят.


И още


Също така здравните власти предвиждат да се разширят възможностите за внос на нерегистрирани за употреба лекарства в страната. Те искат това да става не само за лечение, както е в момента, а и за профилактика и диагностика.

Друго предложение е да се уточни статута на лекарствата от паралелен внос, така че те да не срещат административни затруднения по пътя си към пациентите. Идеята е те да се третират така, както еднаквия или подобен по вид продукт. Това би трябвало да реши проблемите с възможността за предписването им по каса например и с по-бавното получаване на цена.

От МЗ предлагат радиофармацевтиците за онкологично лечение и диагностика да се изключат от провеждането на търг от страна на ведмоството, защото това бави снабдяването с тях, както и изрично да се запише, че за ваксините не се предвиждат отстъпки към здравната каса, ако ги купува тя.


Контрол


В проекта се предлагат и мерки за повишаване на контрола. Така например се предвижда съдействие на ИАЛ при тази дейност да оказва не само МВР, но и НАП, както и тя да може да налага санкции при нарушения. Също така РЗИ да следи за контрола на автоматите с лекарства, а НЗОК да дава всички нужни данни на Съвета по цени за по-добро проследяване на ефекта от терапията с иновативни лекарства.


ОЗТ


Съществена част от промените са посветени и на оценката на здравните технологии. Тя се въвежда и за медицинските изделия на законово ниво, тъй като досега беше регламентирана само в наредба на НЗОК. Ако едно медицинско изделие ще се плаща от касата, то ще трябва да има ОЗТ. За целта се разширява възможността на Националния съвет по цени и реимбурсиране да извършва тази дейност. Като начало се предлага занапред той да се казва Национален съвет за регулиране и оценка на здравните технологии, а към него да се създаде звено с още 6 щатни бройки. За издръжката му на година ще отиват 500 хил. лв.

От МЗ предлагат да се увеличат и таксите за ОЗТ. В момента за включването в ПЛС на едно ново лекарство, за което се извършва оценка на здравните технологии, таксата е 3000 лв., а постъпленията в бюджета от всички видове такси са били 1.6 млн. лв. за миналата година, но занапред размерът им ще се вдигне, става ясно от намеренията на властите. Какво от всички идеи ще приемат народните представители и съсловието тепърва ще стане ясно.


Действащият Механизъм носи същите пороци

Действащият Механизъм носи същите пороци

Решението на ВАС няма пряко действие спрямо него, но налага преосмисляне на начина, по който се прогнозират потребностите на пациентите от лекарствено лечение, казват от АRParM
ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

Това показва заключението на Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност
Трети случай на денга в страната

Трети случай на денга в страната

Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се инфектираните с Лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБ
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
КС обяви лимитите на болниците за незаконни

КС обяви лимитите на болниците за незаконни

Решението е единодушно, с гласовете на 10 съдии, които са присъствали на заседанието

Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

За някого 6 000 лв. може да не е много, но за повечето хора в България е огромен разход, казва проф. Красимир Минкин
Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Фелдшерите ще имат своя съсловна организация

Това тяхно право гласуваха народните представители на първо четене в зала, то е залегнало в проект, внесен от депутата Васил Пандов
Проблемите на хората с редки заболяваня не се решиха

Проблемите на хората с редки заболяваня не се решиха

Законът за здравето трябва да се адаптира така, че всички услуги, които се покриват от държавния бюджет за деца, трябва да се финансират и за пълнолетни, независимо кога е възникнало заболяването, казват от сдружение „Общност Мостове"

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Какво е качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания, добра ли е проследяемостта им, защо сме единствената дъжава с увеличаваща се смъртност от тях, защо съществува доплащане, попитахме д-р Мариела Василева.
1 2 3 4 5 ... 254 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ