коментар

Министър Хинков не се справя

07-12-2023 14:52
Колкото до позицията на МС и на ПП-ДБ за оставката му - в такава ситуация е нормално да се изчака страстите да спаднат и да се вземе правилното решение, казва доц. Васил ПандовМинистър Хинков не се справя
Clinica.bg

press@clinica.bg

Казусът с оставката на здравния министър проф. Христо Хинков става все по-сложен. След като вчера финансовият министър Асен Василев я поиска, споделяйки личното си мнение, днес се оказа, че не е бил разбран правилно. Къде е истината - иска ли някой оставката на проф. Хинков, кой и защо, попитахме доц. Васил Пандов. Той е част от ПП и зам. председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

- Доц. Пандов, какво е актуалното състояние към момента, иска ли някой оставката на здравния министър и кой?

- Има напрежение относно изпълнението правомощията на здравния министър. Г-н Василев изказа вчера лично мнение, че в тази ситуация е достойно да се подаде оставка, разбира се, той не е човекът, който има правомощията да я поиска. Това може да направи единствено премиерът, НС или политическите лидери. В този смисъл не виждам да има някакво противоречие.

Подобно беше и моето становище още преди няколко месеца, когато ставаш дума за методиката за изработване на здравната карта, тема, по която и до ден днешен не видяхме реакция от министър Хинков, така че да разберем как здравната карта ще играе ролята на регулатор в болничната ни система, която е непропорционална на извънболничната и на тази в останалите държави. Днес подобна гледна точка за оставката на проф. Хинков беше изразена и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, не знам дали също като лично мнение. Колкото до позицията на МС и на ПП-ДБ, според мен в такава ситуация е нормално да се изчака страстите да спаднат и да се вземе правилното решение.

- Какво смятате, че е правилното решение?

- В такава ситуация трябва да се направи комплексна оценка на дейността на министър Хинков и то по начин, който да не е само в контекста на Пирогов. Според мен трябва да се направи оценка на изпълнението на цялостната му програма. Навремето той работеше за приватизация на болници, имаше много неясни твърдения, които не бяха подкрепени от конкретни действия, Другата важна тема е профилактиката, която като дългогодишен директор на НЦОЗА, е в неговата компетентност, а това, което установихме е, че в закона за държавния бюджет има отделени едва 60 млн. за тези дейности, което на фона на 1 млрд. лв. в бюджета на МЗ е нищо. Тези 60 млн. са свързани с профилактика само на две програми, което наложи здравната комисия да направи свое заседание миналата седмица на тази тема.

- Това заседание, а и не само, показва, че сякаш има труден диалог между здравната комисия и здравния министър, на какво се дължи това?

- Не мога да кажа от името на цялата комисия, защото тя се състои от различни парламентарни групи, но, ако трябва да посоча нещо положително, то е, че за разлика от министър Асен Меджидиев, министър Хинков редовно участва в парламентарния контрол. Но от гледна точка на диалога, той трябваше да положи повече усилия и да търси подкрепа. Ако се върна на темата за профилактиката и превенцията, въпросът е дали министърът е защитил пред МФ повече средства за тези дейности, моята информация е, че не го е направил. Може би министър Хинков трябваше да е по-активен.

- ГЕРБ още преди месец-два казаха каква е оценката им за министъра, в ПП-ДБ правили ли сте подобно обсъждане?

- Задълбочен анализ на ниво коалиция или ПГ не е имало. Имало е дискусии на отделни теми, в последните седмици фокусът беше в различните парламентарни процедури за избор на подуправител на НЗОК, но смятам, че сега ще бъде направено обсъждане на ниво лидери. Заявка в тази връзка направи и Кирил Петков, независимо, че сега не се иска оставка на лидерско ниво, видях, че има заявка за оценка на дейността на министър Хинков.

- Пирогов ли е истинският проблем, заради който се стигна до искането на оставка или това е капката, която преля чашата?

- Не мога да кажа в дълбочина какви са мотивите на всички ПГ, защото чухме различни позиции - на ГЕРБ, на ДПС, но когато се състави кабинетът „Денков" акцентът беше, че се избират експерти, а не политически лица. Сега се акцентира, че проф. Хинков е член на ДБ, в началото акцентът беше върху неговата експертност и така трябва да бъде, и с някои изключения - като Асен Василев и Андрей Цеков, министрите са избрани според тяхната подготовка и експертни качества.

Колкото до Пирогов, знаем, че началникът на кабинета и директорът на Дирекция медицински дейности са бивши зам. директори на Пирогов, за които има проверки в Прокуратурата и тук може да се направи връзка с фокуса на вниманието върху тази болница. Но моята лична позиция за проф. Хинков е известна от много време и засяга много неща.

- Защо се стигна до двете оставки в НЗОК?

- Мисля, че се стигна дотук поради липсата на предварително и правилно структуриран процес на диалог в случая с подуправителя. Говоря за диалог с колегите от ГЕРБ, СДС и ДПС.

- Водили ли сте нови разговори за това как ще продължи процеса от тук нататък при наличието на ръководство в оставка?

- Според мен това няма да доведе до някакво дестабилизиране на НЗОК. При разговорите ми с Надзорния съвет и Станимир Михайлов бях уверен, че всички продължават да изпълняват действията си, да водят преговори със съсловните организации, но сега парламентът трябва да прецени как да стане гласуването, за да не се получи вакуум и в един момент да останем без управител и подуправител. В следващите седмици програмата на НС е посветена на бюджета и Конституцията, тоест до Нова Година никакво друго законодателство няма да бъде реалистично да намери място.

- А колко време могат да управляват НЗОК хора в оставка?

- Няма ограничение според законодателството.

- В управленската си програма заявихте, че ще вървите към ограничаване на ненужното разрастване на болничната мрежа, но сега има нов казус във Варна – РЛК и РЗОК дадоха отрицателно становище за появата на нова болница с 500 легла, а НЗОК положително, какво трябва да е решението на МЗ?

- Проблемът е, че едното от нещата, които МЗ не предприе като реформа е точно в този аспект. Според действащата нормативна уредба се иска оценка от ИАМН, както и становище на НЗОК. Но НЗОК може да се базира на преценката на ИАМН или на текстове в ЗЛЗ, които да посочват, че бизнес-програмата на болницата е обвързваща за бюджета на НЗОК, но такива текстове сега няма. А сега проблемът е, че бизнес-програмите на инвеститорите предвиждат минимално финансиране от НЗОК за 1 млн. на година, а се оказва в последствие, че става дума на 1 млн. на месец. Тоест, сега НЗОК няма какво да направи, освен да посочи, че ако РЗОК може да си го позволи, биха могли да се финансират и дейностите.

- Но там е проблемът, че РЗОК дава отрицателно становище и за нуждата от болница, и за възможностите да я финансира?

- Това, което аз видях от писмото на НЗОК е, че то е условно в голямата си част и моето становище е, че ИАМН трябва да прецени има ли потребност. Но по закон това не става само на база потребност, така че не знам ИАМН с каква позиция ще излезе. Но като цяло поддържам позицията , че са нужни промени в ЗЛЗ и в ЗЗО, които да ограничат разрастването на болничния пазар, докато не се изработи нова здравна карта. В тази връзка е и предложението на Надзорния съвет на НЗОК в бюджета на касата догодина да има мораториум за договори за нови дейности и болници, но ние знаем позицията на колегите от ГЕРБ. Вчера аз внесох изменение, да има изключение само за дейности за деца до 18 години и то само с разрешение на Надзорния съвет.


Три здравни закона на дневен ред до юни

Три здравни закона на дневен ред до юни

Един от тях е проектът за промени в ЗЛЗ, където е заложена забраната за нови болници до актуализацията на НЗК, предвижда програмата на правителството
Над 40 болници с право на средства за онкоапаратура

Над 40 болници с право на средства за онкоапаратура

Те са част от Националната карта на дългосрочните нужди от здравни услуги, според която ще става финансирането, обясниха от МЗ

Експертните центрове по редки центрове са застрашени

Експертните центрове по редки центрове са застрашени

Лекарите в тях работим с желание и отдаденост, но ентусиазмът ни се изчерпва заради умората и липсата на подкрепа от страна на държавата, каза проф. Ивайло Търнев
Продължаващото обучение да е доброволно

Продължаващото обучение да е доброволно

Няма как то да бъде задължително, вниманието трябва да се насочи към качеството на предлагания материал, казва доц. Любомир Киров.
Заплатите на синдикатите не са изпълними

Заплатите на синдикатите не са изпълними

Каквито и цифри да кажат те, бихме ги приели, но да посочат на какви разценки ги формират и откъде да ги вземем, казва д-р Неделчо Тотев
Нов спор за заплатите в болниците

Нов спор за заплатите в болниците

Синдикатите предлагат прагове от 2700 лв. за лекар и 1950 лв. за сестра, а мениджърите на областните и общинските лечебни заведения са категорични, че не могат да ги изпълнят
Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

От тази година пациентите ще имат подобрен достъп до зъбни протези, предвиждат промените

Финансов стимул за продължаващо обучение

Финансов стимул за продължаващо обучение

Неговата форма у нас трябва да бъде правно регламентирана, да се дава платен отпуск от работодателя, казва доц. Галинка Павлова
Нуждаем се от стратегия за здравословен живот

Нуждаем се от стратегия за здравословен живот

Тя трябва да показва на хората кои са факторите, които могат да доведат до инциденти, казва проф. Арман Постаджиян
Ще правят платформа за превод на жестов език

Ще правят платформа за превод на жестов език

Тя ще бъде национална и ще предоставя директна видео връзка на глухи и сляпо-глухи лица, съобщи зам.-министър Николай Найденов
1 2 3 4 5 ... 517 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ